OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Χαλκηδόνος: Δικαίωση η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποκομιδή απορριμμάτων

Δικαιώθηκε απόλυτα ο Δήμος Χαλκηδόνος και μάλιστα σε τριπλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του νέου διαγωνισμού αποκομιδής απορριμμάτων. Αρχικά σύμφωνα με την απόφαση 1031/2024, του 7ου Τμήματος, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο εξέτασε την προσφυγή του Δήμου Χαλκηδόνος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όρων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, αλλά αντιθέτως, όπως αναφέρεται στην απόφαση, πρόκειται για όρους που διασφαλίζουν την έγκαιρη, ορθή και αποτελεσματική εκτέλεση παροχής της υπηρεσίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βάση της εν λόγω απόφασης ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ο διαγωνισμός ήταν καθόλα νόμιμος, οπότε δεν κωλύεται πλέον η υπογραφή της νέας σύμβασης αποκομιδής απορριμμάτων.

Επίσης στη συνέχεια και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της προσωρινής ανάθεσης, η απόφαση Δ83 ΕΑΔΗΣΥ/2024, της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεωνπαρέχει τη σύμφωνη γνώμη στον Δήμο Χαλκηδόνος για την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 32 παρ. 2 εδ. γ Ν. 4412/2016, για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την αποκομιδή απορριμμάτων Δήμου Χαλκηδόνος και μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και μάλιστα για χρονική διάρκεια τεσσάρων μηνών, προϋπολογισμού 298.952 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Στην απόφαση αυτή η ΕΑΔΗΣΥ κατέληξε διότι αναγνώρισε ότι ο Δήμος Χαλκηδόνος ενήργησε επιμελώς και προκήρυξε εγκαίρως τη διαγωνιστική διαδικασία και ότι στη συνέχεια υπήρξαν απρόβλεπτες καταστάσεις που δεν φέρει ευθύνη ο Δήμος Χαλκηδόνος (δηλ. το αρχικό κώλυμα από το Κλιμάκιο του ΕΛΣΥΝ και η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης).

Επιπλέον των παραπάνω, ο Δήμος Χαλκηδόνος, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος, εφόσον ήταν σε εξέλιξη η προσφυγή του, επανέλαβε τη διαδικασία του διαγωνισμού αποκομιδής,για να μην υπάρχει καμία σκιά και υποψία, σύμφωνα μάλιστα με τους όρους που έθετε στην απόφασή του (δηλ. αυτή που ακυρώθηκε) το Κλιμάκιο του ΕΛΣΥΝ. Το αποτέλεσμα του νέου δημόσιου, διεθνούς διαγωνισμού, ήταν ακριβώς το ίδιο και με τον προηγούμενο διαγωνισμό, οπότε απεδείχθη και με αυτή τη διαδικασία, ότι κανένα πρόβλημα περιορισμού συμμετοχής και ανταγωνισμού δεν υπήρχε.

«Μετά τον αδικαιολόγητο διασυρμό τόσο της Διοίκησής μας, αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου, από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης κυρίους Μηντσιούδη και Μαρκίδη, που αβίαστα εκτόξευσαν πλήθος συκοφαντιών, περί στημένου διαγωνισμού και φωτογραφικών όρων, ήρθε περίτρανα η δικαίωσή μας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά απρόσκοπτα προς την υπογραφή της νέας σύμβασης αποκομιδής των απορριμμάτων, με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν αναβαθμισμένες και ποιοτικότερες υπηρεσίες αποκομιδής, όπως αρμόζουν στους κατοίκους του Δήμου και όπως πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η διαδικασία όμως αυτή προκάλεσε δυστυχώς στους δημότες μας ταλαιπωρία και όχληση, κόστισε στις υπηρεσίες του Δήμου πολλές χαμένες εργατοώρες, στη Δημοτική Αρχή και προσωπικά σε εμένα έναν άνευ προηγουμένου διασυρμό και υπόνοιες για «αδιαφανείς διαδικασίες, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και σκανδαλώδεις όρους».Και με μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, με τους επικεφαλής της κυρίους Μηντσιούδη και Μαρκίδη, να παίζουν με τη δημόσια υγεία των κατοίκων μας, προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επιδιώκοντας μια φωτογραφία με ξεχειλισμένους κάδους», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Για να μη φανούν όμως για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων, περιμένουμε τη δημόσια συγνώμη τους, για όλες αυτές τις αστήρικτες αιτιάσεις τους εδώ και τρεις μήνες και βέβαια αναμένουμε να βρουν το θάρρος και να ανακαλέσουν δημόσια, όλες τις συκοφαντικές αναφορές τους για στημένους και φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που εκτόξευσαν προς τη δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο», κατέληξε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος.

Σχετικά Άρθρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε οκτώ Περιφέρειες για αύριο Τρίτη 30/7

otavoice

Ο γιατρός Δήμαρχος Σουλίου έκανε εφημερία σε νοσκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού

otavoice

Με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού «έριξε αυλαία» η Ναυτική Εβδομάδα Χαλκίδας

otavoice

Δ. Καβάλας: Επίδειξη περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και πλυσίματος καφέ κάδων

otavoice

Επανέναρξη της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου στο εμπορικό κέντρο της Κάτω Αχαΐας

otavoice

Δ. Κατερίνης-Κοινωνικό Ιατρείο: Συνάντηση εργασίας Δημάρχου με το προσωπικό της δομής

otavoice