OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Κ.Μ: Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης επικεφαλής εταίρος του έργου “DeepTechValleys”

Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου “DeepTechValleys” διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου.

Στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2021-2027, εγκρίθηκε το έργο DeepTechValleys – “Deep Tech Ecosystem Empowerment for Regional Transformation” με επικεφαλής εταίρο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο “DeepTechValleys” είναι ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με την τεχνολογική καινοτομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια κοινοπραξία 10 εταίρων, με επικεφαλής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ενώσει τις δυνάμεις της για ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση 9 περιφερειακών πολιτικών για βαθιά τεχνολογική καινοτομία (deep tech) που αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις.

Η βαθιά τεχνολογία (deep tech) αναφέρεται σε τεχνολογίες αιχμής και επιστημονικές εξελίξεις ικανές να φέρουν επανάσταση στις βιομηχανίες. Παρά τις σημαντικές δυνατότητές της, οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά αγωνίζονται να την αξιοποιήσουν πλήρως, λόγω των προκλήσεων στην πρόσβαση σε πόρους, δίκτυα και δομές υποστήριξης. Το έργο “DeepTechValleys” αποτελεί μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Με την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει να βοηθήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες στο να αξιοποιήσουν το βαθύ τεχνολογικό τους δυναμικό και να ενισχύσουν πλήρως την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από 9 χώρες της Ε.Ε.: Ελλάδα, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η διάρκεια του έργου “DeepTechValleys” είναι 4 έτη, με επίσημη έναρξη την 1η Απριλίου 2024.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “DeepTechValleys” διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και μέλη των τοπικών ομάδων υποστήριξης που έχει διαμορφώσει ο κάθε εταίρος.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης παρουσιάστηκαν τα εργαλεία πολιτικής των Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο και η σύνδεσή τους με τις δυνατότητες που παρέχει η βαθιά τεχνολογική καινοτομία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις (study visits) σε οργανισμούς που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βαθιάς τεχνολογίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρώτη επίσκεψη μελέτης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις τελευταίες έρευνες και τα επιτεύγματα των εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ, καθώς και να γνωρίσουν το έργο “Smart Home”. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο “i4bydesign”, ένα κέντρο ικανοτήτων που ενισχύει τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης στη βιομηχανία 4.0.

Ακολούθησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, που αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής και ανθρώπους από το οικοσύστημα καινοτομίας.

Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το “WalkAuth”, τον νεοσύστατο επιταχυντή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που βοηθά τις νεοφυείς φοιτητικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι. Μέσα από αυτές τις βιωματικές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν σε βάθος παραδείγματα και καινοτόμες δράσεις καθώς και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των καλών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση των δικών τους περιφερειακών πολιτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “DeepTechValleys”, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του έργου: https://www.interregeurope.eu/deeptechvalleys

Σχετικά Άρθρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Σε «πορτοκαλί συναγερμό» πέντε Περιφέρειες

otavoice

Δ. Αργιθέας: Υπογράφηκε σύμβαση για επτά νέες παιδικές χαρές

otavoice

«Αναπτυξιακή Αθήνας ΑΕ»: Κάτι αλλάζει στην «ατμομηχανή» του Δήμου Αθηναίων

otavoice

«Μετακομίζει» σε κλιματιζόμενες αίθουσες το «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024» Ωραιοκάστρου λόγω καύσωνα

otavoice

Ενισχύθηκε το δυναμικό του Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης με 32 νέες προσλήψεις

otavoice

Συνάντηση Ξυπολυτά – αντιδημάρχου Καλαμάτας για το κληροδότημα “Aικατερίνης Χανδρινού “

otavoice