OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Συνάντηση εργασίας αυτοδιοικητικών με την Ν. Κεραμέως στη Σύρο

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησαν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και συγκεκριμένα οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γεώργιος Λεονταρίτης και Μάρκος Δαδάος και οι Δήμαρχοι, Σύρου – Ερμούπολης κ. Αλέξης Αθανασίου, Νάξου κ. Δημήτριος Λιανός, Σίφνου κα Μαρία  Ναδάλη, Κέας κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου, παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Κ. Μονογιού, Φ. Φόρτωμα και Μ. Καφούρου.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, συζητήθηκαν αρκετά σοβαρά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της νησιωτικότητας, με την κα Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου έθεσε θεσμικά και διοικητικά θέματα, όπως την ανάγκη της κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της πολυνομίας, αλλά και την ανάγκη αλλαγής του παρωχημένου πλέον νομοθετικού πλαισίου για τα ανταποδοτικά τέλη.

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε ευρύτερα εταιρικά σχήματα (Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης), διότι το γεγονός αυτό θα στερήσει από τους Δήμους ένα σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους. Τόνισε δε, ότι το έλλειμμα της ΔΕΥΑ Σύρου οφείλεται αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση και στην έκρηξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επομένως το χρέος είναι μόνο προς τη ΔΕΗ και όχι εξαιτίας κακοδιοίκησης, όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των προσλήψεων στους ΟΤΑ, Ειδικότερα, πρότεινε αναπροσαρμογές πρώτον στη διαδικασία των διορισμών, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, λόγω της γραφειοκρατίας, δεύτερον στο σύστημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς απογύμνωσε τους Δήμους από έμψυχο εργατικό δυναμικό και τρίτον στον
προγραμματισμό των προσλήψεων, δεδομένου ότι οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν αυξημένη ανάγκη για ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς Υπουργείου, τόσο για την οικονομική διαχείριση των Δήμων, οι κωδικοί των οποίων είναι κατακερματισμένοι σε πολλούς μικρότερους και απαιτείται κωδικοποίηση, όσο και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύπλοκα και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στη διαχείρισή τους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα με ουσιαστικό διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.

Σχετικά Άρθρα

Συνεδρίασε η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

otavoice

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

otavoice

ΠΔΕ: Συνάντηση για την ψηφιακή μετάβαση, Θ. Βασιλόπουλου με δήμαρχο Αιγιαλείας

otavoice

Εθελοντική δράση συλλογής απορριμμάτων στη Νέα Ιωνία

otavoice

Δήμος Αθηναίων: «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

otavoice

Δ.Ήλιδας: Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά Beach Volley Κουρούτας

otavoice