OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πρόεδρος Γηροκομείου Αθηνών: “Γηροκομήθηκε” με 134.000 ευρώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες του

Δεν τα λές και λίγα. Συνταξιούχος πρώην διευθυντής οικονομικών αναντικατάστατος για δεκαετίες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, να αποσπά μέσα σε ένα περίπου έτος 134.000 ευρώ σε προσωπική εταιρία, όταν ο φορέας που έχει αναλάβει συνεχίζει να γκρεμίζεται, είναι από τα τραγελαφικά αλλά και εξοργιστικά που λαμβάνουν χώρα σε μια χώρα που κάνουν πάρτι οι κατέχοντες.

Ο κ. Σπύρος Χαμακιώτης (περί αυτού ο λόγος) συνταξιοδοτηθείς πρόσφατα, επιλέχθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στη θέση του προσωρινού προέδρου του ταλαιπωρημένου από τρωκτικά Γηροκομείου Αθηνών. Αντι να μπει τάξη, τουλάχιστον στα οικονομικά, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Λιοσίων κατάφερε να καρπωθεί σε μικρό διάστημα, με την μέθοδο των απευθείας αναθέσεων το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 134.000 ευρώ από διάφορα νομικά πρόσωπα του Δήμου Αθηναίων.

Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση των καθηκόντων των δημοτικών αρχών, που ξεπερνά την γραφειοκρατία, αλλά εδώ τίθεται θέμα αν είναι ηθικά αποδεκτό μια τέτοια εξόφθαλμη επιδότηση συγκεκριμένης εταιρίας, που ανήκει σε δημόσιο λειτουργό που υποτίθεται επιλέχθηκε (αφιλοκερδώς) για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα “Εφ. Συν” και παραθέτει με λεπτομέρειες την διαδρομή προς τις 134.000 …. 

Γούρι φαίνεται ότι έφερε στον νέο προσωρινό πρόεδρο του Γηροκομείου, Σπύρο Χαμακιώτη, η επιλογή του από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Γούρι που μάλιστα αφορά και τη νεοσύστατη εταιρεία τού συνταξιούχου υπαλλήλου (βαθμού Α) του Δήμου Αθηναίων. Ο προσωρινός πρόεδρος, που διορίστηκε μαζί με τα άλλα μέλη της προσωρινής διοίκησης (επιλογής του δημάρχου) προκειμένου να διενεργήσουν εκλογές, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ζήτησαν παράταση της θητείας τους έτσι ώστε να εξυγιάνουν πρώτα το ίδρυμα, εφαρμόζοντας ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης που κάθε άλλο παρά διασκεδάζει τις αμφιβολίες τόσο για την εξυγίανση όσο και για τη διαφανή και χρηστή διαχείριση του λεηλατημένου –από τις διοικήσεις του– ιδρύματος.

Εναν χρόνο πριν, σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» διατυπώναμε το ερώτημα πώς ακριβώς θα εξυγιανθεί το ίδρυμα όταν το Γηροκομείο είχε περίπου «αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, με τον νέο, ακριβοθώρητο πρόεδρο να έχει επισκεφτεί ελάχιστα το ίδρυμα, να μην έχει γνωρίσει ούτε να έχει συνεργαστεί με το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να μην έχει συναντήσει το σωματείο εργαζομένων, να μην έχει διενεργήσει λεπτομερή απογραφή και αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο κ.λπ.» («Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο», «Εφ.Συν.» 11.12.2021). Τελικά, κατατέθηκε το ελλιπές και προβληματικό σχέδιο του κ. Χαμακιώτη σε μια έκθεση μόλις 36 σελίδων, χωρίς συνοδευτικά επίσημα έγγραφα πιστοποίησης των υπολογισμών κ.λπ. («Αλλο ένα αμφιλεγόμενο “Σχέδιο εξυγίανσης” του πολύπαθου Γηροκομείου», «Εφ.Συν.» 26.9.2022).

