Στα Γιάννενα η συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα Ελλάδας και Κύπρου
Την ίδρυση του δικτύου συνεργασίας για την κλιματική ουδετερότητα θα συνυπογράψουν σήμερα στα Ιωάννινα οι έξι Ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή αποστολή.
Σκοπός είναι η συνένωση δυνάμεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2030 και αυτό να αποτελέσει τον πιλότο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η συγκρότηση του δικτύου αποτέλεσε πρόταση που έγινε από τον Δήμο Ιωαννιτών και υιοθετήθηκε από τους υπόλοιπους Δήμους οι οποίοι αποδέχθηκαν ένθερμα και την πρόταση για την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης στην περιοχή μας.
Συμμετέχουν εκπροσωπώντας τους δήμους της ελληνικής αποστολής :
• Πρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου
• Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Χρήστος Τεντόμας
• Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Κούπκας
• Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού κ. Χάρης Τρίκκης
• Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου
• Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος
• Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου οι πόλεις αυτές αποτελούν την «ηγέτιδα δύναμη» που θα λειτουργήσει ώστε να επιτευχθεί ο πολύ σημαντικός στόχος της κλιματικής ουδετερότητας.
«Το Δίκτυο που δημιουργείται θα διευκολύνει την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή, ενώ επιδιώκεται και η διεύρυνση συνεργασιών με άλλες περιοχές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα Γιάννενα γίνονται μέρος ενός σημαντικού ευρωπαϊκού οράματος. Ενός οράματος που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και θα φέρει επιπλέον πόρους στις πόλεις που στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η εκδήλωση για την υπογραφή του Δικτύου θα γίνει στο Νησί όπου θα φιλοξενηθούν και οι εργασίες της συνάντησης. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος η επιλογή του Νησιού έχει για πολύ συγκεκριμένο λόγο.
«Στόχος και προτεραιότητά μας είναι να καταστήσουμε το Νησί ενεργειακά αυτόνομα. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα» σημείωσε.
Ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι το Δίκτυο των έξι ελληνικών πόλεων και της Λεμεσού σκοπό έχει να συστήσει έναν συμβουλευτικό επιστημονικό φορέα για τις δράσεις και τις πράξεις ώστε να καταρτιστεί στο Κλιματικό Σύμφωνο.
Εξήγησε ότι το Δίκτυο των 85 ελληνικών πόλεων αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε με την μεταφορά τεχνογνωσίας να φτάσουν σταδιακά στην κλιματική ουδετερότητα πριν το 2050.
«Το ζητούμενο είναι να τεθούν οι στόχοι πριν τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Το κεντρικό σύνθημα της προσπάθειας είναι από τους πολίτες για τους πολίτες. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα υπάρξουν όπως και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Από κει και πέρα οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν με την αλλαγή μικρών καθημερινών πραγμάτων» τόνισε ο κ. Αρλέτος.