OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμαρχος Τήλου: Οι προτάσεις της για την Δημόσια Υγεία στα μικρά νησιά της χώρας

Ας συζητήσουμε για την πολιτική για την Δημόσια Υγεία στα μικρά νησιά της χώρας μας.

Έπειτα από την πρόσκληση του προέδρου του Δικτύου και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, σχετικά με τη συμμετοχή των Δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ, στην πρόταση διαμόρφωσης Πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία στη Χώρα μας, η Δήμαρχος Τήλου κα Μαρία Καμμά Αλειφέρη παρέθεσε την πρόταση της.
Η Δημοτική Αρχή επιμένει στην συζήτηση με εμπεριστατωμένο λόγο, προτείνοντας λύσεις αυτήν την φορά γενικότερα για το σύστημα υγείας των νησιών και της χώρας μας την ενδυνάμωση και την συνεχή εκπαίδευσή του. Παρακάτω σας παραθέτουμε την επιστολή της Δημάρχου Τήλου, την πρότασή της για την διαμόρφωση της Πολιτικής για την Δημόσια Υγεία στα Μικρά Νησιά της χώρας μας:

Αξιότιμε κ Πρόεδρε της Επιστημονικής Επιτροπής
Αξιότιμε κ Περιφερειάρχη, αγαπητέ φίλε Γιώργο

Πρώτα από όλα θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας!
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε προτάσεις που αφορούν τις πολιτικές που θεωρούμε, το σύνολο των δημάρχων των μικρών νησιών, πως πρέπει να διαμορφώσουμε για τη Δημόσια Υγεία στα νησάκια μας. Και όταν λέμε Μικρά Νησιά, εννοούμε τα νησιά με μικρό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 1000 με 1500 κατοίκους.
Το πρώτο θέμα στην αγωνία των νησιωτών είναι η υγεία. Να έχουμε πάντα γιατρό, κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο για εμάς τους νησιώτες και ιδιαίτερα τους ακρίτες.
Δεν θέλω να σας κουράσω αναφέροντας σας περιστατικά που έχουμε βιώσει, με τραγική κατάληξη δυστυχώς αρκετές φορές στα νησιά μας, από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, ούτε και το κόστος που έχει, στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών, η ανασφάλεια που αισθανόμαστε να ζήσουμε και να επιχειρήσουμε στον τόπο μας…
Οι προτάσεις μας για την λύση στο πρόβλημα της μη στελέχωσης με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, των δομών υγείας στα μικρά νησιά, έχει κατατεθεί ήδη στο γραφείο του Πρωθυπουργού , στο υπουργείο, στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες…
Προκειμένου να γίνουν δελεαστικές οι θέσεις που κατά καιρούς προκηρύσσει το Υπ.Υγείας για ειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά, πρέπει απαραιτήτως -και αυτό μας το έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία μας- να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες δεν συνεπάγονται απαραίτητα με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά κυρίως με νομοθετική παρέμβαση- πρωτοβουλία.
Τα κίνητρα που δίνονται στους ειδικευμένους γιατρούς προκειμένου να εργαστούν στα νησιά μας είναι ανύπαρκτα. Ο ειδικευμένος γιατρός, δεν λαμβάνει το επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί που υπηρετούν στα νησιά μας (!) και δεν έχει δικαίωμα να πληρωθεί ή να πάρει ρεπό για τις εφημερίες που θα κάνει πέραν του πλαφόν, κάτι που είναι βέβαιο, αφού θα είναι ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός στο νησί!

Οι προτάσεις μας που πιστεύουμε ότι θα δώσουν λύσεις είναι:
1. Το μηνιαίο Επίδομα του Υπουργείου να το λαμβάνουν και οι Ειδικευμένοι Ιατροί όπως οι Αγροτικοί αλλά προσαυξημένο ανάλογα με τον βαθμό τους.
2. Να μην ισχύει το πλαφόν εφημέρευσης όπως σήμερα αλλά στα άγονα & μικρά Νησιά να μπορούν οι Ειδικευμένοι Ιατροί να βάζουν ενεργείς εφημερίες όλες τις ημέρες που εφημερεύουν.
3. Να χορηγούνται όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν (υπάρχει 2ος Ιατρός στο νησί ή βρεθεί οικειοθελώς αντικαταστάτης Ιατρός από άλλη δομή), 5 Ρεπό εφημερίας τον μήνα.
4. Κάθε χρόνο η ΔΥΠΕ να καλύπτει το κόστος για τη συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον Συνέδριο συναφές με την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.
5. Το Υπουργείο να υποχρεώνει και να καλύπτει το κόστος συμμετοχής στον Ιατρό τουλάχιστον μία φορά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Επείγουσα Ιατρική του ΕΚΑΒ και μια φορά κάθε 5ετία το ATLS

