Η παρουσίαση του βιβλίου “Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Οκτώβριος 1944-Κορωπί,
μια Μαρτυρική Πόλη-Ιστορική Αναδρομή” στο Κορωπί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου: Πλήθος πολιτών, συγκίνηση, αποκαλυπτικά στοιχεία για το έγκλημα πολέμου στις 9.10.1944 από τις Γερμανικές Στρατιωτικές Ναζιστικές Δυνάμεις Κατοχής και επιμονή για την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Δημοκρατία.
Η παρουσίαση του νέου, εμπλουτισμένου με αποκαλυπτικά στοιχεία, βιβλίου της Εταιρείας
Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου με τίτλο “Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Οκτώβριος 1944-Κορωπί, μια Μαρτυρική Πόλη-Ιστορική Αναδρομή”, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, κατάφερε να συγκινήσει όσους προσήλθαν στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, έζησαν τα θλιβερά γεγονότα της Καταστροφής του Κορωπίου ή τους τα διηγήθηκαν.
Το έγκλημα πολέμου που έγινε στο Κορωπί από Γερμανική Στρατιωτική Ναζιστική Δύναμη Κατοχής (47 νεκροί και πολλοί τραυματίες), οι τεράστιες καταστροφές, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε τα επόμενα χρόνια δικαίως συγκέντρωσε την προσοχή της τοπικής και όχι μόνο κοινής γνώμης, μέρος της οποίας κατέκλυσε το αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.
Την παρουσίαση συντόνισε, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Λάζαρης μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας και της Εταιρείας, ενώ τους επίσημα προσκεκλημένους εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας προσφώνησε ο κ. Ιωάννης Κατιμερτζόγλου. Χαιρετισμούς, απεύθυναν, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου κ. Γεώργιος Κόλλιας.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης
Ο κ. Κιούσης υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή Κρωπίας έπραξε, από το 2011, το καθήκον της για την αναγνώριση της πόλης μας ως Μαρτυρικής (9 Οκτωβρίου του 2011, σε ειδική συνεδρίαση με αρ. απόφασης 275/2011). Αναφέρθηκε συνοπτικά στις ημερομηνίες σταθμούς της οργανωμένης προσπάθειας για την αναγνώριση του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης από πλευράς Δήμου: με τη δημιουργία της ανοιχτής επιτροπής «Κορωπί-Μαρτυρική Πόλη» που συνεδρίασε από το 2012 έως το 2014, με την μετέπειτα καθοριστική βοήθεια και συμβολή που παρείχε η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας που οδήγησε το 2017 σε μια επιστημονική ημερίδα.
Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν το πρώτο βιβλίο με τίτλο, «Η Καταστροφή του Κορωπίου στην Κατοχή» ώστε να φτάσουμε στην νέα απόφαση του Δ.Σ Κρωπίας (αρ.απόφασης 80/2020, 26 Μαΐου 2020) και την επίσημη κατάθεση της Αιτιολογικής Έκθεσης για τον χαρακτηρισμό της πόλης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Εσωτερικών τον Ιούλιο του 2020.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Γεώργιος Κόλλιας
Ο κ. Γεώργιος Κόλλιας, πρόεδρος της ΕΚΟΙΜΕΚ ανέπτυξε τους αρχικούς σκοπούς συγκρότησης της Ομάδας του 2016, αυτοβούλως και αυθορμήτως χωρίς καμία ειδική σχέση εξάρτησης με το Δήμο Κρωπίας για την οριστική αναζήτηση των φυσικών και ηθικών αυτουργών της Καταστροφής του Κορωπίου. Η πρώτη έρευνα η οποία ξεκίνησε από μηδενική βάση το 2016, κατέληξε στην σύνταξη Ιστορικής Έκθεσης το 2017, η οποία κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα συμπεράσματά της παρουσιάσθηκαν σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος στις 8/10/2017, αποκαθιστώντας την αλήθεια του γεγονότος.
