OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Έχουν κλειδώσει 6 Περιφέρειες από τον α’ γύρο- Σκληρή μάχη σε πέντε

24 ώρες πριν την αυτοδιοικητική κάλπη και η μάχη στις 13 Περιφέρειες της χώρας έχει πάρει φωτιά.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι κατεξοχήν πολιτικές, αφού κατέρχονται επίσημα συνδυασμοί κομμάτων, σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές όπου δόθηκαν χρίσματα σε περιορισμένο αριθμό δήμων και κυρίως στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα.

Το ερώτημα για τις περιφερειακές κάλπες είναι κατά πόσο θα επιρεαστούν από την κεντρική πολιτική σκηνή και να οι πολίτες τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, που προέρχεται από μια καθαρή νίκη του Ιουνίου, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης αναμένεται πέρα της καθημερινότητας με βασικό στοιχείο το ράλι ακρίβειας, να επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών και οι πρωτοφανής καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Εδώ βέβαια αναμένεται να επηρεαστούν πιο πολύ οι περιφέρειες που χτυπήθηκαν, όπως η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μας, σε έξι περιφέρεις το αποτέλεσμα θεωρείται ¨κλειδωμένο” και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Αναφερόμαστε στις περιφέρειες, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. 

Τζιτζικώστας, Χατζημάρκος, Αρναουτάκης, Φαρμάκης, Καχριμάνης και Σπανός, αναμένεται να επανεκλεγούν με υψηλά ποσσοστά πάνω από το 45%  που για κάποιους εξ αυτών θα υπερβούν το 60%.

Στη Θεσσαλία τα δεδομένα πριν την τραγική εξέλιξη με τις πλημμύρες από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias ήταν άκρως ευνοικά για τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοαρστό, που αναμενόταν να επανεκλεγεί με ποσοστό πάνω του 60%. Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η οργή των πολιτών της Θεσσαλίας είναι τεράστια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθούν στις κάλπες.

Φαίνεται πως  μπορεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να  μην έχουμε νικητή από την πρώτη Κυριακή, αφού ο Κώστας Αγοραστός είναι δεδομένο ότι θα έχει μεγάλες απώλειες κυρίως σε Μαγνησία και Καρδίτσα. Αυτό που σώζει την παρτίδα και είναι το πιο πιθανό να επανεκλεγεί, είναι το γεγονός ότι απέναντι του δεν έχει κάποιο ισχυρό πρόσωπο.

Στην Αττική η υποψηφιότητα Χαρδαλιά έχι το προβάδισμα αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Οι εκτιμήσεις μας δίνουν να κινείται μεταξύ 38%-42% και το ζητούμενο θα είναι ποιον θα έχει απέναντι του. Τον Γιάννη Σγουρό ή τον Γιώργο Ιωακειμίδη; Αν είναι ο πρώτος τότε τα πράγματα για την Αττική Μπροστά, δυσκολεύουν, αφού είναι ένα πρόσωπο έμπειρο με διευρυμένη αποδοχή και μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις, σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο.

Στην Πελοπόννησο ο Πέρος Τατούλης επενέρχεται με δυναμική και είναι το φαβορί. Τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με το άδειασμα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η εμπλοκή Σαμαρά και τα όσα καταγγέλθηκαν,  δημιούργησαν κακό κλίμα και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού δεν περπατάει στην κοινωνία. Μπορεί τα κορυφαία στελέχη του Νίκα να παρέμειναν και να θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα, το ρήγμα έχει γίνει και ο έμπειρος Πέτρος Τατούλης που προέρχεται από τον ευρύτερο  κεντροδεξιό χώρο, μπορεί να το εκμεταλλευτεί.

Όλα θα κριθούν την δεύτερη Κυριακή, όπως και το 2019 και βέβαια η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Στην Δυτική Μακεδονία ο αντάρτης και διεγραμμένος πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης, δείχνει να έχει προβάδισμα έναντι του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, για αυτό και έγινε και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη, για να συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό. Εδώ όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Αμανατίδη να έχει σαφές προβάδισμα, αφού αναμένεται να στηριχθεί από τους υπόλοιπους συνδυασμούς στο δεύετρο γύρο.

Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη οι πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη  έχουν δώσει εκλογική αβεβαιότητα και η αναμέτρηση του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου με τον γαλάζιο “αντάρτη” Χριστόδουλο Τοψίδη είναι ένα εκλογικό ντέρμπι.

Στο Βόρειο Αιγαίο η κυβερνητική πλευρά απέσυρε την στήριξη στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που τον θεώρησε μη συνεργάσιμο κυρίως στα θέματα των μεταναστών και κατεβάζει τον πρώην αρχηγό και υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Φαίνεται όμως πως ο Κώστας Μουτζούρης κρατάει σημαντικές δυνάμεις και όλα τα κριθούν στον δεύετρο γύρο και από την στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί και κυρίως το ΚΚΕ που παραδοσιακά έχει σημαντική δύναμη στην περιοχή.

Στα Ιόνια Νησιά το δεδομένο είναι πως δεν θα είναι περιφερειάρχης η Ρόδη Κράτα. Πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση με την αναμέτρηση να οδηγείται στον δεύτερο γύρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Ιόνια  επιστρατεύτηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά το αρνητικό κλίμα για την Κράτσα δεν φαίνεται να άλλαξε, ούτε οι γαλάζιοι να “μαντρώθηκαν”. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το δίδυμο και μην εκπλαγείται αν δεν είναι η Κράτσα στον δεύτεερο γύρο. Ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο αντάρτης πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής έχουν ισχυρή  δυναμική κέτι που φάνηκε στην προεκλογική περίοδο.

Εκτίμηση μας είναι επίσης ότι η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θα σημειώσει σημαντική άνοδο στα ποσοστά της, που αναμέναται να είναι σε κάποιες περιφέρειες και διψήφια και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ρυθμιστές.

Σχετικά Άρθρα

Το “Tilos Youth Summit”, απάντησε στον κίνδυνο ερημοποίησης

otavoice

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

otavoice

Χ. Δούκας: “50 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε …”

otavoice

ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Βελτιωτικές αλλαγές στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο

otavoice

Προκηρύχθηκαν τα έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λευκάδας

otavoice