Τα δύο τελευταία είναι για την συνεχή εκπαίδευση του γιατρού έτσι ώστε να εκπαιδεύεται συνέχεια και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολα περιστατικά.
Το σεμινάριο ATLS παρέχει στους συμμετέχοντες τη βασική γνώση που είναι απαραίτητη για να:
– Εκτιμήσουν την κατάσταση του ασθενούς γρήγορα και με ακρίβεια,
– Να αναζωογονήσουν και σταθεροποιήσουν τον ασθενή βάσει προτεραιοτήτων,
– Να καθορίσουν εάν οι ανάγκες του ασθενούς ξεπερνούν τις δυνατότητες του συγκεκριμένης δομής υγείας,
– Να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την εξασφάλιση της οριστικής θεραπείας του ασθενούς,
– Να εξασφαλίσουν την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Να σημειώσουμε εδώ πως τα παραπάνω μας τα έδωσαν ειδικευμένοι γιατροί που υποστηρίζουν περιστασιακά το νησί μας αρκετά χρόνια συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του διαστήματος της πανδημίας αλλά και των θερινών μηνών.
Ο ρόλος της πόλης πέρα από την πρωτοβάθμια φροντίδα να συμμετέχει με υπηρεσίες, δομές, παρεμβάσεις και πολιτικές, στην προστασία και προαγωγή υγείας του πληθυσμού είναι καθοριστικός. Πέρα από την πρωτοβάθμια φροντίδα οι δήμοι μας πρέπει και μπορούν να προάγουν την υγεία του πληθυσμού τους, με παρεμβάσεις και πολιτικές. Παρά το μικρό μέγεθος μας και τις μικρές, αλήθεια δυνατότητες μας, φροντίσαμε να υλοποιούμε προγράμματα άθλησης για παιδιά και ενήλικες καθ΄ όλη την διάρκεια τους χρόνου.
Στο κομμάτι της φροντίδας της τρίτης ηλικίας δυστυχώς πέρα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που μέσα από αυτό περνάμε και κάποια -η αλήθεια είναι ελάχιστα- προγράμματα ψυχικής υγείας σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, δεν υπάρχει καμία άλλη δομή. Στόχος μας είναι σε αυτές τις μικρές και απομακρυσμένες κοινωνίες, να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα για τους ηλικιωμένους, με θέματα που να αφορούν την υγεία τους -πρωτοβάθμια φροντίδα, παρακολούθηση του ιατρικού τους ιστορικού, φυσική άσκηση, ψυχική υγεία.

Στον τομέα της της κλιματικής αλλαγής και της της βιωσιμότητας του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας, η μικρή Τήλος έχει δώσει απτά παραδείγματα -βλέπετε Tilos Project, που κατέστησε το νησί μας ως το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου- και προχωράμε στη συνέχεια στην ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση και στην μετατροπή του νησιού μας ως νησί με μηδενικά απόβλητα.
Αυτό όμως που θεωρούμε τραγικό είναι η μη δυνατότητα αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης του τόπου μας ειδικά σε ότι αφορά περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα όπως είναι οι περιορισμοί του Natura, οι αυθαίρετοι δασικοί χάρτες που ανακηρύττουν τα βράχια των νησιών μας σε δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις (!), οι οριζόντιοι νόμοι και κανονισμοί για την πολεοδόμηση σε ότι αφορά την αρτιότητα των οικοπέδων, την πολυδαίδαλη νομοθεσία και διαδικασία χαρακτηρισμού δημοτικών και αγροτικών δρόμων και πολλά άλλα. Εδώ θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προβάλουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου τους, χωρίς αυτό να σημαίνει αυθαιρεσία και μη έλεγχο των κανονιστικών αποφάσεων…
Η πρόταση μας για τον Πρωθυπουργό σε ότι αφορά το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα για τα Μικρά Νησιά μας, είναι τα αναλυτικά παραπάνω πέντε σημεία και γενικότερα για το σύστημα υγείας της χώρας μας είναι η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, η δημιουργία ΜΕΘ και κυρίως στα περιφερειακά Νοσοκομεία μας!
Ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δώσατε να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση
Μαρία Καμμά- Αλειφέρη
Δήμαρχος Τήλου
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

Σχετικά Άρθρα

Π.Μανούρης: “Το πράσινο θα είναι συνυφασμένο με κάθε έργο μας”

otavoice

Μ. Βακαλόπουλος: Βασική προτεραιότητα ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Με συνεργασίες κάνουμε δουλειά για τα σχολεία του τόπου μας»

otavoice

Δ.Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, λόγω καύσωνα

otavoice

Συναντήσεις για σημαντικά ζητήματα του Δήμου Κω, είχε στην Αθήνα ο Θ. Νικηταράς

otavoice

Δ.Πυλαίας-Χορτιάτη: Φόρος Τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

otavoice