OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Χαλάνδρι: Ο δημ. σύμβουλος Κώστας Αγγελής γράφει για τον ήρωα Μιχαήλ Μάνο

«Μιχαήλ Μάνος (1898-1944). Η ζωή, το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη» ένα ενδιαφέρον βιβλίο που επιμελήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Κώστας Αγγελής.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά κάθε Χαλανδραίο, καθώς μέσα από τις σελίδες του εκτυλίσσονται ιστορικές στιγμές και τραγικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στο Χαλάνδρι τα χρόνια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδική αναφορά γίνεται για τον απαγχονισμό 54 Ελλήνων στο Πικέρμι από τους Γερμανούς ως αντίποινα για τη δολοφονία 3 Γερμανών στρατιωτικών. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες και ο 46χρονος τότε Χαλανδραίος Μιχαήλ Μάνος.

Από το κεφ.54 «Αδικαίωτες ψυχές» αντιγράφω :
…«Ο Μάνος από επιλογή φώναζε “παρών”, σχεδόν σε κάθε σελίδα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας των σημαντικών και κρίσιμων αυτών δεκαετιών, μέχρι τις 21 Ιουλίου 1944. Η αποφράδα αυτή ημέρα, το τι προηγήθηκε και το τι ακολούθησε, αποτέλεσε το έτερο ισοβαρές κομμάτι της ερευνητικής μου προσπάθειας. Στη ροή του αψηλάφητου χρόνου, αρχεία καταστράφηκαν, γεγονότα αποσιωπήθηκαν ή παραποιήθηκαν, η Ιστορία ξαναγράφηκε. Με μια επίκληση στη λήθη, αρκετοί αρνητικοί πρωταγωνιστές της εποχής αγιοποιήθηκαν, πραγματικοί ήρωες δαιμονοποιήθηκαν, ενώ κάποιοι χάθηκαν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Οι 54 ψυχές στον δικό μου αξιακό κώδικα μοιάζουν αδικαίωτες. Ο ομαδικός απαγχονισμός 54 ανθρώπων άλλωστε, με κανέναν ανθρώπινο νόμο δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθεί. Μια “οριζόντια” ανθρωποθυσία, μια αιμάσσουσα πληγή απλωμένη στον χρόνο, να λειτουργεί σαν την απόλυτη παραφροσύνη. Μια ανθρωποθυσία, που σπάνια συναντάται στην παγκόσμια βιβλιογραφία, σε επίπεδο αντιποίνων τουλάχιστον, ενώ για την Αττική αποτελεί μοναδικό ιστορικό γεγονός»…

Το αξιόλογο βιβλίο παρουσιάστηκε σε μια όμορφη εκδήλωση με πλήθος κόσμου, στο Ίδρυμα Π. Ζήση και τον γενικό συντονισμό της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου.

Το βιβλίο, έκδοσης του «Εκδοτικού Οίκου Historical Quest», βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν πολλοί αυτοδιοικητικοί , ο δήμαρχος Χαλανδρίου Ρούσσος Σίμος, ο Γιώργος Κουράσης, πρ. Δήμαρχος Χαλανδρίου, ο Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, ο Ιωάννης Λαδόπουλος, Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Χαλανδρίου, ο Χάρης Ρώμας, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, πρ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Κρίστη Αγαπητού, Δημοτική Σύμβουλος, πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου.

Επίσης τίμησαν την εκδήλωση ο Μάνος Κρανιδης, Δημοτικός Σύμβουλος,, πρ. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Μώρος, Οικονομικός Αναλυτής, απόγονος Μιχαήλ Μάνου και ο Κώστας Παττακός, πρ. Δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice