OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Σαρωνικού: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάδειξη ιστορικών πηγών του 1821

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και της ανάδοχης εταιρείας που αναλαμβάνει την υλοποίηση τμήματος του εμβληματικού έργου «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ».

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και της ανάδοχης εταιρείας που
αναλαμβάνει την υλοποίηση τμήματος του εμβληματικού έργου «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ», το οποίο
αποτελεί ουσιαστική συμβολή της δημοτικής αρχής στην έρευνα και ανάδειξη ιστορικών πηγών που σχετίζονται με τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στην Αττική και στα χωριά των Μεσογείων.

Ειδικότερα, η σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία INTEROPTICS A.E. αφορά στο
Υποέργο 1, «Καινοτόμες Πολιτιστικές Εφαρμογές και Τεκμηρίωση της Αρβανίτικης
Συμμετοχής στην Επανάσταση του 21». Το συγκεκριμένο Υποέργο περιλαμβάνει
ιστορική έρευνα με στόχο τον εντοπισμό βιβλιογραφικών πηγών αλλά και τεκμηρίων
που σχετίζονται άμεσα με την συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων
αλλά και γενικότερα της  Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στην επανάσταση του 1821.

Το σύνολο των μεταδεδομένων και των ψηφιακών τεκμηρίων που θα συλλεχθεί, θα εισαχθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου, το οποίο θα επεκταθεί και θα παραμετροποιηθεί ανάλογα προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες εγγραφές. Τα ψηφιακά αυτά τεκμήρια, θα περιγραφούν και θα στοιχειοθετηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν διασυνδεδεμένα δεδομένα για τις οντότητες που σχετίζονται με τις πηγές και τα τεκμήρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πλούτος πληροφοριών γύρω από Πρόσωπα, Γεγονότα, Αντικείμενα, Τόπους κ.ά

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό έργο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ», προϋπολογισμού 121.076,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), είχε λάβει προαπαιτούμενη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και στη συνέχεια υπεβλήθη, για έγκριση και χρηματοδότηση, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) με Κωδικό Πρόσκλησης ΑΤ14 και τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Το έργο έχει ως σκοπό να υλοποιήσει δράσεις για την ανάδειξη της συμβολής της περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821, να αναδείξει το ρόλο των αγωνιστών της σε αυτή και να συνδέσει την έννοια της ελευθερίας του χθες με το σήμερα. Επίσης, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και να προδιαγράψει τα προς αξιοποίηση πλεονεκτήματά της για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και του ιστορικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Μέσω του έργου ο Δήμος προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης και της τοπικής ιστορίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής. Στόχος, ο οποίος αναμένεται να επιτευγχθεί μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice