OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πύργος- Δ. Μπέλτσος: «Με την βούληση των δημοτών θα είμαστε νικητές»

-«Στόχος μας να πάμε τον Δήμο μας ένα σκαλί παραπάνω»
-«Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στους συμπολίτες μας, είναι ότι μέσα από σκληρή δουλειά μαζί με τους συνεργάτες μου, θα αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη και τα χωριά μας»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου, στην proini.news

Ο Διονύσης Μπέλτσος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πέρα από ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, είναι εκείνος που πριν από μια δεκαετία περίπου, ανέλαβε ως αντιδήμαρχος τον δύσκολο τομέα της Καθαριότητας και κατάφερε με σκληρή δουλειά, ο δήμος Πύργου να βρεθεί στις πρώτες θέσεις πανελληνίως στο κομμάτι της ανακύκλωσης, στρέφοντας τα βλέμματα όλων για θετικούς λόγους στον τόπο μας, ενώ ταυτόχρονα μπόρεσε και έδιωξε με πλήρη νομιμότητα δεκάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που «έπνιγαν» την πόλη.

Το θετικό αποτύπωμα που άφησε, συζητιέται ακόμα και σήμερα που αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο Πύργου ως υποψήφιος Δήμαρχος με την δημοτική παράταξη «ΔΕΚΑ», έχοντας κοντά του νέους κυρίως ανθρώπους, τεχνοκράτες όπως και ο ίδιος, πετυχημένους επιστήμονες, καταρτισμένους, με γνώσεις και εμπειρία αλλά κυρίως με πολλές φρέσκιες ιδέες, όρεξη για προσφορά, και όραμα, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη και τα χωριά μας. Στόχος τους να πάνε τον Δήμο Πύργου ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά!

–Πότε πήρατε την οριστική απόφαση να είστε υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου και ποιο ήταν το κίνητρο αυτής της απόφασης;

Πριν δύο χρόνια, είχα μια σειρά συζητήσεων, πρώτα με την οικογένειά μου και έπειτα με στενούς συνεργάτες και φίλους. Τότε έλαβα και την απόφαση να κάνω το βήμα και να διεκδικήσω μαζί με άξιους ανθρώπους στο πλευρό μου τον δημαρχιακό θώκο, ωθούμενος από την ανάγκη αλλαγής στον Δήμο μας, τόσο σε νοοτροπία, τόσο σε οργάνωση όσο σε θέματα ανάπτυξης.

Δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή, όσο καλή διάθεση και να είχε, αντιμετώπισε όλα τα ζητήματα της περιοχής με προχειρότητα και με νοοτροπία παλαιοκομματική. Είχαμε και έχουμε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, φέρνοντας τα ταμεία του Δήμου σε τραγική κατάσταση, μηδενικό σχεδιασμό, απώλεια σημαντικότατων δομών (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) και ελάχιστη απορροφητικότητα των κονδυλίων από τα ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους.

Έχοντας λοιπόν την προϋπηρεσία μου στον Δήμο, ως Αντιδήμαρχος σχεδόν τρία χρόνια και γνωρίζοντας τις δυνατότητες του Οργανισμού, το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για τον τόπο μου, ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα ικανών ατόμων με τεχνογνωσία και νέες ιδέες, με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το επίπεδο του Δήμου μας προς το καλύτερο.

Με βάση τα παραπάνω η απόφασή μου για να εισέλθω ως επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης, της παράταξης «ΔΕΚΑ» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ήταν για μένα μονόδρομος.

–Ποια είναι συνοπτικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τη γνώμη σας ο Δήμος Πύργου;

Αυτό που λείπει από τον Δήμο μας είναι το όραμα, η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός. Ο Δήμος είναι ένας οργανισμός με ικανά στελέχη και με διάθεση για προσφορά, που έχει την δυνατότητα να προσφέρει στους δημότες όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

Κατά την γνώμη μου, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας, και των διοικούντων και των δημοτών. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας. Να παρακολουθούμε τι γίνεται σε άλλους προηγμένους Δήμους και πώς έχουν καταφέρει να είναι ελκυστικοί σε επενδύσεις. Δήμους που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και μέσα από αυτές προσφέρουν μια ποιότητα ζωής στους δημότες. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την μετριότητα. Δεν μας αξίζει.

Δεν πρέπει συνέχεια να βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποποιηθούμε των ευθυνών μας, γιατί την δεδομένη χρονική στιγμή η πορεία του Δήμου μας σε όλους τους τομείς είναι πτωτική.

Είναι σημαντικό και αισιόδοξο ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα με επιστημονική κατάρτιση και γνώσεις, που είτε ασχολούνται με την πολιτική είτε όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση δύνανται να προσφέρουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το πιο σημαντικό, είναι να υπάρχει ένα όραμα και ένα σοβαρό σχέδιο υλοποίησής του. Αν καταφέρουμε να μεταδώσουμε στους πολίτες το όραμά μας και ότι δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τα λιγοστά που παρουσιάζονται σήμερα, τότε θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.

–Πώς θα το πετύχετε;

Υπάρχουν λοιπόν οι άμεσοι στόχοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Ως άμεσος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών (καθαριότητα εναρμονισμένη με την κείμενη νομοθεσία, φωτισμός, οδοποιία, κ.λ.π). Και ως μακροπρόθεσμος στόχος, η δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων μέσω των οποίων πρωτίστως θα επιτύχουμε την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και έπειτα την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα για τον σκοπό αυτό και η συνάντηση που έγινε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Μονάδας Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που τυγχάνει να είμαστε συμφοιτητές και φίλοι, αυτό τον σκοπό είχε.

Πιστεύω ότι ο Δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες και σε αυτό βοηθάει και η γεωγραφική μας θέση μας. Πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε όλα τα προγράμματα και να απορροφήσουμε κονδύλια. Έτσι θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη και θα αλλάξουμε το επίπεδο της ποιότητας ζωής προς το καλύτερο. Κινήσεις που θα επηρεάσουν θετικά τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον δημόσιο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι ως Δήμος έχουμε μείνει πολλά χρόνια πίσω και λειτουργούμε με τις λογικές παλαιότερων δεκαετιών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και μαζί με αυτό θα αλλάξει και η νοοτροπία των δημοτών σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Πρέπει οι ίδιοι οι δημότες να έχουν απαιτήσεις από τους διοικούντες και να επιζητούν το καλύτερο για τον τόπο. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να παραδειγματιστούμε από άλλους δήμους, όπως για παράδειγμα των Τρικκαίων ή της Καλαμάτας.

Εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας, την διάθεση για δουλειά και προσφορά για τον τόπο μας, καθώς επίσης και τις σχέσεις που έχουμε με ανθρώπους που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και λειτουργώντας τεχνοκρατικά, να πάμε τον Δήμο μας ένα σκαλί παραπάνω.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό η επίτευξη όλων των παραπάνω με πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η λογική των απευθείας αναθέσεων με έργα βιτρίνας και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, δείχνει έλλειψη οργάνωσης, σωστού σχεδιασμού και κυρίως έλλειψη σεβασμού στα λεφτά των δημοτών. Αυτό είναι μια δέσμευση και θα σταματήσει άμεσα στην αρχή της διακυβέρνησής μας.

Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία αντιπαραθέσεων, όχι γιατί έχουμε κάτι να φοβηθούμε, τουναντίον, θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν ππενδιαφέρουν τον πολίτη και δημιουργείται ένα κλίμα τοξικότητας που δεν κάνει καλό στον τόπο μας.

–Ήσασταν αντιδήμαρχος σε μια περίοδο δύσκολη για τον Πύργο, με σκουπίδια στους δρόμους και με χαμηλά στην αρχή της θητείας σας, ποσοστά ανακύκλωσης. Πόσο εύκολο ήταν να αλλάξετε αυτή την εικόνα και να πείσετε τον κόσμο να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και να ανακυκλώνει;

Ως αντιδήμαρχος, μια ιδιότητα που για μένα αποτελεί τεράστια τιμή ακόμα και σήμερα, προσπαθούσα πάντα και σε συνεργασία με τα άτομα της υπηρεσίας μου, για το καλύτερο. Είμαι εργατικός, μου αρέσει η δουλειά και έχω ως αρχή μου ότι για να καταφέρεις το οτιδήποτε, χρειάζεται να δουλέψεις με σωστό σχεδιασμό.