Η έκδοση των Πρακτικών της ημερίδας, ήταν και ο λόγος καθυστέρησης έκδοσης του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα, εμπλουτισμένου με νεότερα στοιχεία που προέκυψαν. Η Εταιρεία ανέλαβε την έκδοση και τη διαχείριση του ολοκληρωμένου έργου, προσφορά στην κοινωνία του Κορωπίου, στο Δήμο και στις επόμενες γενιές. Το βιβλίο, αφιερώνεται στη μνήμη των 47 αδικοχαμένων πατριωτών μας που μαζί με τις πληγείσες οικογένειες των πυροπαθών πλήρωσαν χωρίς να φταίνε σε τίποτα για σφάλματα και παραλείψεις άλλων. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους συντέλεσαν στη δημιουργία του βιβλίου και στην υποστήριξη της εκδήλωσης (μάρτυρες, τα μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας και τους χορηγούς, το Δήμο Κρωπίας και προσωπικά τον Δήμαρχο Δημήτριο Κιούση, ομιλητές)
Ο συντονιστής κ. Νίκος Λάζαρης, παρουσίασε τη δομή του βιβλίου με σύντομη περιγραφή του περιεχομένου του. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας σε αρχειακές πηγές, ελληνικές και ξένες. Αντικείμενο της πολύπλευρης έρευνας ήταν η ταυτότητα των δραστών, τα αίτια που οδήγησαν στην επιβολή γερμανικών αντιποίνων και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το έγκλημα από τις ελληνικές και γερμανικές δικαστικές αρχές μεταπολεμικά.
Κύρια στοιχεία που προσανατόλισαν την έρευνα προς τη σωστή κατεύθυνση, ήταν η ανακάλυψη της ύπαρξης δικογραφιών ελληνικής και γερμανικής με ονόματα δραστών – εγκληματιών πολέμου, όπως και η ύπαρξη νεκρών Γερμανών στρατιωτών στις 8 Οκτωβρίου του 1944 στο Κορωπί.
Επιβεβαιώθηκε ότι η καταστροφή του Κορωπίου οφείλεται σε επιβολή αντιποίνων από γερμανική μονάδα, σε αντεκδίκηση για τον θάνατο 5 στρατιωτών τους μετά από επίθεση ανταρτών σε τμήμα τους που έφευγε, στις παρυφές της πόλης».
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πολλά πληροφοριακά στοιχεία για την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση που επικρατούσε στην Αττική, παραμονές της απελευθέρωσης όπως και για τη δομή των γερμανικών στρατευμάτων κατά την αποχώρησή τους. Έτσι δίνεται μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης εκείνης της περιόδου, που οδηγεί στην σαφέστερη αντίληψη των γεγονότων. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία των εκλεκτών- διαφορετικής επιστημονικής και ιστορικής αφετηρίας – ομιλητών.
Οι ομιλητές
Ο πρώτος ομιλητής, ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής, κ. Γεώργιος Σιούλας στην εκτός κειμένου ομιλία του αναφέρθηκε σε μια εκ βαθέων ειλικρινή αξιολόγηση ορισμένων ζητημάτων της ιστοριογραφίας της Κατοχής από τον χώρο της αριστεράς που προκαλούν απορίες(π.χ. οι απολογητικές τάσεις για τη διεκδίκηση ή μη της πολιτικής εξουσίας στη χώρα από το ΕΑΜ την περίοδο μετά την Απελευθέρωση) ή αδικούν πρόσωπα της εποχής που δεν ανήκαν στην εαμογενή αριστερά αλλά είχαν εθνική –πατριωτική δράση (όπως ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος).
Το βιβλίο για τα γεγονότα του Κορωπίου όπως είπε επιβεβαιώνει μέσα από αδιαμφισβήτητες αρχειακές πηγές την πλήρη εφαρμογή του δόγματος των Γερμανών Ναζί με σκληρά αντίποινα/ εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνέχιση της πολιτικής της λήθης για τα μεγάλα εγκλήματα πολέμου των άλλων δύο κατοχικών δυνάμεων όπως π.χ των Ιταλών. Πήρε αποστάσεις από υπεραπλουστεύσεις περί ευθύνης του Ε.Λ.Α.Σ. για τις συνέπειες αντιστασιακών ενεργειών και των αντιποίνων που επέσυραν. Στην περίπτωση όμως του Κορωπίου, υπήρξε μια άστοχη και εκτός εντολών του κεντρικού Ε.Α.Μ-Ε.Λ.Α.Σ., ενέργεια εφεδροελασιτών.
Ο δρ.Ιστορίας, ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, κ. Βαλεντίν Σνάιντερ χαρακτήρισε το βιβλίο ως εργαλείο ιστορικής έρευνας για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ιστορία, με τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Η τοπική ιστορία του εγκλήματος πολέμου που έγινε στο Κορωπί, βοηθάει να κατανοηθεί μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και αντίστροφα.Αναφέρθηκε επίσης στο πως οφείλουμε να κατανοήσουμε τα γεγονότα του τότε με τα μάτια του σήμερα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σιωπής και του φόβου που εξακολουθεί να επικρατεί στις οικογένειες των γερμανών στρατιωτών και στρατιωτικών για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Ο ιατρός, χειρουργός κ. Ευάγγελος Αναγνώστου ήταν, όπως πάντα, ειλικρινής και
ευθύς αναφερόμενος στο νέο βιβλίο που το χαρακτήρισε ως μοναδικό ντοκουμέντο ενώ
βρήκε ως πολύ σημαντικά ορισμένα κεφάλαια όπως τα 5, 6 και 7 του βιβλίου. Τέλος, με μια
σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών που παρουσίασε, μετά το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου,
δεκαετίας του ‘50 προχώρησε σε μια εξαιρετική ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών,
ψυχολογικών συνεπειών αλλά και σε ιατρικές παρατηρήσεις για την ανάπτυξη των παιδιών της εποχής.
Παρέστησαν, ο βουλευτής Ν.Δ. Αν.Αττικής κ.Γεώργιος Βλάχος, ο Δήμαρχος Σαρωνικού,
κ.Πέτρος Φιλίππου, το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ.Σωτήρης Ζώτος, το προεδρείο
του Δ.Σ.Κρωπίας εκπροσώπησε, ο κ.Ιωάννης Παπαευθυμίου (επικ. Έλασσονος αντιπολίτευσης), οι αντιδήμαρχοι, κ.κ Ανδρέας Ντούνης, Νίκος Γιαννάκος, Σπύρος Κόλλιας, ο
πρόεδρος του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Ελένη Αδάμ, Μάκης Κιούσης (πρόεδρος της Δ.Ε Παιδείας και Σχολικής Επιτροπής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης), Φώτης Τσόγκας, Διονύσης Κερασιώτης (επικ.μείζονος αντιπολίτευσης), Αφροδίτη Κουντούρη.
Παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, κ.κ., Γεώργιος Ντούνης Αντιναύαρχος ε.α., Αθανάσιος Πουλάκης Ταξίαρχος ε.α, Τάκης Πρόφης οικονομολόγος, Παναγιώτης Κωτσόβολος, Συμβολαιογράφος, μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας. Το Γραφείο Δημάρχου και τέσσερα μέλη της ΕΟΔΚ –Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας υποστήριξαν την εκδήλωση.
Συμπερασματικά, η έρευνα και τεκμηρίωση της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Κορωπίου ήταν
υποδειγματική και αποκαλυπτική και μεταξύ άλλων:
– Ανευρέθηκαν τα ακριβή στοιχεία των νεκρών Γερμανών Στρατιωτών στο Κορωπί
– Ανακαλύφθηκε η ύπαρξη ελληνικής δικογραφίας με ονόματα κατηγορουμένων Γερμανών στρατιωτικών που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου το 1945 και παραδόθηκε στις γερμανικές δικαστικές αρχές, καθώς και η πλήρης αντίστοιχη Γερμανική Δικογραφία.
– Διενεργήθηκε η έρευνα και μελέτη των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής, τις ημέρες πριν τις 12 Οκτωβρίου 1944 και ειδικά στα Μεσόγεια και την Αττική η οποία ταυτοποιεί τη συγκεκριμένη Γερμανική μονάδα που εστάλη για την εφαρμογή των αντιποίνων και συμβάλλει τα μέγιστα για επόμενες έρευνες.
– Εξετάσθηκε η επικρατούσα πολιτικοστρατιωτική κατάσταση εκείνη την εποχή, η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, των ταγμάτων ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.
– Διασώθηκαν σημαντικές προφορικές και γραπτές μαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας και διασταυρώθηκαν με άλλες
– Επίσης, ορισμένες έωλες υποθέσεις εργασίας που δημιουργούσαν αμφιβολίες βρίσκουν εξηγητικές και αναλυτικές απαντήσεις και περιλαμβάνονται στο βιβλίο.
Οι συνδιοργανωτές, Δήμος Κρωπίας και Εταιρεία Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών
ευχαριστούν τους πολίτες για την συμμετοχή τους και υπόσχονται συνέχεια με την προσεχή, πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ 36 λεπτών που έχουν ετοιμάσει 3 έγκριτοι πολίτες με τη συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με αφορμή τη φετινή 78η επέτειο. Και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στην οργανωμένη προσπάθεια της επίσημης αναγνώρισης της Πόλης ως Μαρτυρικής από την Ελληνική Δημοκρατία.