OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ζέρβας «Η Θεσσαλονίκη αποκτά, μια στέγη κοινωνικής φροντίδας και πολιτισμού»

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ 

Στην επόμενη φάση περνά το έργο της αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

«Η Τούμπα αλλά και η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα νέο σημείο αναφοράς, μια στέγη κοινωνικής φροντίδας και πολιτισμού», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Είναι ένα μεγάλο έργο, για το οποίο τρέξαμε, δεσμευτήκαμε, εξασφαλίσαμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία. Ένα αναξιοποίητο -για χρόνια- σημείο θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό πολυχώρο με πράσινο, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές. Στόχος μας είναι κάθε τετραγωνικό δημοτικής περιουσίας να αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στόχος μας είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο» τόνισε ο ίδιος.

Σε μια έκταση 4.775 τ.μ, στον χώρο που κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει μεγάλο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται βρεφονηπιακός σταθμός δυναμικότητας 136 νηπίων και βρεφών, ξενώνας φιλοξενίας 30 κλινών, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κοινοτικά ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού κ.α. Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικός χώρος όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Οι πρώην στάβλοι της Παπάφη θα αποτελέσουν όμως και έναν τόπο δροσιάς και αναψυχής, με υπαίθριους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με προσβασιμότητα για όλους και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα ενώ στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 53 θέσεων.

Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα στο οικοδομικό τετράγωνο Παπάφη – Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα ενώ βρίσκεται σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος, κοντά στον σταθμό Παπάφη του Μετρό.

Το έργο βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ικανοποιεί στοιχεία όπως η ανάδειξη της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κτιρίου, η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια του κτιρίου και η οικειοποίησή του από τους χρήστες και τους κατοίκους της περιοχής, ο εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου, η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με μικρή απαίτηση συντήρησης υλικών καθώς και η ενσωμάτωση φιλικών μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα κατασκευαστικά συστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Συνεδρίασε η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

otavoice

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

otavoice

ΠΔΕ: Συνάντηση για την ψηφιακή μετάβαση, Θ. Βασιλόπουλου με δήμαρχο Αιγιαλείας

otavoice

Εθελοντική δράση συλλογής απορριμμάτων στη Νέα Ιωνία

otavoice

Δήμος Αθηναίων: «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

otavoice

Δ.Ήλιδας: Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά Beach Volley Κουρούτας

otavoice