OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ωραιοκάστρου: Αφιέρωμα στους Βλάχους και προβολή ντοκιμαντέρ

Εκδήλωση – αφιέρωμα στους Βλάχους του Ωραιοκάστρου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Φίλιππος» Παλαιοκάστρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» (Μακ. Αγώνα 7, Παλαιόκαστρο).
Οι Βλάχοι στο Ωραιόκαστρο

Περίπου το 1819 μαρτυρείται μαζική κάθοδος Βλάχων ποιμένων στη Θεσσαλονίκη. Τότε, λοιπόν, στις αρχές του 19ου αιώνα, εμφανίζονται και στο Ωραιόκαστρο Βλάχοι κτηνοτρόφοι από το Λιβάδι, οι οποίοι μένουν στο Νταούντ Μπαλί (Παλαιόκαστρο) για να διαχειμάσουν, και την άνοιξη επιστρέφουν στον τόπο τους.
Με τα χρόνια οι Βλάχοι άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στην περιοχή και να δημιουργούν εδώ τις οικογένειές τους, όπως αναφέρεται στο Μητρώο Γάμων. Με την άφιξή τους αξιοποιήθηκε η βοσκή των κτημάτων του Ωραιοκάστρου και δόθηκε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Οι οικογένειες των Βλάχων παραμένουν μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας του Ωραιοκάστρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αρμάνοι οι Βλάχοι» του Μιχάλη Καμάκα που έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια ταινία που ασχολείται με τη διαδρομή των Βλάχων στην Ελλάδα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, με αναφορές σε γνωστά καθώς και σε όχι ευρέως γνωστά σημεία της, τα οποία σχετίζονται με την τεράστια προσφορά τους, στους εθνικούς αγώνες, στην οικοδόμηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και στη συμβολή τους σε σημαντικές στιγμές του ελληνισμού.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ένα οδοιπορικό σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία και περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων με ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες μέσω των οποίων φωτίζονται διάφορες πτυχές των Αρμάνων, δηλαδή των Βλάχων όπως τους γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων και στο ερώτημα: πως είναι δυνατόν στο διάβα του χρόνου η λέξη Βλάχος να μετατράπηκε σε… «βλάχος» και για πολλούς να είναι συνυφασμένη με κάτι υποτιμητικό όπως με τον «άξεστο», τον «αμόρφωτο», «χωριάτη»…

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:
«Αρμάνοι οι Βλάχοι»
Σενάριο – Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Μιχάλης Καμάκας
Εταιρεία παραγωγής: Midnight Pictures
Υπεύθυνος Παραγωγής: Άρης Αντιβάχης
Μοντάζ: Ανδρέας Στανής
Art Director: Κώστας Παπαθανασίου
Sound Design & Sound Mixing : Correct Creative Productions

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice