OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ημερίδα για τα έργα αντιπυρικής προστασίας στο δάσος Στροφυλιάς – Καϊάφα

Μία σημαντική ημερίδα, διοργάνωσε χθες το δασαρχείο Ολυμπίας, με τη συνδρομή του δήμου Ζαχάρως και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο ξενοδοχείο «Ολύμπια» στον Καϊάφα.

Η ημερίδα, που οργάνωσαν άψογα ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής και οι συνεργάτες του, αφορούσε τα έργα αντιπυρικής προστασίας του δάσους Στροφυλιά – Καϊάφας, που έγιναν από το δασαρχείο Ολυμπίας με την χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ και με στόχο την προστασία των δασικών συστημάτων της περιοχής, ώστε ο δασικός πλούτος που κληρονομήθηκε από τους προγόνους μας, να παραδοθεί υγιής και λειτουργικός στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους της περιοχής, που θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα πανέμορφο δάσος, σε ένα πανέμορφο τοπίο.
Οι εργασίες στο δάσος Στροφυλιά – Καϊάφας, έγιναν την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2023 και αφορούσαν το τμήμα Κάτω Σαμικού, Καϊάφα, Ζαχάρως, που είχε καεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Αφορούσε μία έκταση 2800 στρεμμάτων όπου έγιναν καθαρισμοί, κλαδεύσεις, αραιώσεις, θρυμματισμοί και απομάκρυνση καύσιμης βιομάζας και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με κύριο σκοπό την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές και την αισθητική αναβάθμισή του.
Το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ ΙΙ σε συνεργασία με το ΤΑΥΠΕΔ και με προϋπολογισμό 2. 500.000 ευρω.
Για την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκαν 50 εργαζόμενοι περίπου (δασεργάτες, δασολόγοι, δασοπόνοι) από την ευρύτερη περιοχή του δάσους Στροφυλιά, δίνοντας μία οικονομική ανάσα στην περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς – Καϊάφα έγινε πιο ασφαλές από φαινόμενα πυρκαγιάς, έγινε πιο προσιτό στον παράγοντα άνθρωπο (για περίπατο και αναψυχή) και αναδείχτηκε η μεγάλη αξία και ομορφιά του σπάνιου οικοσυστήματος Καϊάφα, που περιλαμβάνει βουνό, λίμνη, δάσος, αμμοθίνες και θάλασσα.

«Η δασική υπηρεσία επιτέλεσε επάξια το έργο της και είμαι υπερήφανος για αυτό»

Για τον σκοπό της ημερίδας ο Βασίλης Γιακουμής δασάρχης Ολυμπίας, που σύντομα συνταξιοδοτείται, τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».
«Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιπυρικής προστασίας στον Καϊάφα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, αφού καθαρίστηκαν περίπου 2.800 στρέμματα στην περιοχή Στροφυλιά – Καϊάφα, τόσο για την προστασία του δάσους, όσο και για την αισθητική αναβάθμιση όλου του χώρου. Επίσης αναδείξαμε το τοπίο της περιοχής, το οποίο είναι υπέροχο. Είναι ένα προσβάσιμο πλέον δάσος, έχει γίνει ένα πάρκο μπορούμε να πούμε. Μπορούν να έρχονται όλοι οι επισκέπτες στο δάσος Καϊάφα για να απολαύσουν αυτό το τοπίο, το οποίο είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι η δασική υπηρεσία επιτέλεσε επάξια το έργο της και είμαι υπερήφανος για αυτό. Η ημερίδα αποσκοπεί στην ανάδειξη όλου αυτού του έργου, αλλά και για να επισκεφτούν όσοι θέλουν αυτόν τον πανέμορφο χώρο, να βρεθούν σε μια φύση που έχει μια ξεχωριστή ομορφιά».

Ο Στάθης Σταθόπουλος γενικός γραμματέας δασών από την πλευρά του τόνισε.

«Βρεθήκαμε σήμερα σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση εδώ στον Καϊάφα, όπου η τοπική δασική υπηρεσία, η τοπική κοινωνία, παρουσίασε τα αποτελέσματα προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ ΙΙ, ενός προγράμματος που έτρεξε στους χρόνους του, συμμετείχαν όλοι οι συντελεστές της τοπικής κοινωνίας και βάζει στο τραπέζι αυτό που θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της δασικής πολιτικής από δω και πέρα, δηλαδή την έγκαιρη πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών. Το δάσος από δω και πέρα θα πρέπει να έχει διαχειριστικές μελέτες, πρέπει να γίνει παραγωγικό και με το μεταβατικό πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ στο μέλλον, θα είναι μία μόνιμη και πολύ όμορφη πραγματικότητα για τη χώρα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου, αλλά και της εκδήλωσης».

«Μια ημερίδα που μας πρόσφερε πολλά…»

Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος δήμαρχος Ζαχάρως ανέφερε για την σημασία της ημερίδας.

«Η σημερινή ημερίδα είναι πάρα πολύ σημαντική για τον Καϊάφα, αφού τιμά όλο αυτό το σημαντικό έργο το οποίο έχει γίνει στην περιοχή και φυσικά τιμά και τον Βασίλη Γιακουμή, τον δασάρχη, ο οποίος συνταξιοδοτείται και που με πολλή αγάπη και με αποφασιστικότητα υπηρέτησε τόσα χρόνια από το πόστο του, τον τόπο του. Είναι μία ημερίδα στην οποία συμμετέχουν σημαντικά στελέχη της διοίκησης του κράτους, εκφράστηκαν όλοι με ένα πραγματικά ουσιαστικό τρόπο, που δεν παρουσιάζεται συνήθως σε ημερίδες, όπου όλοι λένε τους χαιρετισμούς τους και διάφορα επιφανειακά λόγια. Πιστεύω ότι αυτή ημερίδα θα έχει συνέχεια, αφού οι άνθρωποι οι οποίοι παραβρέθηκαν όπως ο κ. Σταμπουλίδης διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα αυτό και ο κ. Σταθόπουλος γενικός γραμματέας δασών, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να βοηθούν τον τόπο μας από τη σκοπιά τους».

