OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Μ. Κάτσης στο OTAVOICE : “Οι Δήμοι θα έχουν κομβικό ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση”

Για την ψηφιακή εποχή και την νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η επιδημιολογική κρίση, μίλησε από το stand του OTAVOICE  στην 85η ΔΕΘ, ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά με το δημόσιο και τις υπηρεσίες κλειστές, ανάγκασε τους πολίτες να μπουν στον ψηφιακό κόσμο για να εξυπηρετηθούν. Αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ψωνίσουν από e-shop, να κάνουν αιτήσεις στο δημόσιο ψηφιακά, οι μαθητές να κάνουν τηλεκπαίδευση , οι επιχειρήσεις να κάνουν τηλεργασία και τηλεδιασκέψεις. Άρα ήταν καταλυτικό και επιταγχύνθηκε η διαδικασία για να μπεί στην καθημερινότητα η ψηφιακή εποχή.

Κάτσης: Ψηφιακή μετάβαση για όλους χωρίς αποκλεισμούς 

Όμως σύμφωνα με τον κ. Κάτση φάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, είδαμε δημοτικά συμβούλια, μαθητές στα σχολεία, επιχειρήσεις, ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές εφαρμογές γιατί είτε δεν είχαν internet, είτε δεν είχαν laptop.

Άρα τίθεται ένα ζήτημα αν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να αφορά όλους. Η απάντηση είναι αρνητική. Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει επενδύσει στην ευρυζωνικότητα και να φτιάξει δίκτυα νέας γενιάς, καθυστερεί έργο που είχαμε σε εξέλιξη και έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωη του. Δεν έχει δώσει δεξιότητες στον γενικό πληθυσμό ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσω του e-banking στην τράπεζα δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα στο παιδί του ηλεκτρονικά δεν γνωρίζει να το κάνει.

Υπάρχουν όμως άλλοι που γνωρίζουν και μπορούν αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε δεν έχουν lapotop, είτε δεν έχουν internet σε απομακρυσμνένες περιοχές. Είδαμε παιδιά που μαζεύονταν στην περιφέρεια σε πεντάδες για να κάνουν σε καφενεία τηλεκπαίδευση μέσα από ένα κινητό.

Πρέπει η πολιτική μας να περιλαμβάνει όλους. Δεν μας αφορά να χωριστεί η κοινωνία σε κατηγορίες προνομιούχων. Δεν γίνεται να επιδοτείς τους νέους με 50 gigabites για να εμβολιαστούν και την ίδια ώρα να έχει το πιο αργό και ακριβό internet στην Ευρώπη. Δεν γίνεται να βλέπουμε παιδιά να μην μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση και να καταρρέει το σύστημα καθημερινά, δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρήσεις που όταν είναι κλειστές δεν μπορούν να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα και ο κόσμος να κατευθύνεται στις μεγάλες αλυσίδες.

Άρα όλες οι δράσεις που θα χρηματοδοτούνται θα περιλαμβάνουν όλους και θα δίνουν δεξιότητες σε όλους.

Ο κομβικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή μετάβαση 

Ο κ. Κατσής μίλησε για τις έξυπνες πόλεις και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να τις γνωρίσει και να τις προωθήσει στους πολίτες. Οι δήμοι θα είναι πολύ κομβικοί για την επόμενη ημέρα.

Για παράδειγμα κάποιος επισκέπτης σε μια πόλη δεν ξέρει που υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ και αν είναι κατειλημμένες, επίσης ο δημότης να έχει πληροφόρηση για το πως θα διαχειριστεί έξυπνα τα απορρίμματα, ποια είναι η κοντινότερη απόσταση να κάνεις ανακύκλωση, που έχει πράσινα και καφέ σημεία.

Υπάρχει η ευφυής γεωργία. Υπάρχουν δήμοι της υπαίθρου που είναι αμιγώς αγροτικοί. Οφείλουν λοιπόν να αναπτύξουν δράσεις για το σύνολο της καλιεργίσιμης γης να δοθεί μέσα από ψηφιακά εργαλεία με συλλογή δεδομένων για την ποιότητα του εδάφους, πόσο έχει ποτιστεί από τις βροχές, αν χρειάζεται αυτόματο πότισμα και λίπανση.

Θα έχουν οι αγρότες σταθμούς βάσης ( ακόμη και με το κινητό τους) μέσα στα χωράφια,  θα συλλέγουν δεδομένα, τον καιρό, τον αέρα, το έδαφος και θα βελτιστοποιεί την διαδικασία που κάποιος αγρότης παρεμβαίνει στο χωράφι του. Έτσι θα εξοικονομεί πόρους και έτσι μπορεί να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Μιλώνατς για την ΔΕΘ είπε πως είναι αλήθεια ότι η πανδημία τα έχει ανατρέψει όλα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μη κανονική. Δυστυχώς δεν είδαμε εκθέτες και επιχειρήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είδαμε τόση εξωστρέφεια, περιοριστήκαμε στο κομμάτι των κυβερνητικών δράσεων των επιμελητηρίων και των περιφερειών. Οι επιχειρήσεις, η εξωστρέφεια και η όσμωση μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών έλειψε φέτος.

Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία. Είναι η επιλογή της κυβέρνησης να στραγγαλίσει την μεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι αναντίστοιχη με τα προβλήματα των καιρών και φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες. Είναι μια κυβέρνηση αποδρομή, φοβισμένη και προβληματική.

Ο κ. Κατσής μίλησε για την χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, που ταίζονται για να παρουσιάζουν μια εικόπνα επιτυχίας και τόνισε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν περιφερειακά μέσα και πολλές ιστοσελίδες για να αποτυπωθεί η πρταγματικότηα. Κάτι που κάνει και το OTAVOICE.GR και μπορεί ο πολίτης να βρει διέξοδο στην ενημέρωση του.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Βασίλη Περδικίδη

Σχετικά Άρθρα

Το “Tilos Youth Summit”, απάντησε στον κίνδυνο ερημοποίησης

otavoice

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

otavoice

Χ. Δούκας: “50 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε …”

otavoice

ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Βελτιωτικές αλλαγές στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο

otavoice

Προκηρύχθηκαν τα έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λευκάδας

otavoice