OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Επεισόδιο στον Δήμο Ιάσμου – Συνελήφθησαν Δήμαρχος και συνδικαλιστές

Επεισόδιο μεταξύ του Δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και συνδικαλιστών της τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (4/10) εντός του δημαρχιακού κτιρίου στον Ίασμο.

Αιτία του επεισοδίου αποτέλεσε η επίσκεψη κλιμακίου συνδικαλιστών της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα, του προέδρου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης Δημήτρη Μάγγα, δύο ακόμα μελών του Συλλόγου καθώς και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Δημήτρη Παπαδόπουλου, οι οποίοι μετέβησαν στο Δήμο Ιάσμου προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους για τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες και να καταθέσουν αίτημα σύγκλησης γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το βράδυ της Δευτέρας (3/10) υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Οντέρ Μουμίν και του Δημήτρη Μάγγα, κατά την οποία ο πρώτος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την επίσκεψη, θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνει εντός ωραρίου και εντός Υπηρεσίας, καθώς σύμφωνα με τον Δήμαρχο θα διαταράζονταν η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Οι αντιρρήσεις του Δημάρχου Ιάσμου, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν και το κλιμάκιο των συνδικαλιστών επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το δημαρχιακό κτίριο, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών και να οδηγηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου μετά την υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν συνελήφθησαν αμφότεροι. Τελικά, μετά από διάσκεψη της Εισαγγελέως με τους Αστυνομικούς, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, δόθηκε εντολή οι συλληφθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές:

Δημήτρης Μάγγας: «Δεν ήρθαμε να παρακωλύσουμε την Υπηρεσία αλλά να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας»

«Ο Σύλλογος μας αποφάσισε να κάνει μια ενημέρωση στον Δήμο Ιάσμου τους συναδέλφους μας για αυτή την κατάσταση που βιώνουν. Καταθέσαμε και αίτηση και ζητήσαμε την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των υπαλλήλων του Δήμου το μεσημέρι της Παρασκευής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης Δημήτρης Μάγγας.

Περιγράφοντας το περιστατικό που σημειώθηκε, πρόσθεσε: «Αφού καταθέσαμε την αίτηση μας και κάναμε μια κουβέντα για πέντε λεπτά, μπήκε μέσα μαινόμενος ο Δήμαρχος και κραυγάζοντας ότι δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να είμαστε μέσα στο χώρο. Εμείς επικαλούμαστε τη συνδικαλιστική δράση στους εργασιακούς χώρους που προβλέπεται από τον Ν.1284, δεν ήρθαμε να παρακωλύσουμε την υπηρεσία αλλά να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να τους καλέσουμε στη γενική συνέλευση. Ο κ. Δήμαρχος άρχισε να μιλάει με χυδαίο τρόπο και την ίδια ώρα θεώρησε ότι ο συνάδελφος κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος τον βιντεοσκοπεί. Όρμησε επάνω του και του άρπαξε το κινητό από τα χέρια. Εμφανίστηκαν και δύο ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου και τον έπιασαν αγκαζέ για να τον βγάλουν έξω. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα κάνει μήνυση γιατί τον βιντεοσκόπησε παράνομα, που φυσικά δεν υπάρχει καμία βιντεοσκόπηση. Ήρθαμε στο τμήμα, όπου κατέθεσε μήνυση και ο συνάδελφος μας. Μετά, όταν είπα στους συναδέλφους ότι θα πρέπει να μη φοβούνται και να συσπειρωθούν στο Σωματείο σε ότι δράσεις κάνει από δω και πέρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις συμπεριφορές, κάποιοι μετέφεραν στον Δήμαρχο ότι εγώ είπα να μη δέχονται απειλές και εκφοβισμούς, κάτι που δεν ειπώθηκε. Κατόπιν αυτού, υπέβαλλε και εναντίον μου μήνυση. Εμείς θα δούμε και σαν Σωματείο τι δρόμο θα ακολουθήσουμε και θα προχωρήσουμε και εμείς αναλόγως».

Δημήτρης Παπαδόπουλος: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δέχονται εκφοβισμό από κανέναν»

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος δημοτικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι «η Ομοσπονδία είναι δίπλα στους εργαζόμενους, δεν πρέπει να δέχονται κανέναν εκφοβισμό από κανέναν. Όλοι είμαστε ίσοι και οι εργαζόμενοι έχουν τη στήριξη μας. Υπάρχουν νόμοι και ο Δήμαρχος θέλοντας και μη θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη νομοθεσία. Η Ομοσπονδία θα είναι εδώ, ο πρόεδρος της θα ανέβει σύντομα επάνω και θα στηρίξει όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν πρέπει να φοβούνται σε καμία περίπτωση εφόσον κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Οντέρ Μουμίν: «Με συκοφαντούν, δεν υπάρχει κανένας εκφοβισμός και καμία απειλή»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιάσμου κάνει λόγο για συκοφαντίες εις βάρος του από τους συνδικαλιστές της αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας εκφοβισμός και καμία απειλή» εναντίον των δημοτικών υπαλλήλων.

