OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Ενημερωτική ημερίδα για το ερευνητικό έργο FirEUrisk

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνδιοργάνωσε, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Αύρα στη Ραφήνα, ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης των προϊόντων του έργου και συμμετοχικό εργαστήριο με πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου FirEUrisk που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ημερίδα διήρκησε από τις 9 πμ έως τις 5 μμ, είχε υβριδική μορφή με παρουσίασεις από εκπροσώπους εταίρων του έργου από όλη την Ευρώπη στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, ενώ στην τελευταία ενότητα πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των προϊόντων από τους συμμετέχοντες με διαδραστικά online εργαλεία.

Η Ανατολική Αττική και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου χρησιμοποιούνται σαν περιοχή αναφοράς στην Ελλάδα για τα θέματα έρευνας του FirEUrisk.

Η έρευνα περιλαμβάνει χαρτογραφικά και μεθοδολογικά εργαλεία καθώς και πρακτικές εκτίμησης κρίσιμων καταστάσεων για την υποστήριξη της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και προετοιμασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα προϊόντα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων:

• χαρτογράφηση δασικής καύσιμης ύλης και ζωνών μείξης δασών/οικισμών

• μεθοδολογία και αποτύπωση θέσεων με προτεραιότητα παρέμβασης για διαχείριση της βλάστησης γύρω από κρίσιμες υποδομές (δρόμους, δίκτυο ΔΕΗ κλπ)

• εκτίμηση εποχικού κινδύνου πυρκαγιών και χαρτογράφηση αναμενόμενου εποχικού κινδύνου για την αντιπυρική περίοδο 2024

• επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή στον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς

• αξιολόγηση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών στην Ανατολική Αττική σε σχέση με τον κίνδυνο και την διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Φορέων και πολιτών

• oδηγίες και πολιτικές μείωσης ανθρωπογενών πυρκαγιών, περιστατικών ακραίων πυρκαγιών και ανάπτυξη εγχειριδίων και εκπαιδευτικού υλικού για πολίτες.

Η αξιολόγηση των προϊόντων θα ληφθεί υπόψη από τους εταίρους του έργου για την περαιτέρω βελτίωση τους, ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες της περιοχής. Τα προϊόντα αυτά στη λήξη του έργου θα είναι στη διάθεση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Ιστορική Μέρα για τον Δήμο τα εγκαίνια του σταθμού ΕΚΑΒ στη Νέα Ερυθραία

otavoice

ΔΣ Ιλίου: Όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

otavoice

Δήμος Χαλανδρίου: Ο απολογισμός έργου για το 2023 – Αλλάζουμε με σχέδιο και έργα

otavoice

Ο δήμαρχος Κατερίνης συνεχάρη τους υπαλλήλους του ΚΕΠ για την πανελλαδική διάκριση

otavoice

Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Σαρωνικού και του οργανισμού we4all

otavoice

Συνάντηση Μεν. Μποκέα με τον υφυπουργό Υποδομών στην Αθήνα

otavoice