OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ωραιοκάστρου και ΕΠΩΦ τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με τριήμερες εκδηλώσεις τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ).

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, με ομιλία με τίτλο «Οι φωνές των άφωνων Ποντίων νεκρών περιμένουν» από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Δημοτικό Κτίριο «Παύλος Μελάς».

Ο κ. Φωτιάδης μίλησε για τα εγκλήματα που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου το 1916, στα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την άφιξη του Κεμάλ στον Πόντο και κατέληξαν στη γενοκτονία των Ελλήνων. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Ταμίρ Τσιλιγκίρ, συγγραφέας και ακτιβιστής, εξισλαμισμένος Έλληνας του Πόντου που έχει διωχθεί στην Τουρκία. Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε η πρόεδρος της ΕΠΩΦ, Χρυσούλα Κουρουκερέζη και χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε «Λαμπαδηφορία» στο κέντρο του Ωραιοκάστρου. Μέλη της ΕΠΩΦ, στελέχη της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου και δημοτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, και κρατώντας φαναράκια με αναμμένα κεριά κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Ωραιοκάστρου.

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κορυφώθηκαν χθες το πρωί ανήμερα της μαύρης επετείου.

Το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και στη συνέχεια η Έρνα Λαζαρίδου, μέλος της ΕΠΩΦ, μίλησε για την Γενοκτονία. Η κ. Λαζαρίδου συγκίνησε τον κόσμο, αναφερόμενη στους Έλληνες που μεγαλούργησαν στον Πόντο, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες που διέπραξαν σε βάρος τους οι Νεότουρκοι, στα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας, στον ξεριζωμό από τον Πόντο και στην εγκατάσταση των προσφύγων στη μητέρα Ελλάδα.

«Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και ζητάμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας», τόνισε η κ. Λαζαρίδου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, την Όλια Βασιλάκη – Καρόζη, περιφερειακή σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον γ.γ. της ΕΠΩΦ, Αλέξανδρο Τρυφωνίδη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία της ΕΠΩΦ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου, που παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε επίσης στους ιερούς ναούς των Δ.Ε. Καλλιθέας και Μυγδονίας.

Σχετικά Άρθρα

Μ. Βακαλόπουλος: Βασική προτεραιότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Με συνεργασίες κάνουμε δουλειά για τα σχολεία του τόπου μας»

otavoice

Δ.Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, λόγω καύσωνα

otavoice

Συναντήσεις για σημαντικά ζητήματα του Δήμου Κω, είχε στην Αθήνα ο Θ. Νικηταράς

otavoice

Δ.Πυλαίας-Χορτιάτη: Φόρος Τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

otavoice

Δ.Ηλιούπολης: Ανυπόστατο ψεύδος η δήθεν παραχώρηση Δημοτικού χώρου για εκδήλωση

otavoice