Αντίθετα, όμως, από την τελματωμένη κατάσταση του πλούσιου Ιδρύματος, ο νέος πρόεδρος (διορίστηκε τον Νοέμβριο του 2021) είχε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλη άνθηση στην προσωπική εταιρεία του που συστάθηκε κάποιους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 5.1.2021, με αντικείμενο την «παροχή επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης» και κεφάλαιο 500 ευρώ. Η ΔΗΠΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, όπως εμφανίζεται στο ΓΕΜΗ, έχει μοναδικό εταίρο και διαχειριστή τον προσωρινό πρόεδρο, ενώ η ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας Χαμακιώτη είναι το email υπαλλήλου του λογιστηρίου του Δήμου Αθηναίων, του Π.Ν.

Η μεγάλη δραστηριότητα της εταιρείας εξηγεί ίσως το γιατί ο πρόεδρος είναι τόσο ακριβοθώρητος στο ίδρυμα που θέλει να εξυγιάνει. Μόνο από τις απευθείας αναθέσεις των Α.Ε. του Δήμου Αθηναίων η εταιρεία του έχει αποκομίσει ήδη τουλάχιστον 134.000 ευρώ. Αναθέσεις που μόνο από τις περιγραφές του «έργου» κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε πρώτες ανάγκες του Δήμου Αθηναίων.

 1/2/2021 από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής τού Δ.Α. ποσό 20.000 ευρώ
 5/2/2021 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ ποσό 19.800 ευρώ
 26/3/2021 (ξανά) από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής τού Δ.Α. ποσό 20.000 ευρώ
 19/7/2021 από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ποσό 15.000 ευρώ
 16/3/2022 (ξανά) από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ ποσό 30.000 ευρώ
 20/7/2022 από τη δημοτική Μονοπρόσωπη Α.Ε. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας ποσό 30.000 ευρώ

Οι αιτιολογίες που συνοδεύουν όλα αυτά τα ποσά είναι γενικά η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για: υποστήριξη του συστήματος απόδοσης, παρακολούθηση του προϋπολογισμού των έργων και δράσεων του Δ.Α., ανάλυση τήρησης διαδικασιών, παροχή εξειδικευμένων (!) υπηρεσιών, συμβουλευτική υποστήριξη κ.λπ.

Κι ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που έσκασε το σκάνδαλο Πάτση και το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα χρέη Πάτση στο Γηροκομείο, ο κ. Χαμακιώτης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον βουλευτή της Ν.Δ. που κερδοφορεί σε βάρος συμπολιτών μας, δήλωσε ότι τα ενοίκια που χρωστάει ο κ. Πάτσης (165.000 ευρώ) στο Γηροκομείο καταβάλλονται στο ελληνικό Δημόσιο!

Καθημερινά, λοιπόν, προκύπτουν νέα στοιχεία για το πώς ακριβώς «εξυγιαίνεται» το τόσο πλούσιο και τόσο λεηλατημένο ίδρυμα και πώς ακριβώς εκλαμβάνει τον ρόλο του ως εποπτεύοντος ο Δήμος Αθηναίων. Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη φθίνουσα πορεία του Γηροκομείου, αλλά το τελευταίο πράγμα που φαίνεται να απασχολεί τις διοικήσεις του είναι η ορθή και με διαφάνεια διαχείριση της τεράστιας περιουσίας προς όφελος των ηλικιωμένων και των εργαζομένων του. Η αφαίμαξη της περιουσίας είναι ευθεία προσβολή και προς όλους εκείνους που δώρισαν τις περιουσίες τους. Διοικήσεις με βαριές καταδικαστικές αποφάσεις, αλλεπάλληλες «προσωρινές» διοικήσεις που ποτέ δεν ολοκληρώνουν τις αρχαιρεσίες για τις οποίες υποτίθεται ότι διορίζονται, στρατοί «κολλητών» πάσης φύσεως και άκρατος νεποτισμός.

Πηγή πληροφοριών: www.efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ιλίου: Πολιτιστικός Σεπτέβρης 2024 – Το πρόγραμμα

otavoice

Δ.Β.Κυνουρίας: Μουσική βραδιά κάτω από την πανσέληνο του Αυγούστου

otavoice

Δ.Ηρακλείου Αττικής: Ανοικτό το Κτήμα Φιξ την Δευτέρα 19/8 για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

otavoice

Συνεργασία των Δήμων Ρεθύμνης και Νάπολης Ιταλίας

otavoice

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας στη λαϊκή συνέλευση κατοίκων στη Δόξα Γορτυνίας

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Οι συνδημότες μας βλέπουν ότι δουλεύουμε»

otavoice