OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Ήλιδας: Οι οφειλές και ο… καιρός απειλούν την ύδρευση

Σε μία «μαραθώνια» όπως εξελίχτηκε διαδικασία που ξεπέρασε τις 4 ώρες, η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας της περασμένης Δευτέρας είχε θετικό κλίμα και αίσθημα σύμπνοιας μεταξύ των παρατάξεων, δίχως τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος, με το θέμα του νερού να είναι αυτό που απασχόλησε περισσότερο το σώμα και με μοναδικό ευτράπελο την αποκάλυψη δημοτικού συμβούλου για απειλή διαγραφής από έτερο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης και στα προ ημερησίας θέματα, υπήρξε αρχικά ενημέρωση από πλευράς κ. Χριστοδουλόπουλου για την απόφαση να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες του δήμου και για συμμετοχή του δήμου στην κινητοποίηση έξω από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, χρησιμοποιώντας μάλιστα για να περιγράψει την κατάσταση μία μεταφορά που έκανε λόγο για «ξήλωμα του πουλόβερ που όταν τελειώσει» θα οδηγήσει στο λουκέτο.

Παράλληλα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, εστίασε στο πρόβλημα που υπάρχει με τη σύνδεση της Αμαλιάδας με το νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Πύργου-Πατρών, εξηγώντας παράλληλα στο σώμα με τη χρήση χάρτη πώς μοναδική λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η σύνδεσή του με οδικές αρτηρίες εντός της πόλης, προκειμένου το Υπουργείο να μην αφήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού δίχως σύνδεση με το δρόμο, με την κίνηση αργότερα να διοχετεύεται σε περιφερειακό δρόμο και Χάβαρι όταν ολοκληρωθούν.

Το νερό προβλημάτισε!

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, η συζήτηση για τον τομέα της ύδρευσης παρότι ήταν σε σειρά θεμάτων 15η, προηγήθηκε όλων. Στο κομμάτι αυτό, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε για την καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης από το 2021 για την Αμαλιάδα και από το 2020 για τις τοπικές κοινότητες. Εστίασε στα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η δημοτική του αρχή από την περίοδο ανάληψης των καθηκόντων της, γνωστοποίησε πως το διυλιστήριο δεν λειτουργεί περισσότερο από έξι μήνες, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανομβρία που υπάρχει και που αν συνεχιστεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα φέτος, ενώ αναφέρθηκε και στα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών της ΔΕΗ για το διυλιστήριο που βαραίνουν τους εμπλεκόμενους δήμους, θεωρώντας πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση πληρωμή ενός μέρους αυτών και διακανονισμός του υπολοίπου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, αποκάλυψε στο σώμα ότι τα χρέη του διυλιστηρίου μόνο στη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2.800.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και χρέη σε σχέση με τη συντήρησή του και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εδώ και μήνες ο αγωγός Κακοταρίου, όπου στις πηγές του το νερό φαίνεται να στερεύει. Την ίδια στιγμή η Αμαλιάδα δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει και προβλήματα λειψυδρίας, αφού από τις 9 γεωτρήσεις του 2019 σήμερα λειτουργούν μόνο 2, με ότι αυτό συνεπάγεται αν δε λειτουργήσει άμεσα το διυλιστήριο και στερέψουν οι πηγές Κακοταρίου.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης έκανε λόγο για ανάγκη υπογραφής σύμβασης και από τους άλλους δήμους που να εγγυάται την κάλυψη των δικών τους εξόδων, ενώ εμφανίστηκε σύμφωνος με οποιοδήποτε τρόπο έρθει η οριστική λύση στην έκδοση ή είσπραξη λογαριασμών.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπυρίδων Λαμπρινός, έχοντας κάνει όσους ελέγχους χρειαζόταν τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε πως είναι απαραίτητη η παρουσία του κ. Λυμπέρη στη διαμόρφωση απόφασης για το ζήτημα αυτό, ενώ σημείωσε πως δε θα κοιτάξει να επιρρίψει ευθύνες και πως στον τομέα της εισπραξιμότητας ο δήμος υστερεί σημαντικά αφού βρίσκεται μόλις στο 25%. Μάλιστα, εκτιμά πως το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται ούτε με καταμέτρηση αλλά ούτε και με κατ’ εκτίμηση, πρότεινε την πρόσληψη εταιρείας που θα βοηθήσει με την έκδοση των λογαριασμών και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα η Αμαλιάδα να μην έχει νερό είναι ορατός και πως αρμοδιότητά τους είναι η επίλυση του θέματος.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο κ. Χριστοδουλόπουλος εκτιμά πως στο μέλλον η λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα θα δοθεί με τα έξυπνα υδρόμετρα σε όλη την πόλη, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχει άμεσο πρόβλημα στην καταμέτρηση. Πρόσθεσε δε, πως ακόμα και στις περιπτώσεις ταμειακών διευκολύνσεων θα πρέπει να υπάρξει καταβολή από πλευράς πολιτών του 30% του ποσού και το υπόλοιπο 70% θα τεθεί υπό διακανονισμό.

Σε σύντομη τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ήλιδα 36» Σάκης Κότσιφας έκανε λόγω για πολίτες «όμηρους οφειλών» που δεν γνωρίζουν και τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν προσαυξήσεις και να δίνεται παράλληλα η ευκαιρία για διακανονισμούς λόγω των μεγάλων ποσών που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Οι αντιπρόσωποι για τον ΦΟΔΣΑ

Στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης που ήταν η εκλογή αντιπροσώπων στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας (ΦΟΔΣΑ), από την πλειοψηφία αναδείχθηκαν τακτικά μέλη ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο Γιάννης Αθανασόπουλος και από πλευράς μειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης. Αναπληρωματικά τους μέλη, ορίστηκαν από πλευράς πλειοψηφίας ο Κώστας Αναγνωστόπουλος και ο Ηλίας Ευσταθόπουλος και από πλευράς μειοψηφίας ο Ευάγγελος Χριστοφόρου.

Εκλογή αντιπροσώπων σε «Πηνειό» και εκπροσώπων σε ΓΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Σε ότι αφορά την εκλογή αντιπροσώπων στον Σύνδεσμο Ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ», τακτικά μέλη από πλευράς πλειοψηφίας ορίστηκαν ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο Κώστας Αναγνωστόπουλος και αναπληρωματικά τους μέλη Μάκης Παπαγιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Τρικόγιας. Από πλευράς μειοψηφίας, ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπαδόπουλος και ως αναπληρωτής του ο Ευγένιος Αστερής.

Σε ότι αφορά την εκλογή εκπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, στήθηκε κάλπη και το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για την ανάδειξη των προσώπων που θα μετέχουν σε αυτήν. Από την κάλπη αναδείχτηκαν από πλευράς πλειοψηφίας οι Σπυρίδων Λαμπρινός, Κωνσταντίνος Τσεριώνης και Μάκης Παπαγιαννόπουλος, ενώ από τη μειοψηφία προέκυψαν οι Βασίλης Παπαδόπουλος και Σάκης Κότσιφας.

Τα θέματα που ακολούθησαν πέρασαν είτε με ομόφωνη απόφαση, είτε κατά πλειοψηφία.

Πηγή patrisnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice