OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την Επέτειο Απελευθέρωσης γιορτάζει η Θεσσαλονίκη

Τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, τιμά σήμερα η Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για να παρακολουθήσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία. Πριν από λίγο άρχισε να βρέχει με αποτέλεσμα πολίτες έξω από τον ναό κρατούν ομπρέλες και να έχουν συγκεντρωθεί κάτω από υπόστεγα.

Μαζί με τον Πολιούχο της η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα και την 111η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό.

Τα μέτρα της Αστυνομίας είναι αυξημένα, ενώ περιμετρικά του ναού έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα.

 


(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

 

 

Με την άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε η  Δοξολογία,  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε  άγημα της ΣΣΑΣ και η στρατιωτική μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας θα παραστεί στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης στις 13.30.

 

Στη Δοξολογία θα παρευρίσκεται ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Στις 18:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το «παρών» στην τελετή για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και το Έπος του 1940 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου  και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Παρευρίσκονται μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο νεοεκλεγής δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης. 


(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που, με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει πάντα και μας καθοδηγεί”. Αυτό τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

 

«Η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

«Σήμερα, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού Στρατού, είναι πάντα μία σημαντική μέρα. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα. Πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων. Έχει ενσωματώσει τα σημαντικότερα πνευματικά ρεύματα της Ελλάδας και της Χερσονήσου, ιδιαίτερα, μάλιστα, το πολύ σημαντικό πνευματικό οικοδόμημα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα. Και εύχομαι σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ακριβώς για αυτό το λαμπρό της μέλλον», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Να αναλογιστούμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος

«Σήμερα είναι μια διπλή εορτή. Γιορτάζει ο Πολιούχος της πόλης Άγιος Δημήτριος, αλλά γιορτάζουμε επίσης και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Είναι μια μέρα που πρέπει να αναλογιστούμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος, όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά. Όμως είναι και μια δύσκολη ημέρα για τα όσα συμβαίνουν κοντά στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή όπου χιλιάδες αθώοι άνθρωποι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στο βωμό του μίσους. Ελπίζουμε γρήγορα να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές και η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει το σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να υπάρξει Ειρήνη και ευημερία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρουλάκης και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.

Σωκράτης Φάμελλος: Η παρακαταθήκη της ιστορίας της Θεσσαλονικης και οι αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και των Ελληνίδων μας δίνουν έμπνευση

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η παρακαταθήκη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και οι αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και των Ελληνίδων μας δίνουν έμπνευση και δύναμη, γνώση για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες του σήμερα με πρώτο αγαθό το αγαθό της ζωής που αμφισβητείται σήμερα στη Γάζα, χθες στην Ουκρανία και μας δείχνουν πως η Ειρήνη και η δημοκρατία είναι τα βασικά αγαθά».

Κυριάκος Βελόπουλος: Ο Μακεδονικός αγώνας είναι όρος ζωής

«Για μας το «ζήτω η Μακεδονία» και ο μακεδονικός αγώνας είναι ένας όρος ζωής. Συνεχίζουμε μέχρι να θριαμβεύσει η Μακεδονία και η Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Μετά από αυτά που είπε ο Ερντογάν χθες που στήριξε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτήν την περιβόητη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης στις 7 Δεκεμβρίου πρέπει να την ακυρώσει. Τρομοκράτες και τρομοκρατικά κράτη η Ελλάδα δεν στηρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Νατσιός: Ό,τι κερδήθηκε με αίμα δεν μπορεί να ξεπουληθεί με το μελάνι μιας υπογραφής

«Ο μακεδονικός αγώνας στάθηκε σιδερένια γέφυρα πάνω στην οποία στάθηκε και πέρασε ο ελληνικός στρατός για να απελευθερώσει την πόλη μας, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Και δεν ξεχνούμε πως ό,τι κερδήθηκε με αίμα δεν μπορεί να ξεπουληθεί με το μελάνι μιας υπογραφής», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

Πηγή thestival.gr/ΕΡΤ3

Σχετικά Άρθρα

Δ. Βόλου: Απαγορεύεται το κολύμπι σε δεκάδες παραλίες λόγω των νεκρών ψαριών

otavoice

Εξηγήσεις δίνει αύριο στον πταισματοδίκη Χαλκιδικής, η Δήμαρχος Κασσάνδρας.

otavoice

Δήμος Τήνου: Νέες θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

otavoice

Επίτιμη δημότης Ναυπακτίας ανακηρύχθηκε η Δρ. Ολυμπία Βικάτου

otavoice

Αυτοψία Μενδώνη στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο Θέρμου

otavoice

Δ. Χαλανδρίου: 468 παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης – Ακολουθούν και άλλες εγγραφές

otavoice