OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Γ.Γ. Αποβλήτων: Ο στόχος μας για το 2030 – Ανακύκλωση, ταφή, ενεργειακή αξιοποίηση

“Είναι ξεκάθαρος ο στόχος μας, η χώρα από παρίας της Ευρώπης στην διαχείριση των αποβλήτων να βρεθούμε το 2030 στον σκληρό πυρήνα των χωρών που θα έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και μείωση της ταφής κάτω του 10%”.

Αυτό είπε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος στην ημερίδα με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλές πρακτικές για το περιβάλλον” που διοργάνωσε το OTAVOICE.GR στα πλαίσια της Έκθεσης FORWARD GREEN HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, 7-9 Μαρτίου στο Συνεδριακό χώρο της ΔΕΘ HELEXPO.

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στο σχέδιο υλοποίησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  το οποίο περιλαμβάνει, ως πρώτο πυλώνα την πρόληψη επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Εκεί όπως ανέφερε δεν έχουμε τόσο πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα πρώτα τέσσερα χρόνια, αν και γίνανε πράγματα, θα πρέπει:

1. Να αναπτύξουμε πάρα πολύ γρήγορα την συλλογή του καφέ κάδου

2. Να λυθούν οι εκκρεμότητες στην ανακύκλωση των συσκευασιών 

3. ο ΕΟΑΝ να παίξει το ρόλο που παίζει για να δημιουργηθούν νέα συστήματα που θα εκτρέψουν ρεύματα από την ταφή και

4. Να βοηθήσει η πολιτεία με εξοπλισμό και παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής κάποιους αδύνατους, μικρούς δήμους αλλά και να παρέχει σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ τον τελευταίο εξοπλισμό που απαιτείται για να έχουμε την καθολική συλλογή των βιοαποβλήτων. 

Έτσι με σχέδιο που θα ανακοινώσουμε σύντομα θα αντιμετωπίσουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης αποτελεσματικά. Πότε; Από το 2025 οπότε το 2026 θα έχουμε νούμερα καλά. 

Ο δεύτερος πυλώνας όπως είπε ο κ. Γραφάκος, είναι οι υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και υποδομές ενεργειακής αξιοποίησης. Εδώ έχει γίνει απίστευτη δουλεία. Κανείς 4.5 χρόνια πριν θα πίστευε ότι η Ελλάδα από τρείς μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούσαν θα έφτανε στις 11 συν ακόμη μια τον επόμενο μήνα στην Κεφαλονιά και ότι από τις 5 που κατασκευαζόντουσαν θα φτάναμε στις 18. 

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα στην ημερίδα:

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice

Δ.Πεντέλης: Έκτακτη επιχορήγηση 1εκ. ευρώ. από το Υπουργείο Εσωτερικών

otavoice