OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Επίτιμη δημότης της Ηρωικής Νήσου Κάσου, η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου

Επίτιμη δημότης της Ηρωικής Νήσου Κάσου ανακηρύχθηκε χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επισκέφθηκε το νησί,  για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Την τιμητική διάκριση απένειμε στην πρόεδρο, ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος ανέφερε ότι τιμάμαι, θυμάμαστε και ορματιζόμαστε την  ηρωική αντίσταση των προγόνων μας εναντίον της ξένης υποδούλωσης. Οι Κασιώτες πολέμησαν για την Ελευθερία των Ελλήνων.Ο κασιώτικος στόλος επιχειρούσε νικηφόρα, σε όλο το Αιγαίο μέχρι τις ακτές της Κύπρου. Το παράδειγμα της σθεναρής αντίστασης των Κασιωτών εναντίον του Οθωμανικού ζυγού είναι μια τρανή υπενθύμιση στις νεότερες γενιές ότι η αξία της  Ελευθερίας απότελεί υπέρτατη αξία για την διατήρηση της οποίας χρειάζονται ανειδιοτελής αγώνες πολλές θυσίες και διαρκής εγρήγορση.

Η Ελληνική Πολιτεία τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας και σεβόμενη τους σημερινούς ακρίτες οφείλει να είναι αρωγός στα δίκαια αιτήματα μας , μια βοήθεια που δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε, για να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση του πληθυσμού.

 

Κάσος: Επίτιμη δημότης από χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας – Τιμήθηκαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

“Άχνη ή Κάσος κατά τον Πλίνιο, Αστράβη κατά τον Στράβωνα, αφρολουσμένη από τα κύματα του Καρπάθιου πελάγους, μνημονευόμενη από τον Όμηρο καθώς συμμετείχε στον τρωικό πόλεμο, η Κάσος θα διανύσει τους αιώνες ως υπόδειγμα ναυτοσύνης και εμπορικού δαιμονίου. Κι ας πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς, ας καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, ας έζησε μια σκληρή γερμανική κατοχή, ώσπου να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. Η μετανάστευση έπληξε το νησί, αποψιλώνοντάς το από κατοίκους. Η απελευθέρωση ωστόσο των Δωδεκανήσων το 1948 αποτέλεσε την αφετηρία μιας νέας, ελπιδοφόρου πορείας προς το μέλλον. Η ναυτιλία και η ναυπηγική της, που από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν γνωρίσει μεγάλη ακμή, συνετέλεσαν στο ναυτιλιακό θαύμα της ελληνόκτητης ναυτιλίας του 20ου αιώνα· εξάλλου πολλές μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου μας από εδώ ξεκίνησαν την επιτυχημένη επιχειρηματική τους διαδρομή.

Κάσος: Επίτιμη δημότης από χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας – Τιμήθηκαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, κύριε Δήμαρχε, την πρωτοβουλία σας για την ίδρυση στην Κάσο σχολής ξυλοναυπηγών, στο πνεύμα της μακράς παράδοσης της νήσου. Η μοναδική τέχνη του καραβομαραγκών που άνθισε εδώ και μεταλαμπαδεύτηκε στη Σύρο, στον Πειραιά και αλλού, πρέπει να αναβιώσει, όχι μόνο γιατί παράγει τα πιο όμορφα σκαριά, με καλύτερη πλευστότητα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον, αλλά και γιατί αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά, αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Είμαστε λαός θαλασσινός, στα παράλια αναπτύξαμε τον πολιτισμό μας, στα πελάγη ταξίδεψαν και ταξιδεύουν τα καράβια μας, μεταφέροντας όχι μόνο προϊόντα, αλλά και τις αξίες της επικοινωνίας και της φιλίας των λαών. Η χώρα μας, άλλωστε είναι ανοικτή στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής, παραμένοντας ωστόσο προσηλωμένη στην υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας”, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι είναι  τιμή της που συγκαταλέγεται πλέον στους δημότες του νησιού.

Κάσος: Επίτιμη δημότης από χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας – Τιμήθηκαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

otavoice

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice