OTA VOICE
Απόψεις Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Σερρών: Φτηνοί στο αλεύρι ακριβοί στα πίτουρα…

Παρατηρώντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας αρχικά με την άστοχη τοποθέτηση του carousel ή τώρα με την Πολιτεία των Ευχών και τα παραλειπόμενα της, ένθεν και εκείθεν, θα πρέπει να αισιοδοξείς. Η πόλη αποδεικνύει ότι παραμένει ζωντανή, ανεξάρτητα αν υποστηρίζεις την πολιτική στόχευση της Δημοτικής Αρχής ή καυτηριάζεις τις ανακολουθίες της σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Πολιτείας των Ευχών ή κατά άλλους της Πολιτείας των Δι’ Ευχών.

Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη, Σέρρες 

Ο Δήμος των Σερρών κατά κοινή ομολογία καθυστέρησε στην έναρξη των δράσεων του ενόψει των Εορτών. Η γνωστοποίηση του προγράμματος μετά τα μέσα Δεκεμβρίου αποδεικνύει το αληθές. Κι αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην πόλη μας, η οποία ήταν από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της χώρας

Η καθυστέρηση προήλθε κατά κοινή ομολογία από την άρνηση των ελεγκτικών αρχών να συνηγορήσουν στη θέση της Δημοτικής Αρχής, ότι… «τα Χριστούγεννα είναι έκτακτο γεγονός», με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι αρχικές αποφάσεις και να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες από την αρχή στα τέλη Νοεμβρίου!!!.

Φτάσαμε έτσι στις 13 Δεκεμβρίου για να εγκριθεί το πρακτικό της ΚΕΔΗΣ για την Πολιτεία των Ευχών, από την αρμόδια επιτροπή και μετά 3 ημέρες να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Πριν υπογραφεί η σύμβαση, ξεκίνησε η υλοποίησή της.

Δηλαδή, τόσο ο στολισμός (13-16/12), αλλά και τα αποκαλυπτήρια του αρκούδου (15/12) και ακολούθησε και η επίσημη έναρξη της Πολιτείας των Ευχών (16/12) με τα άναμμα του δένδρου.

Ερώτημα 1ο : Ήταν ή όχι στα όρια της νομιμότητας;

Με τα αποκαλυπτήρια του αρκούδου «Σερρευχούλη», μασκότ των εορτών, κατά δήλωσή του Δημάρχου Α. Χρυσάφη, «φούντωσαν» οι αντιδράσεις πολιτών, σχετικά με το υψηλό τίμημα του αρκούδου (30.000 €), που είχε προϋπολογισθεί στην σύμβαση και δευτερευόντως αν ήταν ‘’κιτς‘.’ Αντίστοιχα το ίδιο ποσό (30.000€) είχε και η νέα φάτνη, συγκεντρώνοντας λιγότερα «πυρά».

Η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να δημιουργήσει θετικό κλίμα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, διαρρέοντας ως την ευχάριστη έκπληξη των εορτών, τον αρκούδο. Το υψηλό κόστος αυτού είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στους φίλα προσκείμενους στη Δημοτική παράταξη «Συμμαχία Σερραίων» του Αλέξανδρου Χρυσάφη .

Ερώτημα 2ο: Είναι υπερβολικό να διαθέσεις 300.000 € για μια περίοδο 20 ημερών;

Η Δημοτική Αρχή του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, αδυνατώντας να σχεδιάσει όσα θα επιθυμούσε εξαιτίας της πανδημίας και των μεταβαλλόμενων μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, από τη μια και από την άλλη, να δημιουργηθεί ένα εορταστικό κλίμα στην πόλη που πίστευε πως έχουν ανάγκη οι πολίτες, αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 300.000€, δηλαδή πάνω από 100 εκατομμύρια παλαιές τιμημένες δραχμές.

