OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Τριτοκοσμικές συνθήκες στου Ζωγράφου – Στοιβάζουν 74 μαθητές σε κοντέινερ νηπιαγωγείο!

Απίστευτες εικόνες από του Ζωγράφου, λίγες μέρες μάλιστα πριν τα σχολεία ανοίξουν τις πόρτες τους.

Σοκαριστικές εικόνες στου Ζωγράφου με παιδάκια νηπιαγωγείου να ετοιμάζονται να βρεθούν σε ακατάλληλα κοντέινερς για να κάνουν μάθημα! Τριτοκοσμικές εικόνες που θυμίζουν αφρικανική χώρα, όπως η Ρουάντα και η Ναμίμπια.

Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτον κουδούνι της χρονιάς 74 μαθητές νηπιαγωγείο ετοιμάζονται να στεγαστούν σε κοντέινερ αντί ενός κανονικού σχολείου. Τα σχολεία ξεκινάνε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές νηπιαγωγείου στου Ζωγράφου θα στεγαστούν σε κοντέινερ που στήθηκαν σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για πάρκινγκ!

Μάλιστα μέσα σε κάθε προκάτ αίθουσα των 36 τμ θα στοιβαχτούν 18-20 παιδιά, συν την νηπιαγωγό τους. Δηλαδή 2 τμ για κάθε παιδί. Ίδια εικόνα και στον εξωτερικό χώρο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κοντέινερ και δεν ξεπερνά τα 100τμ.  και στον οποίο θα προαυλίζονται 74 ανήλικα με τους νηπιαγωγούς τους. Αντιστοιχεί 1,5 τμ για κάθε παιδί να παίξει …. ούτε καναρίνι σε κλουβί!!!!!

Όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ του Mega που αποκάλυψε το θέμα, ο Δήμος Ζωγράφου πέρυσι δεν εφάρμοσε τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Φέτος βρήκε τη λύση (!) με τα κοντέινερ, γεγονός που έχει αναστατώσει τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες.

Γονιός ενός από τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στον συγκεκριμένο χώρο, μιλώντας στο MEGA κάνει λόγο για απαράδεκτη κατάσταση. «Σε αυτές τις απαράδεκτες κατασκευές θα φιλοξενηθούν 74 παιδιά. Οι τρεις τάξεις θα έχουν 18 παιδιά και μία 19. Δεν είμαστε σίγουροι για το εάν θα φιλοξενηθούν παιδιά και από άλλα νηπιαγωγεία, αν και ήδη ο αριθμός είναι μεγάλος» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε το εξής:

«Οι υπάρχουσες υποδομές νηπιαγωγείων στον Δήμο μας δεν επαρκούν για να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, να πάνε δηλ. και τα παιδιά που είναι 4 ετών. Ο Δήμος Ζωγράφου πέρυσι δεν εφάρμοσε τη δίχρονη προσχολική αγωγή και το κάνει φέτος που βρήκε κάποια οικόπεδα”.
Μητέρα μαθητή τόνισε ακόμη ότι «ο χώρος είναι πλήρως ακατάλληλος».

Διαχρονικές οι ευθύνες για την τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών – Εικόνα επιτελικού κράτους; 

Ο Δήμος Ζωγράφου είναι από τους δήμους στην Αττική που έχουν τεράστιες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές, με ευθύνη διαχρονικά των δημοτικών αρχών και του κεντρικού κράτους. Η προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής να βρει μια λύση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια κατάσταση, η οποία μας προσβάλει σαν κοινωνία και ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μικρών μαθητών. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πιστεύει κάποιος πως μπορούν να περάσουν μια σχολική χρονιά στοιβαγμένα 74 παιδιά και να προαυλίζονται σε ένα διάδρομο μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων; Μπορούν να τηρηθούν κανόνες υγιεινής και μέτρα προστασίας; Το δυστύχημα είναι πως ανάλογοι χώροι βρίσκονται και σε άλλους δήμους της χώρας και ένα κράτος που πολυδιαφημίζεται ως επιτελικό και μοιράζει εκατομμύρια σε καμπάνιες, δεν έχει εξασφαλίσει τα αυτονόητα που έχουν δρομολογηθεί ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Θηβαίων: Σύμβαση κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ, σε σχολικές μονάδες

otavoice

Δ. Λαμιέων – Θερμοπύλια 2024: «Φυλάττουμε ιστορική μνήμη»

otavoice

Δ. Δυτ. Αχαΐας: Καθαρισμός, αξιοποίηση και ανάδειξη των Ιαματικών Λουτρών Αράξου

otavoice

Η ΛΑΣΥ Θεσσαλίας για την λειψυδρία στην κτηματική περιφέρεια Γόννων

otavoice

Τα θέματα που έθεσε ο Δήμαρχος Παλλήνης στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

otavoice

Ι. Μαλανδράκης: «Προσωρινές και Άμεσες Παρεμβάσεις στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ»

otavoice