Σε ερώτησή μας για την περεταίρω αξιοποίηση του Καϊάφα ο δήμαρχος Ζαχάρως τόνισε.
«Όσον αφορά την αξιοποίηση του Καϊάφα, από την πλευρά τη δική μου, είμαι πάντα αισιόδοξος και νομίζω ότι ήδη οι παράγοντες του κράτους έχουν καταλάβει, πως μόνο κέρδος θα έχουν από την αξιοποίηση του Καϊάφα και της περιοχής. Έτσι έχουν βάλει στον πρόγραμμα τους αυτό το μεγάλο έργο. Ακόμη ο περιφερειάρχης ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, για πρώτη φορά ο ίδιος, αποφάσισε με την οργάνωση της ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας, δήμου Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας -Κρέστενας, να δώσει πνοή στην Αρχαία Ολυμπία, σε όλον αυτό τον υπέροχο τόπο και να αναπτυχθεί όλη η περιοχή, φτάνοντας αυτή η ανάπτυξη στο Ιόνιο πέλαγος και φυσικά στον Καϊάφα. Πιστεύω ότι αυτό θα δώσει πραγματικά πνοή σε όλη την περιοχή και θα αναδείξει την Αρχαία Ολυμπία σε όλο το μεγαλείο της.

«Αποτελεί το πιλοτικό πρόγραμμα για την πρότυπη αντιπυρική ζώνη που θα κάνουμε στην Αρχαία Ολυμπία»

Ακόμη ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε για δεύτερη φορά στην μοναδική περιοχή του Καϊάφα. Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τοπικό δασαρχείο, αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, υλοποιεί για πρώτη φορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη χώρα, το γνωστό ΑΝΤΙΝΕΡΟ. Ήδη έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ήδη περίπου τα μισά έχουν διατεθεί την προηγούμενη περίοδο, ούτως ώστε οι μεγάλοι εθνικοί δρυμοί να καθαριστούν, να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες και να διασώσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και τους οικισμούς. Εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως μια περιοχή που ήταν εγκαταλελειμμένη από άποψη δασικής πρόληψης και δασικών ενεργειών, έχει αλλάξει εικόνα, βλέπουμε ολοκληρωμένες αντιπυρικές ζώνες, βλέπουμε ένα καθαρισμό ο οποίος αποτρέπει οποιαδήποτε ενέργειες μπορεί να εκδηλωθούν άμεσα και να οδηγήσουν στην ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Επίσης παρατηρούμε το μεράκι των τοπικών δασαρχείων, αλλά και την πολιτική βούληση, να ολοκληρώσουμε έργα που δίνουν μεγάλη αξία στην περιοχή και δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, αφού μέσα από το ΑΝΤΙΝΕΡΟ δημιουργήθηκαν πάρα πολλές θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, όπως φυσικά και στην περιοχή του Καϊάφα και όλης της εργολαβίας. Είμαστε λοιπόν υπερήφανοι που φέραμε εις πέρας πολύ γρήγορα αυτό το έργο και όπως είπα, ήδη έχουμε ολοκληρώσει έργα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή, για την δασική προστασία και μάλιστα μέρος αυτών αποτελεί και το πιλοτικό πρόγραμμα για την πρότυπη αντιπυρική ζώνη που θα κάνουμε στην αρχαία Ολυμπία, έτσι ώστε να είναι ο πρόδρομος και οδηγός για όλες τις αντιπυρικές ζώνες της χώρας».

Οι ομιλητές

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας την οποία άνοιξε ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, μίλησαν ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, εκ μέρους της γενικής διεύθυνσης δασών του ΥΠΕΝ μίλησε η Σοφία Κολλάρου, ενημέρωση για το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ ΙΙ και τη χρηματοδότηση των έργων από το ΤΑΙΠΕΔ έκανε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ενημέρωση για τα προβλεπόμενα έργα στην περιοχή Καϊάφα έγινε από τον Δημήτριο Κάνιστρα της ΕΤΑΔ.
Μίλησε και ο Κυριάκος Γαλάνης περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», που στάθηκε στην προστασία της άγριας πανίδας σε όλη την περιοχή.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Νικήτας Μάζης, η αναπληρώτρια διευθύντρια δασών Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως Δήμητρα Σκλατσά και Φώτης Καλογερόπουλος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Αντιπύραρχος Νίκος Σμαρνάκης. ο πρόεδρος της κοινότητας Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Πύργος- ΔΕΚΑ: Επιβεβαιωθήκαμε ότι η δημοτική αρχή “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας

otavoice

Δ. Κυθήρων: Εκλέχθηκαν ο Πρεόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

otavoice

Δ. Τυρνάβου: Άμεση παρέμβαση για διακοπή ρεύματος σε σπίτι ΑμεΑ

otavoice

Συνάντηση εργασίας για την ανάπτυξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Παρουσιάζει μέρος της μελέτης του Πολεοδομικού Σχεδίου

otavoice