Η σοβαρή βλάβη στη δεξαμενή στο Πήδημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην υδροδότηση της Καλαμάτας, απασχόλησαν -μεταξύ άλλων- τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν τοποθετήσεις – παρεμβάσεις και ερωτήσεις από επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. και δημοτικούς συμβούλους, ενώ δόθηκαν απαντήσεις από τον Δήμαρχο, συμβούλους της Δημοτικής Αρχή, καθώς και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου Ύδρευσης που παρακολούθησε τη συζήτηση.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την 13η/2023 συνεδρίαση του Δ.Σ.:
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗN ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ»
Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αρχικά και απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και εξέφρασε ευχαριστίες για την υπομονή και την κατανόηση που έδειξαν σε αυτή τη σοβαρότατη βλάβη.
«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη κρίση, μία ζημιά τεράστια. Δώσαμε λύσεις, προσωρινές ασφαλώς, λύσεις όμως που λειτουργούν και μας δίνουν το χρόνο να προχωρήσουμε σε οριστική και ολιστική αντιμετώπιση. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά, τα τελευταία 24ωρα», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της βλάβης αλλά και τα όσα ακολούθησαν για την αποκατάστασή της.
Ο κ. Βασιλόπουλος στη συνέχεια ανέφερε: «Ο στόχος που έχει τεθεί βέβαια αυτή τη στιγμή είναι να μετατρέψουμε αυτή τη κρίση σε ευκαιρία και να δώσουμε οριστική λύση, κατασκευάζοντας μια νέα δεξαμενή χωρητικότητας 800 μ3. Μία δεξαμενή που προφανώς ως δεξαμενή φόρτισης θα εξυπηρετήσει τα επόμενα χρόνια και τον αγωγό Φ800» και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή της τεράστιας βλάβης το προσωπικό του Συνδέσμου, το προσωπικό της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ο Δήμος, εργαζόμαστε συστηματικά και διασφαλίσαμε, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, την ομαλή υδροδότηση του Δήμου μας. Προχωρήσαμε σε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, εναλλακτικές λύσεις, προφανώς, που μας επιτρέπουν να δρομολογήσουμε την ολιστική και οριστική λύση. Αυτό γίνεται, ήδη, με τη συνδρομή του Συνδέσμου, του Δήμου Καλαμάτας, της ΔΕΥΑΚ. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους για τη συμβολή τους».
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν και εξέφρασε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, που είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Συνδέσμου Ύδρευσης.
Ακολούθως άσκησε δριμεία κριτική για τη στάση μελών της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «ουδέποτε είχε τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο Δ.Σ. του Συνδέσμου», κάτι που επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου Ύδρευσης, τόσο κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, όσο και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα υποδομών που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογήθηκαν διαθέτοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κατά τη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, όπως η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα & Μεσσήνη, η κατασκευή Δεξαμενής στον Αγ. Ιωάννη Καρβούνη, η Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας β’ φάση (26 χλμ) και γ’ φάση (24 χλμ), το έργο «τηλεδιαχείρηση – τηλεέλεγχος δικτύου ύδρευσης, σταθμοί πίεσης, ηλεκτροβάνες, σταθμοί ποιότητας νερού», τα ψηφιακά υδρόμετρα και ηλεκτροβάνες δικτύου της πόλης, το δίκτυο υδροδότησης Πολιναής, οι επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης, η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2 ΜW, η Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης και ενεργειακής αξιοποίησης Λυματολάσπης, η Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων κ.ά. συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 55 εκατ. €, δίχως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα έργα που διαθέτουν μελετητική ωριμότητα ή τα εκτελούμενα από το Υπουργείο όπως τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.