OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Ιωαννιτών: Συνάντηση Μπέγκα – Γραφάκου, για το μέλλον του ΣΥΔΛΙ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο, είχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ηλίας Αρλέτος, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του Συνδέσμου.

Από την μεριά του δήμου κατατέθηκε υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΔΛΙ,  λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του από το 2020 και διογκώθηκε μέχρι το 2023 με ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης η οποία αντί να το αναδείξει, ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα την παρείχαν προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις, το έκρυψε κάτω από το χαλί.

Να θυμίσουμε ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΛΙ παραμένει αμετάβλητη από το 1999 και δεν έγινε καμία προσπάθεια, κυρίως στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, να υπάρξουν οι απαραίτητες σταδιακές αναπροσαρμογές ώστε οι οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος να μην αυξηθούν σε μη διαχειρίσιμα μεγέθη.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά λήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους οι οφειλές παρελθόντων ετών από το παρατηρητήριο το οποίο ανέπεμψε τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οδηγώντας έτσι στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο είναι απολύτως συνυφασμένο με την κραυγή αγωνίας που εκφράζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η ΠΕΔ Ηπείρου την περασμένη εβδομάδα ενημερώνοντας αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα.

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν εκ μέρους του δήμου και του ΣΥΔΛΙ στον Γ.Γ. του υπουργείου, με δεδομένο μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει του νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, ήταν τα εξής:

1. Με πρωτοβουλία του υπουργείου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.
2. Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ
3. Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.

Ο Γενικός Γραμματέας, γνώστης της κατάστασης, πρότεινε να συνταχθεί κοινή επιστολή από τους τρεις δημάρχους, οι δήμοι των οποίων είναι μέλη του ΣΥΔΛΙ (Ιωάννινα, Ζίτσα, Δωδώνη) η οποία να απευθύνεται τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στον υπουργό Εσωτερικών, ως συναρμόδιους για το ζήτημα, προτρέποντάς τους να δοθεί λύση.

Να σημειωθεί ότι ακολούθησε συνάντηση του κ. Γραφάκου με τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, στην οποία τέθηκε κι εκεί εμφατικά η ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους, το οποίο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Πεντέλης: Ψηφίστηκε ο νέος αθλητικός κανονισμός

otavoice

Δ.Β.Κυνουρίας: “Ανάπλαση πλατείας και πλακόστρωση κοινοτικής οδού” στην Αγ. Σοφία

otavoice

Με κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς αθλητές το Artemis Fight Night στο Μαρούσι

otavoice

Δ.Κατερίνης: Κέφι & χαμόγελα στην αποχαιρετιστήρια γιορτή των ΚΔΑΠ ΜΕΑ

otavoice

Μ. Μποκέας: Το έργο της Ελ. Βενιζέλου ανήκει σε όλο το Μαλεβίζι και κυρίως στις επόμενες γενιές

otavoice

Ε. Βάκα «Όσο είμαι Δήμαρχος, δεν θα επιτρέψω να γίνει ιδιωτική Μ.Ε.Α στην Αυλίδα».

otavoice