OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΓΓ Αποβλήτων για Ηλεία: Λύση στην βόμβα “Ποτόκι” και ανακυκλώσιμα υλικά στην “Τριανταφυλλιά”

Στη Γαστούνη Ηλείας καλεσμένος στην εκδήλωση του Δήμου Πηνειού, για τη σημασία της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων, παρευρέθηκε ως βασικός ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ , κ. Μανώλης Γραφάκος.

Παρουσία του οικοδεσπότη δημάρχου Πηνειού και μέλους της ΚΕΔΕ, Αλέξη Καστρινού, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις δράσεις που εδώ και πέντε χρόνια υλοποιούνται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία δικτύου συλλογής (καφέ κάδοι) και επεξεργασίας (μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων) των βιοαποβλήτων και των αποβλήτων συνολικότερα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα βιοαποβλήτα που αποτελούν άνω του 40% των αστικών αποβλήτων. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε το κάθε νοικοκυριό να χωρίζει τα βιοαποβλητα από τα σύμμεικτα απόβλητα και να τα οδηγεί στον καφέ κάδο. Πρέπει επίσης να ξεκινήσει από τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης. Η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» στο ρεύμα αυτό των αποβλήτων, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο να αυξηθούν οι ποσότητες που συλλέγονται χωριστά και εκτρέπονται από την ταφή, είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης αναφέρθηκε  στο συνολικό σχεδιασμό που έχει η χώρα ώστε να μειώσει τη ταφή αποβλήτων κάτω από 10% το 2030.

Επίσης για το νομό Ηλείας ανακοινώθηκαν ως ΥΠΕΝ δυο πολύ σημαντικές ειδήσεις:

(α) Τη χρηματοδότηση της απομάκρυνσης των αποβλήτων από την περιοχή Ποτόκι του Δήμου Πύργου, με απόφαση του Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στόχος τέλος του 2024, να λυθεί το πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή για 12 χρόνια.

(β) Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Ηλείας θα δέχεται, εντός τριμήνου και ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τους Δήμου της ΠΕ Ηλείας.

Επίσης ο κ. Γραφάκος έπλεξε το εγκώμιο του Νομού Ηλείας, επισημαίνοντας ότι ο νομός –μέσω των χειρισμών του ΦΟΔΣΑ- «κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία» και να περιλαμβάνεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Γραφάκος σχολιάζοντας μετά την λήξη της εκδήλωσης τόνισε ότι “οι συνεργάτες μου κι εγώ, όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά μας και βρισκόμαστε δίπλα στα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με γνώση, σχέδιο και δουλεία, φέρνουμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα στην πατρίδα μας”.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νομού Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Φορέα, δήμαρχος Πηνειού, κ.Αλέξης Καστρινός. Αμφότεροι επεσήμαναν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Ανδρίτσαινας –Κρεστένων κ. Αναστάσιος Καρνάρος και ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως κ. Θεόδωρος Λώλος.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ωρωπού: Καθορισμός τέλους αποκομιδής- Ενημερώση πολιτών

otavoice

Πρωτοπορεί ο Δήμος Μαλεβιζίου στον ψηφιακό του μετασχηματισμό

otavoice

Δήμος Κατερίνης: Μεγάλη επιχείρηση κατά της αφισορύπανσης

otavoice

Αντιπροσωπεία του δήμου Μετεώρων στην αδελφοποιημένη πόλη Σβάμπαχ Γερμανίας

otavoice

Πέντε σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων

otavoice

Ο Δήμαρχος Σπάρτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ

otavoice