Πρόγραμμα προσέλκυσης σχολικού τουρισμού με επίκεντρο το Αριστοτελικό Όρος, αλλά και στις περιοχές της Αρναίας, της Βαρβάρας, της Ιερισσού και της Ουρανούπολης εκπόνησε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ο πρώτος ΟΤΑ της Ελλάδας, που δημιουργεί ολοκληρωμένο σχέδιο εκδρομικών δραστηριοτήτων με αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο θεματικό Άλσος του Αριστοτέλη – στα Στάγειρα, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των ενοτήτων του, το περιεχόμενό των οποίων περιστρέφεται γύρω από τα έργα του Αριστοτέλη, τοποθετώντας το μαθητή σε ρόλο περιπατητή, ο οποίος μέσα από το παιγνίδι και «το περιπατείν» εντρυφεί στα ΦΥΣΙΚΑ του Αριστοτέλη και ανακαλύπτει τα ΠΕΡΙ ΩΣΜΩΝ του Θεόφραστου.
«Κάθε ενότητα» εξήγησε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, «δομείται στη βάση του αριστοτελικού έργου και των επιστημονικών συγγραμμάτων του φιλόσοφου. Ενώνοντας τα βάθη της αρχαιότητας με τον σύγχρονο κόσμο, η αριστοτελική ιστορία συνδέεται καταρχάς με το trekking και τη σύγχρονη τεχνολογία που το υποστηρίζει: QR CODES και εφαρμογές (app) για έξυπνες συσκευές διανθίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό καθιερώνουμε ευχάριστες μεθόδους μάθησης, οι οποίες συνδέονται και με το έργο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα την Αρναία».
Το Πρόγραμμα Σχολικού Τουρισμού εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις στα άλση, στον οικισμό και στα Μουσεία της Αρναίας, στα ελατοδάση του Νεοχωρίου, στις αυλές του Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας, στα προσκυνήματα, στους εκθεσιακούς χώρους και στα καρνάγια της Ιερισσού, στους λόφους των Αρχαίων Σταγείρων αλλά και στις ακτές του Άθωνα ή στους βυζαντινούς πύργους της Ουρανούπολης. Ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίνεται στη συλλογή και στην παρατήρηση αριστοτελικών φυτών, κυρίως στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ενώ εξαιρετικός είναι ο τρόπος σύνδεσης των εν λόγω δραστηριοτήτων με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση: ο μαθητής, με αφετηρία το Αριστοτελικό Όρος, εκδράμει στους τόπους που παράγεται το τυρί, το ψωμί, ο οίνος, το σιτάρι, κλπ.
«Συνδέουμε με ουσιαστικό τουριστικό έργο» συνέχισε ο Δήμαρχος «την ορεινή με την παραλιακή ζώνη του Δήμου Αριστοτέλη, με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε προορισμός να ενισχύει τουριστικά τον άλλο όλες τις εποχές του χρόνου. Βήμα – βήμα ενδυναμώνουμε θεματικά τον ορεινό όγκο, ώστε να τον εντάξουμε πλήρως στο διεθνές τουριστικό καλεντάρι, κατατάσσοντάς τον στους παγκόσμιους εναλλακτικούς προορισμούς».
Το πρόγραμμα αναδεικνύει πάνω από δέκα (10) εμβληματικούς χώρους πολιτισμού και ιστορίας της Ανατολικής Χαλκιδικής.
«Εκείνο που θα συμπληρώσει θεαματικά την παλέτα» τόνισε ο κ. Βαλιάνος, «είναι η επικείμενη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στη Διώρυγα του Ξέρξη. Πρόκειται για το μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη στο χώρο του οποίου δημιουργούμε θεματικά αλσύλλια όπου θα συναντήσει κανείς αρχαίες καλλιέργειες: την κάλαμο, την άμπελο, τη ροδιά, τη συκιά, το σίτο και πολλές άλλες. Η διώρυγα, που πριν 2500 χρόνια, αποτέλεσε πέρασμα πολεμικής αναμέτρησης, σήμερα έρχεται να συνθέσει πράσινο σημείο περιβαλλοντικής ανάπτυξης και πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής».
Το Πρόγραμμα Σχολικού Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται ανάλογα με τη ζήτηση. Διοχετεύεται στην τουριστική και σχολική κοινότητα μέσω συνεργατών της άτυπης SYMPRAXIS τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων και μεταξύ άλλων στοχεύει στην προσέλκυση συνεδριακών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας από όλη την Ελλάδα.