Στον τομέα της ανακύκλωσης πετύχαμε αρκετά. Ασχέτως τι λένε ορισμένοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το να δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος ότι ο Δήμος μας είναι Πρότυπος Δήμος για την ανακύκλωση πανελλαδικά, είναι μια τεράστια επιτυχία για εμάς. Και είναι κάτι που βάζει τον Δήμο μας σε πανελλαδικό επίπεδο με θετικό πρόσημο.

Επειδή, κα Κολοβέρου, έχω στην κατοχή μου όλα τα στοιχεία, το όφελος του Δήμου μας από την ανακύκλωση, τόσο σε εξοπλισμό (Απορριμματοφόρο, 600+ κάδοι ανακύκλωσης δωρεάν, καμπάνες γυαλιού με δωρεάν αποκομιδή, κ.λ.π) όσο και από τα χρήματα που εξοικονομούσαμε από την μεταφορά στο Κ.Δ.Α.Υ Πατρών, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και το κακό για ορισμένους οι οποίοι εκτίθενται όταν μιλάνε για τον συγκεκριμένο τομέα, είναι ότι για όλα τα παραπάνω υπάρχουν στοιχεία.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό για τον Δήμο μας το γεγονός ότι στον Επίσημο Οδηγό του Κράτους για τα πράσινα σημεία, αναφέρονται ως πρότυπα πράσινα σημεία γειτονιάς, αυτά που είχαμε φτιάξει στον Δήμο μας επί θητείας μου στην καθαριότητα.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι είχε ενδιαφερθεί για την δημιουργία Κ.Δ.Α.Υ στην περιοχή μας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης, αλλά όπως έχω πει και στο παρελθόν, το θέμα δεν προχώρησε εξαιτίας της μη δυνατότητας εξασφάλισης χρήσης γης. Πάντως με την κείμενη νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα για την δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Για να μην κουράζω θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημότες οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια που κάναμε εκείνη την περίοδο, σε πολλά επίπεδα και απέδειξαν ότι όταν ο Δήμος και οι δημότες ενεργούν συντεταγμένα, είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Είναι λυπηρό λοιπόν να βγαίνουν ορισμένα άτομα να μειώνουν την προσπάθεια των δημοτών, την στιγμή που μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αθήνας αναφερόντουσαν με θετικά σχόλια για την προσπάθεια που κάναμε στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όσον αφορά το θέμα της απομάκρυνσης των απορριμμάτων, το οποίο ήταν μια πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία και για όσους γνωρίζουν εκ των έσω, αντιμετώπισα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Ήταν κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο επίτευγμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, γιατί τότε όχι μόνο καταφέραμε να διώξουμε με πλήρη νομιμότητα δεκάδες χιλιάδες τόνους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αλλά πετύχαμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, να κρατάμε παράλληλα και τον Δήμο μας καθαρό.. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια που κάναμε αλλά και ορισμένα άτομα που την κρίσιμη περίοδο της αποκομιδής ήταν απόντα.

Πολύ σημαντικό τότε ήταν το γεγονός ότι παράλληλα με τις ανωτέρω διαδικασίες, ο Δήμος μας ήταν ο πέμπτος πανελλαδικά που κατέθεσε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων, εναρμονισμένο με την κείμενη νομοθεσία, το οποίο εντάχθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

Το σχέδιο αυτό έως τώρα δεν έχει εφαρμοσθεί και είναι κάτι που με λυπεί.

