Τα προβλήματα του οικισμού της Χαραυγής συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.
Συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων με μείζον θέμα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό της Χαραυγής και η επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασης των Ρομά, σε κατάλληλα οργανωμένο οικισμό, παρουσία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ευάγγελου Χαϊνά, του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Κουκουβίνου και κατοίκων της περιοχής.
➡️Στην τοποθέτησή της, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Χαλκιδέων, από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής, οι οποίες αφορούν σε εκθέσεις αυτοψίας για κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, επιχειρήσεις διακοπής παράνομης υδροληψίας, αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, τη διαδικασία εύρεσης χώρου για την μετεγκατάσταση των Ρομά, καθώς και σε συναντήσεις και συσκέψεις με αρμόδιους Φορείς, για την άμεση επίλυση προβλημάτων.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής, έχουμε συνομιλήσει με κατοίκους πάρα πολλές φορές. Σύμφωνα με το Νόμο, αρμόδια για τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Στον Δήμο, ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020, μέσα στον κορονοϊό και στείλαμε τότε στην Αποκεντρωμένη, μια πρώτη λίστα με τις εκθέσεις αυτοψίας και τελεσίδικους φακέλους με κτίσματα που είναι υπό κατεδάφιση. Συνεχίσαμε, τον Δεκέμβριο του 2020, με επιστολή μου στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη των κατεδαφίσεων και επισημαίνοντας ότι ο Δήμος είναι στη διάθεσή τους, για να συνδράμουμε, με οποιαδήποτε μέσα χρειαστεί, τις κατεδαφίσεις, γιατί η Αποκεντρωμένη δεν έχει δικά της μηχανήματα.
Η Πολεοδομία του Δήμου, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχει διαπιστώσει τελεσίδικα για κατεδάφιση, 42 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Και όλα αυτά, υπό δύσκολες συνθήκες, γιατί δεν είναι εύκολη η μετάβαση εκεί και σε κάθε μας ενέργεια εκεί είχαμε την άμεση συμπαράσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, η οποία συνέδραμε στην ασφάλεια των υπαλλήλων μας. Και για να δούμε και την ιστορία, για το πώς λειτούργησε η ΥΔΟΜ της Χαλκίδας, σε πανελλαδικό έλεγχο που έγινε από τη Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, διαπιστώθηκε, για τον Δήμο Χαλκιδέων, ότι έχουν διαβιβαστεί σε ποσοστό 100% οι οριστικοποιημένες εκθέσεις αυτοψίας από τα έτη 2019-2022.» και συνέχισε, αναφερόμενη στις συναντήσεις με κατοίκους και στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την Αστυνομία, την Περιφέρεια, τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ, για τα προβλήματα της Χαραυγής και την επίλυσή τους. «Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ουδέποτε είπα στους κατοίκους ότι έχει υποβληθεί αίτημα για την μετεγκατάσταση των Ρομά. Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χαραυγής και με κατοίκους της περιοχής είχα πολύ συχνή επαφή, είτε εγώ προσωπικά είτε οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.
Κάθε φορά που υπήρχε παραβατική συμπεριφορά την περιοχή, όποιος κάτοικος επιθυμούσε, καλούσε είτε εμένα είτε κάποιον Αντιδήμαρχο και ειδικά όταν θεωρούσαν ότι δεν ήταν άμεση η επέμβαση της Αστυνομίας. Και οφείλω να πω, ότι στην πλειοψηφία, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, επικοινωνούσα με την Αστυνομία, η οποία είτε είχε ήδη πάει, είτε ήταν καθ’ οδόν. Με την Αστυνομία επίσης, έχουμε οργανώσει πολλές επιχειρήσεις, για παράδειγμα όταν η Δ.Ε.Υ.Α.Χ έκανε επιχείρηση για να σταματήσει την παράνομη υδροληψία, η Αστυνομία ήταν παρούσα. Τη μια μέρα κόβαμε νερά και την επόμενη ήταν πάλι συνδεδεμένα. Και μάλιστα, πολλοί υπάλληλοι, είτε της Πολεοδομίας, είτε της Δ.Ε.Υ.Α.Χ έχουν δεχτεί απειλές, όπως και εγώ προσωπικά., αλλά καμία απειλή δεν μπορεί να μας σταματήσει, όταν πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες.».
Στη συνέχεια, η Δήμαρχος τόνισε την σημασία της διαδικασίας της επ’ αυτοφώρω συλλήψεως, τη στιγμή που κάποιος προέβαινε στο κτίσιμο μιας παράνομης κατασκευής, αναφέροντας ότι «Θεωρώ την επ’ αυτοφώρω σύλληψη πάρα πολύ σημαντική, για την αποτροπή της περαιτέρω κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων. Έχουμε προβεί σε τέτοιες συντονισμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν συλλήψεις, έχοντας ήδη υποβάλλει και τις απαραίτητες μηνύσεις, για να ενεργήσουμε αποτελεσματικά. Είχαμε επισκεφθεί και τον Εισαγγελέα για τη διαδικασία αυτή.».
Επίσης, η Δήμαρχος απαρίθμησε τα έργα που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή, όπως η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου, η κατασκευή του μεγαλύτερου πεζοδρομίου, η αλλαγή λαμπτήρων συνεχώς, η επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης, με την κατασκευή δύο νέων τροφοδοτικών αγωγών, καθώς και η διαδικασία ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης. «Γνωρίζετε ότι εκπονείται από το ΥΠΕΝ το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για τη Χαλκίδα και για το Ληλάντιο. Στη σύσκεψη που είχαμε κάνει με τους μελετητές, είχαμε αναφέρει περίπου τι θέλουμε ως Δήμος, μεταξύ των οποίων έχουμε προτείνει και την περιοχή της Χαραυγής. Το θέμα του σχεδίου πόλεως της Χαραυγής είναι ένα θέμα ήδη δρομολογημένο.».
➡️Όσον αφορά στο θέμα της μετεγκατάστασης, η Δήμαρχος ανέφερε ότι
«Με έγγραφο, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μας τόνισε ότι, προκειμένου να διενεργήσουμε κατεδαφίσεις, χρειάζεται να μας υποδείξετε έναν χώρο, στον οποίο πρέπει να γίνει η προσωρινή μετεγκατάσταση. Ο χώρος αυτός, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες, αυστηρές προδιαγραφές, όπως η δυνατότητα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικής πρόσβασης, αποκομιδής απορριμμάτων, να μην είναι κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, ζώνες προστασίας και ζώνες αιγιαλού και πολλά άλλα.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι να φτιάξουμε έναν πλήρη φάκελο και να απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρουμε αυτές τις βεβαιώσεις, αυτή είναι η δουλειά μας. Το θέμα είναι ότι, από τότε και μέχρι σήμερα, διερευνώντας τις εκτάσεις του Δήμου και μάλιστα και με τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, κάναμε μεγάλη έρευνα και είχαμε φτιάξει ολόκληρο τοπογραφικό διάγραμμα, αλλά δεν έχει βρεθεί έκταση, η οποία να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος και να έχει νερό, φως και αποχέτευση. Εάν βρεθεί τέτοια έκταση, εγώ η ίδια προσωπικά, θα τρέξω όλη τη διαδικασία για να γίνει, γιατί το μείζον είναι η εξεύρεση γης και γι’ αυτό προτείνω σήμερα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει μια επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εμένα και τους επικεφαλής των παρατάξεων και να διερευνήσουμε ακριβώς αν υπάρχει τέτοια έκταση στον Δήμο. Να είστε σίγουροι ότι πολλοί από εμάς τους αιρετούς θέλουν να λύσουν αυτό πρόβλημα και να μην το έχουν. Γιατί πάνω απ’ όλα και πέρα από την πολιτική ευθύνη, είμαστε άνθρωποι και αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τους κατοίκους.».
➡️Στη συνέχεια της συζήτησης του θέματος, τον λόγο πήραν κάτοικοι της περιοχής και ο εκπρόσωπος τους, Δικηγόρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και στις λύσεις που πρέπει να βρεθούν για την αντιμετώπισή τους.
➡️Οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας, διαφώνησαν με την πρόταση της Δημάρχου για τη σύσταση επιτροπής.