OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τους Δήμους της Θεσσαλίας πρόκειται να συνδράμουν η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ

Τους δήμους της Θεσσαλίας πρόκειται να συνδράμουν η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ προκειμένου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι καθαρισμοί, η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων και η διάνοιξη των δρόμων.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε απόψε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης μαζί με το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους πληγέντες δήμους ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή, μέσω της σύμβασης, δαπανών που είναι απαραίτητες να γίνουν στο πλαίσιο της αποκατάστασης. Eιδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η ΚΕΔΕ θα διαθέσει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και η ΠΕΔ -ΚΜ το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε, κατά τη συνεδρίαση, ότι σύμφωνα με την επικοινωνία της ΚΕΔΕ με τους δήμους της Θεσσαλίας, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση μηχανημάτων καθώς προέχει η αποκατάσταση της λειτουργίας περιοχών και πόλεων. Σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών διατροφής είπε: “ας ξημερώσει αύριο να δούμε πόσο θα υποχωρήσουν τα νερά, να μας πουν οι τοπικές κοινωνίες τι θέλουν και αν θέλουν τέτοια είδη, αυτά είναι εύκολο να συγκεντρωθούν”.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε, παράλληλα, ψήφισμα το οποίο αναφέρει ότι θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, διαβεβαιώνει ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό όσων επλήγησαν, αναδεικνύει την ανάγκη αναβάθμισης των μέτρων πολιτικής προστασίας και ζητάει από το κεντρικό κράτος να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στις αποζημιώσεις των πληγέντων, να λάβει μέτρα στήριξης επαγγελματιών, να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης υποδομών και να επικαιροποιήσει τα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ- Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την συμπαράστασή του στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να απασχολήσει την αυτοδιοίκηση το θέμα του επανασχεδιασμού των υποδομών και των αρμοδιοτήτω\

Υποδεχόμενος στο δημαρχείο τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και επισήμανε ότι “οι αλλεπάλληλες καταστροφές δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού και μας καλούν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις”. Εκτίμησε ότι η υπάρχουσα πολιτική και θεσμική οργάνωση δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και τόνισε πως χρειάζεται μια τεράστια κινητοποίηση πόρων και ανθρώπων, μια επανεκκίνηση που θα βασίζεται σε καθαρούς κανόνες, καθαρές αρμοδιότητες και πόρους. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ως αιτήματα πρώτης γραμμής τη λειτουργία συντονιστικού φορέα σε μητροπολιτικό επίπεδο για ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και την υλοποίηση του Master Plan του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης έκανε λόγο για μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε την ανάγκη “να ξαναγραφεί από την αρχή όλη η διαδικασία” και “η πολιτεια και όλο το πολιτικό σύστημα να ενώσουν δυνάμεις για μια ενιαία στρατηγική για τον τόπο, την πολιτική προστασία και τις καταστροφές”.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice

Δ.Πεντέλης: Έκτακτη επιχορήγηση 1εκ. ευρώ. από το Υπουργείο Εσωτερικών

otavoice