OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ανανεωμένο το φετινό 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ), το οποίο διοργανώνεται όπως κάθε καλοκαίρι (24 έως 27 Ιουλίου) με την παρουσία εγνωσμένης αξίας συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μυθιστόρημα, το διήγημα, η ποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τέσσερις ημέρες στην «καρδιά» της Τήνου: φέτος η Χώρα, ο Αρνάδος και το Βωλάξ υποδέχονται 15 λογοτέχνες από 6 χώρες, μ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο λέξεις, εικόνες, ήχους, ιδέες και νοήματα. Συμμετέχουν οι Ελίνα Αφεντάκη, Κώστας Βούλγαρης, Θοδωρής Γκόνης, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης, Έρση Σωτηροπούλου και από το εξωτερικό η Μαρία Καντ (Κύπρος), Έλενας Μπέις (Γερμανία), Πιλάρ Τένα (Ισπανία), Νταν Σκόφιλντ (ΗΠΑ) και Λουάν Τζούλις (Αλβανία).

«Το φεστιβάλ οργανώνεται όλ’ αυτά τα χρόνια με μεράκι και εμπειρία γύρω από το βιβλίο, τους ανθρώπους του, τις διεξόδους που προσφέρει η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία», σημειώνει ο Ντίνος Σιώτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του θεσμού το 2010 και παραμένει στις επάλξεις, ως πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργανώτριας Κοινωνίας των (δε)κάτων. Τη σκυτάλη ανέλαβε, από φέτος, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Βασίλης Ρούβαλης.

Ιδιαίτερο το φετινό, επετειακό έτος, προσφέρει την αφορμή για μερικές ενδιαφέρουσες-ανανεωτικές καινοτομίες για το κοινό που θα το παρακολουθήσει. Καθιερώνονται:

(1) ετήσια απονομή βραβείου σε διακεκριμένο συγγραφέα των ελληνικών γραμμάτων,
(2) παρουσίαση-προβολή ταινιών ποιητικού κινηματογράφου,
(3) φωτογραφικές/εικαστικές εκθέσεις,
(4) μουσικές βραδιές (έντεχνη και κλασική μουσική)
(5) σειρά καλλιτεχνικών δράσεων κατά τη διάρκεια του έτους (πρόγραμμα «Μετά-Το-Φεστιβάλ») σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστημιακές σχολές.

Το ΔΛΦΤ εισέρχεται σε νέα φάση καλλιέργειας της πολιτιστικής παρουσίας του και, περαιτέρω, με την ευρύτερη φιλοδοξία σχέσεων συνάρτησης με την τοπική οικονομία, την ψυχαγωγία και την ευημερία των Τηνιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού στη διάρκεια του χρόνου.

H διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο Θεσμός

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου είναι ετήσια λογοτεχνική γιορτή που διοργανώνεται από το σωματείο Κοινωνία των (δε)κάτων. Ξεκίνησε το 2010 με στόχο να καταστεί η Τήνος ένα σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εμπνευστής του, ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, επιδίωξε μέσω της Κοινωνίας των (δε)κάτων να δημιουργηθεί ένας πυρήνας πολιτισμού στο νησί της καταγωγής του με καλλιτεχνικές αιχμές και το σύγχρονο στίγμα της γραφής, από διακεκριμένους πεζογράφους και ποιητές.

Μετά το αναγκαστικό διάλειμμα του κορονοϊού, το φεστιβάλ επανήλθε ακμαίο, διανύοντας πλέον τη δέκατη διοργάνωσή του. Έως στιγμής έχουν συμμετάσχει συγγραφείς από 50χώρες, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι δημιουργοί με διεθνές εκτόπισμα όπως ο Φερνάντο Αραμπάλ, ο Πιέρ Ασουλίν, η Αν Κάρσον, ο Ομέρο Αριτζίς, ο Γκέρχαρντ Φάλκνερ, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Λέντο Ίβο, ο Φράνκο Λόι, καθώς και διάσημοι Έλληνες ομότεχνοί τους, όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιάννης Δάλλας η Ρέα Γαλανάκη, ο Θανάσης Βαλτινός, η Ζυράννα Ζατέλη, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κώστας Μουρσελάς.

Το πρόγραμμα του τριημέρου, που από φέτος επεκτείνεται κατά μία ημέρα (προτάσσοντας επιπλέον το τηνιακό λογοτεχνικό δυναμικό), περιλαμβάνει παρουσιάσεις των συγγραφέων σε διάφορους χώρους της Τήνου (τόσο στη Χώρα όσο και σε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της ενδοχώρας του νησιού) καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.

Σημείωμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΛΦΤ, Βασίλη Ρούβαλη:

«Έχοντας την προσοχή στραμμένη στην πραγματικότητα του κόσμου και της κατάστασής του, το βλέμμα προς την ουσία της Τέχνης αποτελεί αντίδοτο. Η διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ, λογοτεχνικού κυρίως και συνάμα τοπικού χαρακτήρα αλλά με διαστάσεις διευρυμένες, είναι ένα στοίχημα για να κερδηθεί… Αναλαμβάνοντας το ΔΛΦΤ μετά μια ολόκληρη δεκαετή παρουσίας στην Τήνο και μετακαλώντας τόσους και σημαντικούς συγγραφείς από πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου, η πρώτη αίσθηση είναι η πιο αισιόδοξη: το φεστιβάλ είναι ώριμο και είναι η στιγμή ν’ ανοίξει ακόμη περισσότερο τις “φτερούγες” του, να προκαλέσει και να προσκαλέσει κι άλλες πτυχές της Τέχνης, τόσο του λόγου όσο και των άλλων μορφών της, ώστε να καλύψει όλο το φάσμα ενδιαφέροντος για το φιλότεχνο κοινό των Τηνιακών και των καλοκαιρινών επισκεπτών του νησιού.

Με την αφορμή της επετείου και της διάθεσης ανανέωσης, σχεδιάζουμε το πρόγραμμα από κοινού με τον Ντίνο Σιώτη με βήματα εξέλιξης που ήδη δρομολογούνται από τη φετινή διοργάνωση. Καθιερώνουμε τιμητικό έπαθλο-βραβείο διάκρισης σε σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνίας, αναπτύσσουμε σχέδιο πολιτιστικών δράσεων και εκπαιδευτικών δράσεων για το νησί, στους “υπόλοιπους” μήνες, τους μετά την τουριστική περίοδο, σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς. Ενώ, ακόμη, προσδοκούμε μαζί με τον σταθερό ετήσιο προγραμματισμό μας, να δηλώσουμε παρών στην αναγκαία, τη θετική και φιλόδοξη ματιά προς το μέλλον.

Η Τήνος είναι όμορφη, διαθέτει τους δικούς της θησαυρούς, πνευματικούς-πολιτισμικούς. Είναι συνυφασμένο το τοπίο της με τις Τέχνες. Αναμένουμε τους επισκέπτες μας με ιδιαίτερο ζήλο να τους προτρέψουμε προς όλ’ αυτά».

Σχετικά Άρθρα

Π.Δ.Ε: Συναντήσεις Φ. Ζαΐμη με τους Πρέσβεις Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας

otavoice

Π.Δ.Μ: Συνάντηση Αμανατίδη-Τριαντόπουλου για σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας

otavoice

Π.Κρήτης: To “Youth Crete” γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

otavoice

Π.Π: Συνάντηση Δ. Πτωχού με τον Γερμανό Πρέσβη, για τουρισμό-επενδύσεις

otavoice

Π.Στ.Ε: Χρηματοδότηση για Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

otavoice

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice