OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Περιφέρεια αλλάζει: Πρώτος απολογισμός έργου για την Καβάλα, του Περιφερειάρχη Χ. Τοψιδη

Το σύνολο των έργων, των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών που ήδη δρομολόγησε η διοίκηση του, κύρια στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την Καβάλα, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι ο απολογισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής λειτουργίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς από ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που ήταν στο παρελθόν, σήμερα έχει αλλάξει λειτουργία και έχει γίνει ένας πολιτικός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Επίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ ενδιαφέρεται για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, υλοποιώντας την σχετική προεκλογική δέσμευση, όπως ενδιαφέρεται και για κάθε τμήμα της Περιφέρειας και για τις ανάγκες των πολιτών της.

Ξεκινώντας ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι αυτές τις ημέρες η «καρδιά» της Περιφέρειας ΑΜΘ «χτυπάει» στην Καβάλα και αυτό είναι ένα δείγμα της ποιοτικής διαφοράς λειτουργίας που έχει δρομολογηθεί στην λειτουργία του θεσμού. Η Καβάλα βρίσκεται στο επίκεντρο τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, με μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις σε χρόνια ζητήματα που μας απασχολούν.

Μιλώντας ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σήμερα στην Καβάλα και η παρουσία μας εδώ συνιστά εκπλήρωση μίας εκ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων: ότι δηλαδή για τη Διοίκηση μας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το σύνολο των έξι Περιφερειακών της Ενοτήτων και όχι μόνο η έδρα της.

Θα έχετε ήδη αντιληφθεί – αν και βρισκόμαστε μόνο πέντε μήνες στη Διοίκηση- ότι προσπαθούμε να ασχολούμαστε επισταμένα με τα επιμέρους ζητήματα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, να δρομολογούμε λύσεις και να στρέφουμε τον προβολέα παντού, ώστε να φωτίζεται συνολικά η Περιφέρεια μας.

Τις τελευταίες ημέρες, έχετε παρατηρήσει ότι η γίνονται μια σειρά δράσεων στην Καβάλα. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

– Η συνάντηση για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά στο πλαίσιο του προγράμματος EUnite, την περασμένη Δευτέρα.

– Ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή σημαντικών ομιλητών αλλά και την εντυπωσιακή παρουσία επιχειρηματιών και φορέων, το περασμένο Σαββάτο.

Σήμερα το απόγευμα, έχουμε για πρώτη φορά στην Καβάλα, την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

– Την Τετάρτη το πρωί, έχουμε την μεγάλη άσκηση της Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία ΠΥΡΦΟΡΟΣ 2024, όπου το σενάριο της αφορά την διαχείριση μιας – απευκταίας – πυρκαγιάς στην περιοχή του Παληού Καβάλας. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, αλλά ουσιαστικά αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ και την προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

– Την ίδια ημέρα, στο νησί της Θάσου θα εγκαινιάσουμε, υλοποιώντας την προεκλογική μας δέσμευση, στην αρχή της θητείας μας, το γραφείο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ στη Θάσο, στο κτήριο μας στον Λιμένα, το οποίο θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, για την άμεση πρόσβαση των κατοίκων του νησιού, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

– Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας θα έχουμε την παρουσίαση δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ ΑΜΘ.

– Την Πέμπτη έχουμε την συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ ΑΜΘ, μια σημαντικής διεργασίας καθώς είμαστε στο τέλος ενός προγράμματος και την έναρξη ενός νέου.

Ως Διοίκηση έχουμε θέσει τον στόχο όχι μόνο να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, αλλά η παρουσία μας να είναι αισθητή. Θέλουμε – και εργαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό- το έργο μας να έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, να γίνεται αντιληπτό και βεβαίως να λειτουργεί επ’ ωφελεία των πολιτών. Άλλωστε κεντρικός άξονας της Διοίκησης μας είναι η θέση του ανθρώπου στο επίκεντρο.

Σήμερα το πρωί, επισκέφτηκα τα έργα που εκτελούνται στο Περιγιάλι, στο χώρο υλοποίησης της ΣΒΑΑ Καβάλας, μαζί με το Δήμαρχο Καβάλας. Το συνολικό ύψος των ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΥΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ έργων φτάνει τα 15,1 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα έργο πνοής καθώς θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης.

Επίσης σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση του ΒΙΟΠΑ και θα ανακοινώσουμε τη νέα σύνθεση της, για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πορεία και σε αυτόν τον φορέα που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στον επιχειρηματικό κόσμο.

Στις δράσεις των τελευταίων ημερών θα αναφέρω και την επίσκεψη το Σάββατο στο Αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας ΛΥΔΙΑ στον Αμυγδαλεώνα και να σημειώσω ότι: το αεροδρόμιο αυτό είναι ένα αναπτυξιακό κεφάλαιο για τον τόπο μας, συνδυαστικά και με την Σχολή Πιλότων.

Σημειώνω ακόμη τη θετική μας ανταπόκριση στην επιτροπή της Βουλής για την υπο-παραχώρηση του λιμανιού ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ σε ιδιωτική εταιρεία. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη του. Περιμένουμε να δούμε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που αφορούν το θέμα (τελωνείο, κτίριο διοίκησης, υποδομές, αποθήκες κλπ), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ο μοναδικός δρόμος για να αναπτυχθεί αυτό το λιμάνι που μαζί με την Αλεξανδρούπολης, είναι οι δυο μεγάλες θαλάσσιες πύλες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στα έργα που έχουμε δρομολογήσει να αναφέρω ότι:

– Το Τεχνικό Συμβούλιο της ΠΕ Καβάλας ενέκρινε την προκήρυξη κι εντός του Ιουνίου θα προκηρυχτεί η μελέτη για τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις τις Κεραμωτής (ύψους 1.000.000 ευρώ)

– Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών, δεσμευόμαστε από συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης για άλλα δύο χρόνια, αλλά δεν καθόμαστε με «σταυρωμένα χέρια», ούτε μένουμε στις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης. Προχωράμε με αλλαγές που μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όπως

Ξεκινήσαμε έγκαιρα

– Εγκαταστήσαμε σύστημα ελέγχου αναδόχων

– ΠΕΤΥΧΑΜΕ ως τώρα μείωση όχλησης παρά την κλιματική αλλαγή και τον πολύ ήπιο χειμώνα
Θα συνεχίσουμε. Δεν μπορώ να δεσμευτώ πως θα πάει ως το τέλος, αλλά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για ασφάλεια πολιτών και τουριστών & την ποιότητα ζωής & την προστασία Περιβάλλοντος.

– Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία του θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει το φράγμα Μαρμαρά, για να μπορούν οι αγρότες μας να έχουν διαθέσιμο νερό για την παραγωγή τους. Το υπουργείο διαθέτει σύμβουλο φραγμάτων και δρομολογείται η πλήρωση με νερό του ταμιευτήρα. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εξασφαλίσουμε ένα χρηματικό συμπλήρωμα που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου.

Αναζητούμε λύσεις και για τα αρδευτικά δίκτυα καθώς η μελέτη ήδη είναι σε εξέλιξη. Ομοίως και για φράγμα Ιασίου υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για την πρόοδο του έργου.

Όσον αφορά τα έργα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ γίνεται μία προσπάθεια να ξεκινήσει ξανά η περιφέρεια και να αναλάβει δράση βγαίνοντας από τον λήθαργο. Ενδεικτικά όσον αφορά τις ΠΕ Καβάλας και Θάσου σας ενημερώνω:

– Εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο χρήματα για να τελειώσει το έργο από Μαριές προς καλύβια Λιμεναρίων όπου είχε αποχωρήσει ο ανάδοχος, εδώ και χρόνια (445.000 ευρώ)

– Στο ΕΠΑ εντάξαμε και δημοπρατήσαμε

– Αντιπλημμυρικά έργα – καθαρισμοί ρεμάτων 2.300.000 ευρώ

– Καθαρισμοί τάφρων Νέστου 1.600.000 ευρώ

– Ασφαλτικά, στηθαία, συντήρηση ιστών 2.800.000 ευρώ

Στο ΕΠΑ εντάξαμε και θα δημοπρατήσουμε μέσα στον Ιούνιο:

– Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου 1.200.000 ευρώ

– Έργα διαγράμμισης 800.000 ευρώ

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάξαμε και δημοπρατήσαμε:

Καθαρισμό βλάστησης ερεισμάτων ΠΕ Καβάλας 200.000 ευρώ

– Καθαρισμό βλάστησης ερεισμάτων ΠΕ Θάσου 75.000 ευρώ

Στο ΕΠΑ εντάξαμε και θα δημοπρατήσουμε μέσα στον Ιούνιο για να είμαστε έτοιμοι και εργολαβία για τον αποχιονισμό, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για απρόβλεπτα του χειμώνα!!!

Όσον αφορά την προκήρυξη των οδικών έργων στο ΠΕΠ της Περιφέρειας , η ΔΤΕ της ΠΕ Καβάλας

– Υπέβαλε το έργο της 10ης επαρχιακής οδού (Ν. Πέραμος : Πρατήριο Σφώλια – Κόμβος Ελαιοχωρίου, 1.800.000 ευρώ

– Θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα το έργο της Ν. Ηρακλείτσας ως Παληό) περίπου 3.000.000 ευρώ

– Θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα το έργο του κόμβου της «Καρολίνα» 1.000.000 ευρώ

– Θα υποβάλει άμεσα το έργο του κόμβου στην είσοδο της Ελευθερούπολης 1.000.000 ευρώ

Όσον αφορά την προκήρυξη των οδικών έργων στο ΕΠΔ της Περιφέρειας , η ΔΤΕ της ΠΕ Καβάλας
Θα υποβάλει άμεσα το έργο του κόμβου στην ΔΕΥΑ Νέστου 1.000.000 ευρώ

Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν ότι η Περιφέρεια δουλεύει!

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Περιφέρεια θα πάψει να αποτελεί μία απόμακρη δομή, για τον πολίτη, τον οποίο θέτει σταθερά στο επίκεντρο.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι πλέον, ένα εργαλείο χρηματοδοτήσεων, έργων και δράσεων, αλλά ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός που δημιουργεί κανάλια όσμωσης με τους πολίτες, τους φορείς και από κοινού σχεδιάζουμε όλοι μαζί, το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, χωρίς διαχωρισμούς και ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ. Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου, αποφασίζουμε.

Τώρα πια ο προβολέας βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα του πολίτη και εμείς ως διοίκηση αναζητούμε λύσεις σε αυτά. Αν ήταν πριν ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός διεκπεραιώσεων, τώρα είναι ένας οργανισμός που «ζει» και «αναπνέει» μέσα στην κοινωνία και λειτουργεί για τα συμφέροντα των πολιτών.

Εκτιμώ και πιστεύω ότι με τη σκληρή δουλειά όλων των μελών της Διοίκησης, με όλους τους συνεργάτες, με όλους τους υπαλλήλους, με ισχυρές διεκδικήσεις και με άρτιο σχεδιασμό, σύντομα θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για όλη την Περιφέρεια μας».

Σχετικά Άρθρα

Το “Tilos Youth Summit”, απάντησε στον κίνδυνο ερημοποίησης

otavoice

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

otavoice

Χ. Δούκας: “50 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε …”

otavoice

ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Βελτιωτικές αλλαγές στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο

otavoice

Προκηρύχθηκαν τα έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λευκάδας

otavoice