Κλείνοντας, να θυμηθούμε και τις 400.000 ευρώ που φέραμε τότε στον Δήμο για παρεμβάσεις στην αστική οδοποιία. Ένα έργο που ήταν απαραίτητο και το οποίο με βάση το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε, χρησιμοποιήθηκε από τους διοικούντες εντελώς λανθασμένα. Και άλλα πολλά κα Κολοβέρου, που θα μπορούσαμε να μιλάγαμε ώρες…

–Είστε ένας νέος άνθρωπος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε για να πείσετε κάποιους ανθρώπους να σας εμπιστευτούν και να σας ακολουθήσουν;

Κυρία Κολοβέρου, δυστυχώς λόγω των παλαιότερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον Δήμο μας και επίσης λόγω του κλίματος που επικρατεί για αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, είναι δύσκολο να πείσεις ανθρώπους καταξιωμένους στο επάγγελμά τους να ασχοληθούν με τα κοινά. Και αυτό γιατί όπως προανέφερα, η όλη διαδικασία έχει απαξιωθεί.

Το καλό είναι ότι παρά τις προσπάθειες συκοφάντησης από ορισμένα κέντρα και πρόσωπα, αρκετά αξιόλογα άτομα αναγνωρίζουν την προσφορά μας στον Δήμο. Βλέπουν την διάθεση για δουλειά και την οργάνωση που έχουμε. Συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα, που δεν είναι άλλο από το να δούμε τον τόπο μας να ευημερεί σε όλα τα επίπεδα. Από αυτά παροτρύνθηκαν και χωρίς δεύτερη σκέψη έγιναν συνοδοιπόροι μας και συμμετέχουν στη δημοτική μας παράταξη.

Και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό για όλους μας. Γιατί, το να δημιουργηθεί μια ομάδα από ικανά άτομα, καταξιωμένα στελέχη στον επαγγελματικό τους χώρο, με τεχνογνωσία, τα οποία δεν έχουν την ανάγκη επιβίωσης από την συμμετοχή τους στα κοινά, δείχνει ότι όλο και πιο πολύ ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλλαγή! Εν κατακλείδι και επειδή στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη με την βούληση των δημοτών θα είμαστε νικητές, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στους συμπολίτες μας, είναι ότι μέσα από σκληρή δουλειά μαζί με τους συνεργάτες μου, θα αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη και τα χωριά μας.

–Η επόμενη δημαρχιακή θητεία ουσιαστικά φτάνει μέχρι το 2030. Αν εκλεγείτε δήμαρχος, πώς θα θέλατε να είναι ο Δήμος Πύργου τότε;

Ο Πύργος του 2030 ευελπιστώ πως θα είναι βάσει του σχεδίου και του οράματός μας, ένας Δήμος αισθητικά πιο όμορφος, πιο φιλικός στον πολίτη και επιτέλους σημείο αναφοράς ως τουριστικός προορισμός. Ένας Δήμος πιο ασφαλής για όλους, σύγχρονος, με διεξόδους για τα παιδιά αλλά και τους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας μέσα από άρτια λειτουργικές δομές. Πρωταρχικός στόχος λοιπόν είναι να θέσουμε τις βάσεις για μια παραδειγματική εξέλιξη, που όλοι θέλουμε και επιθυμούμε.

*Η συνέντευξη είναι αναδημοσίευση από την “Πρωινή”.

Σχετικά Άρθρα

88η ΔΕΘ-Ν. Χαρδαλιάς: «Η Αττική είναι ο ιδανικός τόπος να ζεις, να επιχειρείς, να επισκέπτεσαι»

otavoice

88η ΔΕΘ: Παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης της ΚΕΔΕ

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Από 9-20/9 οι εγγραφές στο νέο ΚΔΑΠ για παιδιά 5-12 ετών

otavoice

Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Δήμου Αγίας Παρασκευής

otavoice

Δήμος Παιανίας: Στις 29 Σεπτεμβρίου τα «Σκιάδεια» – Ανοιξαν οι συμμετοχές

otavoice

Δ.Δυτ.Αχαΐας: Αυτοψία Δημάρχου στο νέο γήπεδο 5χ5, στο Λάππα Αχαΐας

otavoice