Το πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
Τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των εργασιών του εμβληματικού έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», μια παρέμβαση που ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023 και θα μεταμορφώσει το πρώην στρατόπεδο των 340 στρεμμάτων, σε έναν χώρο προσβάσιμο και φιλικό σε όλους, έναν τόπο απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα της πόλης, που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του υπηρεσιακού μηχανισμού για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και ιδιαίτερα των κτηρίων με βαρύνουσα ιστορική σημασία, που αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική πλευρά, στα οποία θα διαμορφωθούν πολιτιστικοί και μουσειακοί χώροι.
Για το έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης του πρώην κτηρίου στρατωνισμού Α2, ενημέρωσε τον κύριο Μητσοτάκη ότι οδεύει προς δημοπράτηση, με ορίζοντα να είναι έτοιμο το 2024.
Υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις 27,4 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και τον διαβεβαίωσε για την ισχυρή βούληση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παύλου Μελά, να παραδοθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το Μητροπολιτικό Πάρκο, σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας.
Τέλος τον ευχαρίστησε για την αρωγή του και την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου, ενός αστικού κενού, σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού.
«Η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια, αλλάζει στην πράξη και με μεγάλα έργα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του σε σημαντικά έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης.
Για την έκταση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο τόνισε: «Περνάμε από τις εξαγγελίες του τι θα κάνουμε, σε έργα τα οποία γίνονται, σε πραγματικές εργολαβίες, οι οποίες υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δεν είναι έργα τα οποία απλά σχεδιάζονται, αλλά έργα τα οποία υλοποιούνται και τα οποία πολύ σύντομα θα μπορούν να αποδοθούν στους πολίτες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς θα φιλοξενήσει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό, το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και ένα μουσείο όπου θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου και τον ιστορικών κτηρίων του σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού εκκρεμούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Το έργο συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2021 και, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, προσφέροντας ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη έναν ακόμα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών».
«Θα γίνει κάτι πολύ όμορφο σε αυτόν το χώρο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη και πιστεύω ότι αυτός είναι και ένας λόγος που αποκτά και τη δική της ξεχωριστή αναπτυξιακή δυναμική, διότι όλα αυτά συνθέτουν πια μία Θεσσαλονίκη η οποία έχει το μέλλον μπροστά της και μπορεί να το ατενίζει με αισιοδοξία».
«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, να υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, με αφορμή το Μητροπολιτικό Πάρκο μας, ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη με έργα που υλοποιούνται και όχι απλά σχεδιάζονται, και τα οποία πολύ σύντομα θα μπορούν να αποδοθούν στους πολίτες», σημείωσε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας και επισήμανε τα παρακάτω:
«Είναι συγκινητικό να θεωρείται το μοντέλο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ως καλό παράδειγμα και πετυχημένη πρακτική για να την ακολουθήσουν τοπική αυτοδιοίκηση και κυβερνώντες και στις περιπτώσεις των άλλων εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων.
Το σημαντικότερο όμως από τη σημερινή φιλοξενία του Πρωθυπουργού στον τόπο μας είναι ότι διαπιστώσαμε και σήμερα, ότι στον Δήμο Παύλου Μελά, το οραματικό σχέδιο και οι προσδοκίες γίνονται ορατό αποτέλεσμα και πράξη.
Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια και Κεντρική Διοίκηση του Κράτους, δεν λύσαμε απλά μια δύσκολη εξίσωση. Απέναντι στην αδράνεια, τη μιζέρια και τη γραφειοκρατία, προτάξαμε τη δύναμη της συνέργειας.
Με υπομονή, εμπιστοσύνη, γνώση και κοινή στρατηγική, προχωράμε στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας.»
Ο Πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ελένη Ράπτη, Δημήτρη Κούβελα, Στράτο Σιμόπουλο, Άννα Ευθυμίου, Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και τη Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ενώ τον υποδέχθηκαν στον χώρο ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.