OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Γ.Γ. Αποβλήτων στην ΚΕΔΕ: Το τέλος ταφής θα επιστραφεί στο σύνολο στους δήμους

Μια σημαντική είδηση έβγαλε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ όπου συνεδρίασε αρχικά με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Β. Σπανάκη, ενώ ακολούθησε συζήτηση ενημέρωση με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ και την διοίκηση της ΕΕΑΑ.

Κατά την συζήτηση του θέματος για το τέλος ταφής που είναι ένα σημείο τριβής με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει οδηγηθεί μετά από παρέμβαση της ΚΕΔΕ στη δικαιοσύνη, ο κ. Μανώλης Γραφάκος ξεκαθάρισε ότι “Οι πόροι του τέλους ταφής θα γυρίσουν στο σύνολο στην αυτοδιοίκηση, στην ανακύκλωση, μοχλευμένα, αφού καθίσουμε κάτω και ο καθένας βάλει τις δικές του ανάγκες με στόχο αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο”. 

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι ” Δεν διεκδικούμε, δεν έχουμε το αλάθητο τι πιάνει τόπο. Μαζί με εσάς θα κουβεντιάσουμε και θα αποτυπώσουμε τις δράσεις εκείνες που θα μπορεί να πάρει ο κάθε δήμος πίσω τα χρήματα αυτά με το παραπάνω και το παραπάνω δεν το αναφέρω τυχαία”. 

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ανακύκλωσης στη χώρας μας. “Η ανακύκλωση είναι στάσιμη” είπε “και έχουμε όλοι τις ευθύνες μας, εμείς και οι προηγούμενοι. Έχει έρθει η ώρα που δεν πάει άλλο”. 

Για αυτό και επεξεργαζόμαστε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει σε διαβούλευση στην ΚΕΔΕ. Στόχος μας το νομοσχέδιο να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Βουλή για ψήφιση, τόνισε ο κ. Γραφάκος και έδωσε για πρώτη φορά δημόσια το πρώτο στίγμα της φιλοσοφίας που το διέπει.

-Στόχος είναι τα συστήματα να συγκλίνουν, η κατάθεση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου  στον ΕΟΑΝ με τριπλάσιο προϋπολογισμό από τον σημερινό.

-Ρεαλιστική εφαρμογή της εγγυοδοσίας. Οι αλλαγές θα αφορούν έμμεσα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το DRS θα εφαρμοστεί στο τέλος του 2025.

-Θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών δήμων, για την διαλογή στην πηγή, πέρα από τις παροχές του ΕΣΠΑ.

-Δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων όταν υπάρχει κίνδυνος προστασίας του περιβάλλοντος , της δημόσιας υγείας και της επιβολής προστίμων.

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Κοζάνης: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε Κοινότητες

otavoice

Δ.Ελασσόνας: Κοινόχρηστοι χώροι χωρίς αποκλεισμούς στο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Κλιματική ουδετερότητα: 6 βήματα από τους 6 ελληνικούς Δήμους-πιλότους

otavoice

Δ.Ήλιδας: Ενημέρωση θεμάτων πυρασφάλειας-πολιτικής προστασίας στους προέδρους των κοινοτήτων

otavoice

Συναντήσεις Δημάρχου Σπάρτης με Υφ.Εσωτερικών και Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων

otavoice

Αγωνία για το Ναυάγιο Ζακύνθου: «Αν δεν γίνει κάτι, σε 5-6 χρόνια δεν θα υπάρχει»

otavoice