Αναλυτικά:

Σύμβαση 260.000 για την Πολιτεία των Ευχών,
30.000 € με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για λαμπάκια και φωτισμό και
10.000 € από την ΚΕΔΗΣ για τη Συμμαχία της Αγάπης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση, ο Δήμαρχος Σερρών, ερωτηθείς για το κόστος του αρκούδου, από την δημοσιογράφο κ. Νάβαλη, παρέπεμψε για απαντήσεις στην Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ κ. Χ. Παλάζη- Τσοχατζίδου. Ο κοινός νους αδυνατεί να πιστέψει πως δεν γνώριζε το κόστος, αντιλαμβανόμενος να ταυτιστεί ο ίδιος με το ποσό του αρκούδου, επέλεξε να παραπέμψει στην υφιστάμενή του.

Αποδεχόμενη τον ρόλο της η κα Παλάζη, έκανε δήλωση στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι τα ποσά που ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και ότι το κόστος για μεν τον αρκούδο ήταν 15.000€ για δε την φάτνη 10.000€ επικαλούμενη έκπτωση που κατάφεραν και πήρε ο Δήμος από τον προμηθευτή. Μάλιστα για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της επικαλέστηκε και τα τιμολόγια αγοράς που είναι στη διάθεσή της, χωρίς όμως να τα επιδείξει αυτά!!! (όπως λέει και μια αρχαία παροιμία «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται»

Όλα μα όλα όσα όριζε η σύμβαση που συνέταξε η ΚΕΔΗΣ (αντικείμενα και τιμές) και υπέγραψε ο ανάδοχος, ήταν πλέον δουλειά του αναδόχου να τα προμηθευτεί όπως όριζε η σύμβαση.

Ο Δήμος Σερρών, δεν είχε καμία εμπλοκή και δεν θα μπορούσε να έχει στις τιμές τόσο του αρκούδου όσο και της φάτνης. Ο έλεγχος στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων ήταν η αρμοδιότητα της.

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, προφανώς αντιλαμβανόμενος το ολίσθημα, της Προέδρου της ΚΕΔΗΣ, δηλώνει εκ των υστέρων, ότι το τίμημα θα είναι 15.000 € για τον αρκούδο μας και 10.000 ευρώ για τη φάτνη, μετά από αναπροσαρμογή που έκανε ο ίδιος ο ανάδοχος.

Για να γίνει κατανοητό: Ο Δήμος Σερρών ήταν διατεθειμένος να ξοδέψει 60.000€ για έναν αρκούδο και μια φάτνη.

Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το κόστος και τις απαιτούμενες προδιαγραφές , δρομολόγησαν διαδικασίες για την προκήρυξη του αρκούδου και της φάντης συνολικού κόστους 60.000 € . Κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί ότι με την ίδια… ανοιχτοχεριά κινούνται και σε άλλες προμήθειες και τις συνέπειες αυτών, ακολουθώντας το μότο του Δημάρχου «Ότι είναι φθηνό βγαίνει ακριβό». Ο σεβασμός στο Δημόσιο Χρήμα είναι πάντα το ζητούμενο. Και είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή στις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς της σοβαρής Αντιπολίτευσης.

Η Δημοτική αρχή για να σώσει τα …προσχήματα προχωρά στην αναμόρφωση της σύμβαση με τον ανάδοχο.

Ερώτημα 3ο: Πως τα προϋπολόγισαν με τόσο υψηλό τίμημα;

Αν ο ανάδοχος, όπως θα αποδειχθεί, όταν θα εκδώσει το συνολικό τιμολόγιο, είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έκπτωση 50% για τον «Σερρευχούλη» και 65% για την φάτνη, και να εξοικονομήσει για όλους μας, γιατί ο ίδιος το επέλεξε, 35.000 ευρώ, θα πρέπει να αρχίσουμε σοβαρά να σκεφτόμαστε να του ζητήσουμε να αναλάβει τη Διοίκηση του Δήμου. Και η Δημοτική Αρχή να εύχεται την μακροημέρευσή του και για αυτό.

