OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αποκλειστικό! Το OTAVOICE στη συνεδρίαση για τη “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της13ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς παρουσία των δημάρχων της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν και οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το otavoice.gr παρακολουθεί τις εργασίες της συνεδρίασης, με τον συνεργάτη Βασίλη Περδικίδη και σας μεταφέρει αποκλειστικές εικόνες και ειδήσεις.

Στη φωτογραφία η τριανδρία που ηγείται των αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη,  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. 

Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν τα έως τώρα αποτελέσματα και οφέλη από τις δράσεις και τα έργα, που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση για πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Το πρόγραμμα της συνεδρίασης είναι το εξής:

-11.00’ Έναρξη

-11.10’ Απόστολος Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

-11.20’ Παρασκευή Πατουλίδου – Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

-11.40’ Κωνσταντία Μπέσσα – Στέλεχος Αστικής Αρχής της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης

-11.50’ Αγγελική Ωραιοπούλου – Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

-12.00’ Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις Συμμετεχόντων

Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος μας, η Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια Σύγχρονη, Έξυπνη, Πράσινη και Ανθρώπινη

 

Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας και είναι επίσης σημαντικό ότι ξεκινάμε πολύ νωρίς πριν αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, ανέφερε στην εισήγηση του ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ξεκινήσαμε μια φιλόδοξη προσπάθεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές , δημογραφικές, περιβαλλοντικές. Πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση να διπλασιάσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το κάνουμε αυτό για πιστεύουμε ότι μόνο αν εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, θα φτάσουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Να στηρίξουμε ουσιαστικά τους συμπολίτες μας στις πόλεις που ζουν,  να ενισχύσουμε την συνοχή του κοινωνικού ιστού, να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου, να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη αποτελεί πια ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας και συνεργασίας. Μια αναγνωρισμένη καλή διεθνής πρακτική. Οι γειτονιές μας αλλάζουν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Με 190 έργα πρασίνου και αναβάθμισης, όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη με το μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, με τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, η μεγαλύτερη και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση. Απορρυπαντικά απορριμματοφόρα στους δήμους, πράσινες σχολικές αυλές, καινοτόμες εφαρμογές, νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους συμπολίτες μας και ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, επανένταξη στην αγορά εργασίας. Κανένας συμπολίτης μας μόνος. 

Οι πόλεις μας γίνονται πιο φιλικές, πιο ανοιχτές και εξωστρεφείς. Περισσότερο πράσινο , περισσότεροι δημόσιοι χώροι. 

Πιστεύουμε στην συνεργασία και στην συναίνεση. Επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό και στην κοινή δράση. Σημασία έχει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές από την βάση προς τα πάνω. Υπήρχε η πεποίθηση ότι οι οριζόντιες εθνικού επιπέδου πολιτικές αρκούσαν για την ανάπτυξη ενός τόπου. Αυτό δεν είναι αληθές. 

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε την σημαντική δουλειά που επιτελούν τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η κ. Πατουλίδου και τα στελέχη που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής καθώς και τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων.

Με το νέο ΈΣΠΑ εντάσσονται τέσσερις νέοι δήμοι στο πρόγραμμα. Οι δήμοι Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Θέρμης και Λαγκαδά. Σας καλωσορίζουμε.

Στόχος μας, η Μακεδονία του 2030, μιας περιφέρειας Σύγχρονης, Έξυπνης, Πράσινης και Ανθρώπινης, κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Ο Βασίλης Περδικίδης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα. Κάτω ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, νέο μέλος στην Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

Π.Π: Συνάντηση Δ. Πτωχού με τον Γερμανό Πρέσβη, για τουρισμό-επενδύσεις

otavoice

Π.Στ.Ε: Χρηματοδότηση για Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

otavoice

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice