OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ευρεία σύσκεψη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Ηλείας

Ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα για τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στον Πύργο, παρουσία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς,» κυβερνητικών στελεχών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00, πιθανότατα στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, όπου θα παραβρεθούν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, που λόγω της ιδιότητάς του ως βουλευτής Ηλείας έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Εκτός από το Δήμο Πύργου, αναμένεται να προσκληθούν για να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων αυτών, καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η παρουσία του μελετητή που έχει αναλάβει την εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδιασμού που αφορά τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού Ηλείας, το οποίο εκπονείται σε ευαίσθητες περιοχές και θα δώσει χρήση σε όλο αυτό το μέτωπο. Άλλωστε, η εκπόνηση της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας, είναι μια θετική εξέλιξη για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, που είναι οι πρώτοι που συμμετέχουν σε αυτό καθώς θα φέρει την επίλυση οριστικών πολεοδομικών και ρυμοτομικών θεμάτων, που αποτελούν ένα χρονίζον πρόβλημα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΕΠΣ για το Δήμο Πύργου

Όσον αφορά ειδικά το Δήμο Πύργου, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έρχεται να καλύψει κενά που ενδεχομένως προκύψουν από τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα, και αν χρειαστεί θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις με την γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο, ο Δήμος Πύργου έχει ήδη ένα βασικό εργαλείο στα χέρια του, μέχρι να εγκριθεί και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μέσω αυτού θα γίνει πολεοδόμηση και στα αυθαίρετα, τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο πόλης. Τα ΣΧΟΟΑΠ και το ΕΠΣ είναι το πρώτο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού. Το δεύτερο στάδιο είναι τα ρημοτομικά σχέδια εφαρμογής, στάδιο στο οποίο θα μεταβεί πλέον ο Δήμος Πύργου, τα οποία περιλαμβάνουν την πολεοδομική μελέτη και μια πράξη εφαρμογής, δηλαδή γίνεται ένας αστικός αναδασμός. Σε όλο το παραλιακό μέτωπο, που το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο, όπως είναι οριοθετημένοι οικισμοί Άγιος Ηλίας, Καλακέικα, Σκαφιδιά, Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, αφού επιλέξει ο Δήμος Πύργο τα σημαντικότερα μπορεί να γίνει πολεοδόμηση. Στα παραλιακά, για να γίνει πολεοδόμηση, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι θα ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να γίνει παραχώρηση στους ιδιοκτήτες ή στο Δήμο Πύργου και μετά να γίνει και εκεί πολεοδόμηση» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης Βασίλης Παναγόπουλος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», μία ολιστική παρέμβαση για την οργάνωση του χώρου, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την επικράτεια.

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice