OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης του Αγ. Στεφάνου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δεύτερες κατά σειρά λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης του Αγίου Στεφάνου.

Την περασμένη Κυριακή το πρωί στον μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος, τέλεσε εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τις ψυχές των ανταλλαγέντων προσφύγων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγίου Στεφάνου.

Ο προϊστάμενος του Nαού, πρωτοπρεσβύτερος Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, καλωσόρισε τον κ. Απόστολο στην πόλη του Αγίου Στεφάνου και ανέφερε ότι «περιβάλλεστε στο ιερό τέμπλο από εικόνες που αν τα γεγονότα το 1922 έως το 1924 δεν είχαν συμβεί, σήμερα θα βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο στους ναούς της επαρχίας σας».

Ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος, ξεναγήθηκε, επίσης, στο ιστορικό μουσείο του Ναού, όπου φυλάσσονται εικόνες, σταυροί, δισκοπότηρα, αρχεία κ.α, κειμήλια προερχόμενα από τα χωριά της Μητρόπολης Δέρκων. Ως δώρο, δε, έλαβε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μια πλούσια εκδήλωση για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Κύριλλος, τόνισε ότι «…Κι όμως, με τις προσπάθειες, τη νοικοκυροσύνη τους, με το πνεύμα που διέθεταν, ανέπτυξαν τις περιοχές, παρά τα όποια προβλήματα συνάντησαν. Δημιούργησαν ανθηρές οικονομικά κοινότητες».

Η Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ανέφερε ότι ο «Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων ζωντάνεψε την ιστορία που «έγραψαν» οι πρόγονοί μας. Ήρθαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και δημιούργησαν, Τους ευχαριστούμε και οφείλουμε να τους τιμούμε», ενώ ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος επισήμανε:

«Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας, να εορτάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, και να διδάξουμε την Ιστορία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος εξήγησε ότι «δεν λησμονούμε το σχοινί του Πατριάρχη και τη θυσία των Ποιμένων».

Η απογευματινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βροντερή παρουσία των μαθητών και μαθητριών των δημοτικών σχολείων Αγίου Στεφάνου, οι οποίοι τραγούδησαν αλλά και χόρεψαν, ενώ απονεμήθηκαν και τα βραβεία διαγωνισμού ζωγραφικής για την Ανταλλαγή.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους οι Αλ. Αγραφιώτης, πρόεδρος των εν Αθήναις Μακροχωριτών «Το έβδομον του Βυζαντίου», η Ελισάβετ Χαριτωνίδου – Κόβη, πρόεδρος εθελοντικής ομάδας «Ρωμιών πράξεις», Παρασκευή Τζεβελέκη, πρέσβης και διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, βουλευτές Β. Οικονόμου, Στ. Πέτσας.

Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λ. Νούση, Ι. Τραϊφόρος, Γ. Κομνηνάκης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου Γ. Χιώτης, ο επικεφαλής του «ΕΥΠΟΛΙΣ», Κωστής Κουριδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Δημητριάδης.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Κοζάνης: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε Κοινότητες

otavoice

Δ.Ελασσόνας: Κοινόχρηστοι χώροι χωρίς αποκλεισμούς στο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Κλιματική ουδετερότητα: 6 βήματα από τους 6 ελληνικούς Δήμους-πιλότους

otavoice

Δ.Ήλιδας: Ενημέρωση θεμάτων πυρασφάλειας-πολιτικής προστασίας στους προέδρους των κοινοτήτων

otavoice

Συναντήσεις Δημάρχου Σπάρτης με Υφ.Εσωτερικών και Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων

otavoice

Αγωνία για το Ναυάγιο Ζακύνθου: «Αν δεν γίνει κάτι, σε 5-6 χρόνια δεν θα υπάρχει»

otavoice