OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Θηβαίων: Τελετή Έναρξης Ιστορικής Αναβίωσης, στον Αρχαιολογικό χώρο Πλαταιών

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, η Τελετή Έναρξη ιστορικής αναβίωσης στον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών και σηματοδότησε παράλληλα την εκκίνηση των βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, υπό την συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, του Διεθνή Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Θηβαίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταιών «ΩΡΕΟΗ».

Την ιστορική αναβίωση και ανακατασκευή ανέλαβαν πολίτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που με τα ενδύματα και τον εξοπλισμό, τα όπλα, ακόμα και τα μουσικά όργανα φιλοδοξούν να εγείρουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων και να τους ταξιδέψουν, ως άλλη χρονομηχανή, στην αρχαϊκή και κλασική εποχή προκαλώντας το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα και γνώση.
Αντίστοιχη αναπαράσταση είχε διεξαχθεί και το 2022 με θεματική ενότητα την Επέτειο από τα 2500 χρόνια της ιστορικής Μάχης.

Το 2024 η αναπαράσταση – αναβίωση αφορά στις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της αρχαϊκής και κλασικής εποχής μεταξύ των οποίων και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την οπλική φάλαγγα και παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η τελική επίδειξη για το ευρύ κοινό αφορά καθαρά στην αναβίωση της τελετής προς τους πεσόντες της μάχης η οποία βασίζεται σε έρευνα πηγών.

Στην τελετή έναρξης στον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών ο οποίος ήταν ήδη άρτια σκηνοθετημένος, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, ο Βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ντασιώτης καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Θηβαίων, Αποστόλης Δαγδελένης, Παναγιώτης Νίκας και Νίκος Κοβάνης που χαιρέτησαν την εναρκτήρια εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια αποδόθηκαν στην Εύη Τσώτα και γενικότερα στο επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην οργάνωση των εκδηλώσεων και τη διεξαγωγή τους.

«Ως πολίτες της Θήβας και των ευρύτερων περιοχών νιώθουμε το χρέος να αποδώσουμε τις προσήκουσες τιμές στους πεσόντες ήρωες μέσα από αυτή την ιστορική αναβίωση αλλά πρωτίστως να ακονίσουμε την ιστοριογνωσία, κατανοώντας το ιστορικό γεγονός και τιμώντας τις ρίζες μας που έλκονται από πολύ μακριά, χιλιάδες χρόνια πριν, διατηρώντας όμως τις εύκλεες προεκτάσεις τους στο σήμερα!

Είμαστε απόψε εδώ, να τις εντοπίσουμε, να τις αφουγκραστούμε και να τις συγκρατήσουμε συνειδησιακά στο παρόν θυμούμενοι το βαρυσήμαντο της προσωπικής μας αποστολής ως Άνθρωποι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ιστορικής αναβίωσης για όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να μετέχουν στις δράσεις:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
11.00-12.30: «Δουλεύοντας το λίθο». Εκπαιδευτική βιωματική δράση για την επεξεργασία του μαρμάρου στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών με τον Ανδρέα Σκοτώρη. Για παιδιά και ενήλικες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com.
18.00-20.00: Αρχαία αθλήματα – Αγώνες με ακόντιο. Χώρος διεξαγωγής: Αρχαιολογικός Χώρος Πλαταιών.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
11.00-12.30: «Παιδικά παιχνίδια της αρχαιότητας». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών (έως 25 άτομα). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com.
19.00: «Ζωγραφίζοντας την αρχαιότητα». Εικαστική δράση για παιδιά στην Πλατεία των Πλαταιών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
12.00-14.00: Αναβίωση Οπλομαχίας – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.
17.00-19.00: Αναβιώνοντας την αρχαϊκή και κλασική εποχή: βιωματικές δράσεις αναβίωσης (αρχαία μουσικά όργανα, ενδύματα και εξοπλισμός, οπλομαχία, εξέλιξη οπλισμού)– Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.
19.00-21.00: Αναβίωση αρχαίου συμποσίου– Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
10.00-13.00: Ο πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα. Αναβίωση τακτικών μάχης – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.
21.30: Συναυλία με την Πολυξένη Καράκογλου & Χρήστος Μπότσης, Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
11.00-12.30: «Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα». Ξενάγηση στο Κτήμα Ακριώτου Πλαταιές (με δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com).
18.00-20.00: «Τα ασημικά της γιαγιάς: τεχνικές και πρακτικές σχετικές με την οικοσκευή πολυτελείας στην αρχαιότητα», διάλεξη του αρχαιολόγου Δρ Θάνου Σίδερη. Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, Αίθουσα Πνευματικής Ακτινοβολίας.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ – 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
09.00-20.00: «Σε στρεβλούς καιρούς». Εικαστικό σχόλιο – γλυπτική εγκατάσταση του εικαστικού Δημήτρη Δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Σχετικά Άρθρα

Παρέμβαση για την προσβασιμότητα στις παραλίες της Δυτικής Μήλου

otavoice

Δ.Ήλιδας: Με εμπειρίες επέστρεψαν τα παιδιά, από τους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες του Μεξικού

otavoice

Π.Ι.Ν: “Στα σκαριά” η αποκατάσταση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι

otavoice

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας ζητά συνάντηση με τη Σ. Ζαχαράκη για τo “ΠΕΝ”

otavoice

“ΜΙΛΑ… It’s OK!”: Φεστιβάλ ψυχικής υγείας και μουσικής στη Σύρο

otavoice

Δ.Θεσ/νίκης: Υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2024»

otavoice