Μιλώντας για το περιστατικό, εξήγησε ότι «επικοινώνησα χθες με τον κ. Μάγκα και του μετέφερα ότι για να γίνει αυτή η ενημέρωση θα πρέπει να γίνει εκτός ωραρίου ή εκτός Υπηρεσίας. Του εξήγησα ότι μια τέτοιου είδους ενημέρωση εν ώρα υπηρεσίας και εντός ωραρίου θα διατάραζε τη λειτουργία της Υπηρεσίας εις βάρος του δημότη και του μετέφερα ότι θα πρέπει αυτό να εγκριθεί από εμάς.

Ο κ. Μάγγας επέλεξε να έρθει αυτοβούλως και με την επίσκεψη του στον Δήμο έγινε κατανοητό ότι δεν ήρθε για ενημέρωση αλλά απευθυνόμενος στους δημοτικούς υπαλλήλους είπε ‘’μη φοβάστε τις αυταρχικές πράξεις και τις απειλές του Δημάρχου’’, πράγμα που είναι αναληθές και συκοφαντικό και γι’ αυτό τον μήνυσα.

Είχα και μία ευρεία σύσκεψη με τους υπαλλήλους και τους διαβεβαίωσα ότι στον Δήμο Ιάσμου δεν υπάρχει κανένας εκφοβισμός και καμία απειλή. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ποινικά αδικήματα και ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το ότι εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως εκφοβισμός ή απειλή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν στον δημότη και δεύτερον, να μην ασχολούνται με πράγματα που είναι εκτός των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Και για να είμαι πιο σαφής, να μην είναι χαφιάδες και ρουφιάνοι. Το καθήκον μας είναι συγκεκριμένο.

Είχαμε μία έντονη λεκτική αντιπαράθεση στο κτίριο του Δήμου γιατί τους ζήτησα να αποχωρήσουν και ο κ. Παπαδόπουλος εντελώς παράνομα άρχισε να βιντεοσκοπεί αυτή την αντιπαράθεση και τέλεσε κακουργηματική πράξη γιατί σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται χωρίς τη συναίνεση μας να γίνεται λήψη οπτικοακουστικού υλικού.

Κρατηθήκαμε στο Αστυνομικό Τμήμα, είναι υποχρεωτική η σύλληψη και αφεθήκαμε ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα μέχρι να οριστούν τα περαιτέρω  δικονομικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος Ιάσμου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο αίτημα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης για σύγκληση γενικής συνέλευσης την ερχόμενη Παρασκευή, εάν δεν ζητήσουν συγγνώμη για τις αναληθείς -όπως τις χαρακτήρισε- εκφράσεις εις βάρος του.

«Φρονώ ότι εντός του ωραρίου δεν πρέπει να διαταραχθούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Δεν έχω πρόβλημα εκτός ωραρίου να κάνουν όποια συνέλευση θέλουν, όμως εγώ ως Δημοτική Αρχή δεν μπορώ να συναινέσω να έρθουν εδώ συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες με αναληθείς ανακοινώσεις λένε ότι ο Δήμαρχος Ιάσμου απειλεί ή εκφοβίζει, που αυτό δεν συμβαίνει. Πέρα από αυτό, την Παρασκευή θα έχουμε υπηρεσιακή συνάντηση εκείνη την ώρα και θέλω να δηλώσω δημόσια ότι δεν γίνεται δεκτή η αίτηση τους μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη για τις αναληθείς εκφράσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχω κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη συνδικαλιστική δράση καθενός. Ο καθένας είναι ελεύθερος στον συνδικαλισμό, όμως πρέπει αυτό να γίνεται βάσει νόμων και τηρώντας έναν συγκεκριμένο τύπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ιάσμου θέλησε να ευχαριστήσει τον Διοικητή του Α.Τ. Ιάσμου και τους Αστυνομικούς για «την υπομονή που επέδειξαν και για την άρτια και σοβαρή αντιμετώπιση και συμπεριφορά που είχαν απέναντι μας», όπως επίσης και τις Εισαγγελικές Αρχές για τις οποίες εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

Πηγή: https://fonirodopis.gr/press/

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice