OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Β.Κυνουρίας: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο Σύγκλησης της Β΄ Εθνοσυνέλευσης

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργάνωσε από την Τετάρτη 8 έως το Σάββατο 11 Μαΐου ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Επετείου της συμπλήρωσης 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του 1823, στο Άστρος Κυνουρίας.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να τιμήσει τους προγόνους μας και να διδάξει στη νέα γενιά την τοπική ιστορία, τοποθετώντας το ιστορικό αυτό γεγονός και τον σημαίνοντα ρόλο του Άστρους ψηλά στη συλλογική υπερηφάνεια, όπως αρμόζει.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, του τμήματος ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Τζωρτζίνα Κωστοπούλου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Ευθυμίου» του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» και ήταν αφιερωμένη στην Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη», με συναυλία αφιερωμένη στο Δημοτικό τραγούδι, «Από παλιά….μέχρι και σήμερα», από τη Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων Βόρειας Κυνουρίας.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στη Μελιγού, εκδήλωση μνήμης, τιμής και αναστοχασμού για τον Εθνεγέρτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους «εκπροσώπους των όπλων» στη Β’ Εθνοσυνέλευση, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις.

– Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημη δοξολογία.

– Στον Ιερό χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ετελέσθη η Επιμνημόσυνη Δέηση και ο κ. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

– Στη συνέχεια, διεξήχθη η μεγαλειώδης παρέλαση με συμμετοχή μαθητών και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

– Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Άστρους, με μεγάλη επιτυχία, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Τέλος, το Σάββατο 11 Μαΐου έλαβε χώρα, στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη», η Επιστημονική Ημερίδα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού», υλοποιώντας τον στόχο που είχε τεθεί για την καθιέρωση ετήσιας επιστημονικής συνάντησης με σκοπό την ανάδειξη των ποικίλων πτυχών της πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του τόπου μας.

Στην Ημερίδα μίλησαν καταξιωμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέδειξαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού ξεχωριστό και συζήτησαν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξης.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα από το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας για να συντηρηθούν τα μνημεία, όπως και τα προγραμματιζόμενα σχέδια ανάδειξης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πνεύμα που αρμόζει και με σκοπό να αναδειχθεί και να τιμηθεί ο ξεχωριστός ρόλος του Άστρους. Είναι χρέος όλων μας να τιμούμε και να δοξάζουμε τους ήρωές μας και να διαφυλάττουμε την ιστορία, ώστε να μεταδοθεί στους νεότερους.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, καθώς και στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής για τη συμμετοχή τους.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά:

«Για ακόμη μια χρονιά διοργανώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις εορτασμού της Β΄ Εθνοσυνέλευσης.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και δούλεψαν γι΄ αυτό το αποτέλεσμα. Οφείλουμε να αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες των αρχών και των αξιών του Έθνους μας».

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice

Δ.Πεντέλης: Έκτακτη επιχορήγηση 1εκ. ευρώ. από το Υπουργείο Εσωτερικών

otavoice