OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ρήγα Φεραίου: Eντοπίστηκε η γεώτρηση που μολύνθηκε με σαλμονέλα

Ταυτοποιήθηκε ο ορότυπος της σαλμονέλας στο νερό της μίας από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τα κλινικά δείγματα να απαντούν ότι το πρόβλημα είναι υδατογενές, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χ. Χατζηχριστολούλου , στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δη, Κουρέτα. Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι στις αρχές της νέας εβδομάδας να επαναυδροδοτηθούν τα δυο χωριά. Στην γεώτρηση έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός από το πρωί από το ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, ενώ έχουν ελεγχθεί οι τρεις γεωτρήσεις που έστελναν νερό στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος της σαλμονέλας τόσο εντός της δεξαμενής όσο και σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούνται τα δύο χωριά.

 

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι αυτή στην οποία εντοπίστηκε η σαλμονέλα. Από τις τρεις γεωτρήσεις οι έλεγχοι έδειξαν ότι η μία είναι καθαρή, η δεύτερη έχει μικροβιακό φορτίο και η τρίτη είναι αυτή η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το νερό της φεύγει προς τα χωράφια, μέχρι να ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων. Το νερό αντλείται από τα 250.

Αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, είναι ότι πολύ πιθανόν αυτή η γεώτρηση να παίρνει νερό από πιο ψηλά σημεία του υπεδάφους, όπου εκεί να έχουμε κάποιες μολύνσεις είτε από κοπρανώδη διαλύμματα, είτε από κάποιες καλλιέργειες. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η παρατεταμένη ξηρασία και άρα το έδαφος έκανε ρηγματώσεις.

Κοινή συνέντευξη Περιφερειάρχη – Προέδρου ΕΟΔΥ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε την επέκταση των δειγματοληψιών σε γεωτρήσεις και πηγές στο σύνολο του Δήμου Ρήγα Φεραίου με 33 γεωτρήσεις και στους όμορους Δήμους Αγιάς με 40 γεωτρήσεις και Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σταδιακά, θα ελεγχθεί το σύνολο των γεωτρήσεων (778) και πηγών (772) στη Θεσσαλία.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η σαλμονέλα είναι ζωικής προέλευσης, ενώ όπως διευκρινίστηκε από τους ελέγχους σε τρεις γεωτρήσεις του Δήμου Ρηγα Φεραίου, στην πρώτη  εντοπίστηκε σαλμονέλα, στη δεύτερη μικροβιακό φορτίο, ενώ στην τρίτη δεν παρουσιάστηκε επιβάρυνση.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice