OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Στεμνίτσα, εορτασμός για την 202η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

“Το μακραίωνο καθεστώς πολιτικής ανυπαρξίας του ελληνισμού θεράπευσε η ανάδειξη της πρώτης πελοποννησιακής γερουσίας, με έδρα την γραφική Στεμνίτσα και εμπλουτισμένη με πρόσωπα κύρους η Γερουσία επιτελεί σημαντικότατο το έργο…φροντίζει για την ρύθμιση των κοινών και της οικονομίας και εκδίδει πράξεις με την μορφή εγκυκλίων διαταγών”.
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γορτυνίας Κούλης Ευστάθιος κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για την Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία, στην Στεμνίτσα Αρκαδίας.
“Δεν αρκεί μόνο να τιμούμαι τις μεγάλες επετείους και να καυχιόμαστε για το ηρωϊκό παρελθόν, επιβάλλεται να ενσωματώνουμε με ευφάνταστο τρόπο την  ανδρεία των προγόνων μας και την ένδοξη ιστορία στη δράση μας, εκείνη που διέπει το σήμερα” τόνισε ο δήμαρχος.
«Εδώ, στη Στεμνίτσα, που σήμερα με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική έπαρση γιορτάζουμε την ιστορική επέτειο, ήταν η πρώτη έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Από την Στεμνίτζα, στις 29 Μαΐου, η Γερουσία θα εκδώσει την πρώτη της πράξη, την Προκήρυξη – Προσκλητήριο προς τον Πελοποννησιακό λαό για «τον ιερόν αγώνα περί της ελευθερίας της πατρίδος μας» και η εγκύκλιος των 12 άρθρων που την συνοδεύει θα αποτελέσει τον πρώτο στοιχειώδη οργανισμό του ελληνικού κράτους».
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, στο χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των λαμπρών επετειακών εκδηλώσεων για την Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία, που πραγματοποιήθηκαν στη Στεμνίτσα, την Κυριακή 11 Ιουνίου.
Ενώ κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Ενθυμούμενοι τους αρχαίους προγόνους μας που έλεγαν πως «Ουκ είθισται τοις Έλλησι προσκυνείν» ας αναφωνήσουμε: Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που δεν προσκύνησαν και μας χάρισαν τη λευτεριά μας».
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Γορτυνίας και της ΔΗΚΕΓ, περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αντωνίου Πελοπίδα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας.
Στις εκδηλώσεις παρέστη ο τ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς, στην πλατεία της Στεμνίτσας, από το Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γορτυνίας «ο Αρίων Ίππος».

Σχετικά Άρθρα

Στελεχώνεται η Πολεοδομία Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

otavoice

Με ταχείς ρυθμούς, η ψηφιοποίηση δεκάδων χιλιάδων αρχείων του Δήμου Κατερίνης

otavoice

Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου ενώνουν τις δυνάμεις τους

otavoice

Στο Μεξικό, για τους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, αποστολή του Δήμου Ήλιδας

otavoice

Π.Κ.Μ: Εννέα υποτροφίες σε νέες και νέους, για επαγγελματική κατάρτιση

otavoice

Π.Α: Υπεγράφη η κατασκευή του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

otavoice