Ερώτημα 4ο ενός αδαούς πολίτης: Αφού μέσα σε μια ημέρα, σε συμφωνημένες δράσεις ο ανάδοχος πέτυχε έκπτωση 35.000€, αυτό το ποσό, το κέρδος πως θα αξιοποιηθεί;
Θα αποδοθεί στην ΚΕΔΗΣ για να χρηματοδοτήσει τα κενά στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων ΚΔΑΠ της επόμενης χρονιάς και να μην έχουμε τα ίδια παρατράγουδα με φέτος.

Θα επιλέξουν, εν μέσω απαγορεύσεων συναθροίσεων, κάποια νέα δράση που θα στοιχίζει… 35.000€;

Ή θα αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις τιμές όλων των υπολοίπων που αναφέρονται στην σύμβαση, γινόμενοι περίγελος των Σερρών .

Καταλήγοντας, ο κεντρικός άξονας της Πόλης μετά και τον στολισμό του κτιρίου της π. Νομαρχίας, του κτιρίου του Επιμελητηρίου έως και την Πλατεία Ελευθερίας κατά κοινή ομολογία έχει προσδώσει ένα διαφορετικό ευχάριστο εορταστικό τόνο στην πόλη μας.

Το είχαμε ανάγκη ακόμα, αν και αυτό θα είναι μια όαση χαράς, σε όσα αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των επιστημόνων για την έξαρση της πανδημίας και τον κίνδυνο της διπλής αναζωπύρωσης από τη Δέλτα και Όμικρον

Και στο όνομα του εορταστικού κλίματος, κανείς δεν θα δώσει συνέχεια στις δηλώσεις του οικονομολόγου Δημάρχου μας ότι η σύμβαση που υπογράφηκε είναι προϋπολογισμός.

Σκεφτείτε μόνο ότι ο ίδιος εισαγωγέας έχει κάνει δωρεά τον ίδιο αρκούδο με τη βάση του, στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος και την αποδέχτηκε, κοστολογώντας τον με 6.500 ευρώ.

Και όσοι θέλουν ας συμφωνήσουν ή και να διαφωνήσουν με την επιχειρηματολογία του Δημάρχου, ότι «το φθηνό είναι και ακριβό». Είναι μια άποψη που έχει αρκετά επιχειρήματα. Ειδικά αν τα χρήματα που έχεις είναι δικά σου και όχι των πολιτών.

Το κέντρο της πόλη εκπέμπει φως….!

Ναι τα αγόρια μου, θέλουν να πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης, εντυπωσιάζονται από τον εορταστικό στολισμό και εγώ το χαίρομαι, με τη χαρά τους, μαζί τους, με όλο τον κόσμο.

Δηλώσεις στελεχών της Δημοτικής Αρχής ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός είναι φέτος κορυφαίος πανελλαδικά, θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. Οι υπερβολές δεν οδηγούν πουθενά.

Την ώρα που ακυρώνονται εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε όλη τη Ευρώπη και τη χώρα, που το κακό εξαπλώνεται πραγματικά γρήγορα,

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας.

Ας χαρούμε την πόλη μας, το Χριστουγεννιάτικο χρώμα, τώρα που μπορούμε.

Και στους εκάστοτε διοικούντες μια υπενθύμιση . Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα σε μια χώρα αποτελεί αναγκαιότητα, προτεραιότητα, καθήκον μας, πόσο μάλλον όταν αυτά είναι και δανεικά!

Σχετικά Άρθρα

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία

otavoice

Άμεση η επέμβαση των εθελοντών της ΕΣΔΩ σε πυρκαγιά στην Σκάλα Ωρωπού

otavoice

Δ. Γορτυνίας: Η νέα ειδικότητα στη Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Στεμνίτσας

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Η αλήθεια για τον καθαρισμό των σχολείων

otavoice

Μεν. Μποκέας: Να αποδοθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου αυτό που του αναλογεί

otavoice

Η απάντηση του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας στην Λαϊκή Συσπείρωση

otavoice