OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η παρέμβαση Πελετίδη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη 3 Ιουλίου ήταν αυτό της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε τα εξής στην τοποθέτησή του, σε συνέχεια και της σχετικής επιστολής – εισήγησης, που είχε προ ημερών στείλει στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και βάσει της οποίας ορίστηκε η σχετική συζήτηση στο ΔΣ:

«Νομίζω ότι έχετε όλοι, την εισήγησή μας για το θέμα της διαχείρισης της ανακύκλωσης και των προβλημάτων που παραμένουν. Πρέπει να ορίσουμε ορισμένα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν ακουστεί. Πρώτο θέμα αποτελεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεύτερο ζήτημα είναι η στρατηγική γύρω από το θέμα της διαχείρισης
των απορριμμάτων.
Εάν η στρατηγική καθορίζει ότι θα γίνει ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή καύση, καταλαβαίνουμε ότι τότε δεν μιλάμε για ανακύκλωση.

Λέμε ότι θα κατασκευαστούν 7 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά αν επιμείνουμε στην στρατηγική της καύσης, δεν θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την ανακύκλωση. Άρα, το πρόβλημα είναι τεράστιο, το οποίο εμείς ως Δήμοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα από την ανακύκλωση. Πόσα είναι τα καινούργια προϊόντα από την ανακύκλωση; Ελάχιστα! Κι αυτό, γιατί τα προϊόντα ανακύκλωσης, αντί να ανακυκλωθούν και να αξιοποιηθούν, συγκεντρώνονται σε αποθήκες και
καίγονται. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος να μας κατευθύνει, για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.

Το σημαντικότερο, είναι ότι βλέπουμε, όπως είπα και προηγουμένως ότι η ανακύκλωση είναι φλέβα χρυσού για λίγους. Ότι υπάρχει τέτοια σκανδαλώδης εύνοια απέναντι σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τις μπίζνες τους, στην πλάτη του λαού μας, των Δήμων και γενικότερα, σε βάρος των πολλών.

Ενεργοποιείται υπέρ αυτών των συμφερόντων ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ κι εμείς τον παρακολουθούμε, όπως και την κυβέρνηση, που επίσης δρα υπέρ αυτών των συμφερόντων, σφυρίζοντας αδιάφορα;
Κι ερχόμαστε εμείς μετά, ως Δήμοι και μας λένε, «πάρτε εσείς την ευθύνη και χειριστείτε το θέμα της ανακύκλωσης». Τελικά, τίνος ευθύνη είναι αυτό; Δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένο ότι οι επιχειρηματίες της ανακύκλωσης έχουν και την ευθύνη να συγκεντρώσουν όλα όσα παράγουν; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνουν; Γιατί τυγχάνουν ασυλίας; Αν όλο αυτό το έκανε ένας απλός άνθρωπος, θα έτρεχαν να τον φάνε, αλλά αν είναι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν τους πειράζει κανείς!

Ερχόμαστε τώρα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο οποίο δεν συμμετέχουμε για να περιγράφουμε τα προβλήματα, αλλά να προτείνουμε λύσεις. Όλοι εδώ, είμαστε ικανοί και ξέρουμε και την αιτία των προβλημάτων. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό. Το θέμα της ανακύκλωσης, μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Μακάρι λοιπόν να δούμε όντως τον Σεπτέμβριο την λύση στα ζητήματά μας και να παρθούν μέτρα.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση και το λέμε και στην εισήγησή μας:

– Να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια και οι προηγούμενες ψήφισαν και να σταματήσει η ασυλία των εταιρειών παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων.

Να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης.

– Να θέσει σε άμεση εφαρμογή αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής εισφοροδιαφυγής, όπως:

 Διασύνδεση του ΓΕΜΗ και με Εθνικό Μητρώο Παραγωγών του ΕΟΑΝ.
 Επιβολή προστίμων σε γνωστές περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής με δημοσιοποίηση.
 Εφαρμογή της υποχρέωσης των αλυσίδων λιανικής πώλησης να μην έχουν στα ράφια τους προϊόντα Παραγωγών που εισφοροδιαφεύγουν. Η βεβαίωση συμμετοχής σε σύστημα να περιληφθεί στις προϋποθέσεις εισαγωγών από τρίτες χώρες.
 Να καλυφθούν τώρα τα κενά χρηματοδότησης της ΕΕΑΑ που προέκυψαν εξαιτίας της μεγάλη εισφοροδιαφυγής.
 Η ΕΕΑΑ ΑΕ (εταιρεία που ελέγχεται από μεγαλοπαραγωγούς συσκευασιών) να αναλάβει την συνολική ευθύνη υλοποίησης των υποχρεώσεων των παραγωγών όπως προκύπτει από τη νομοθεσία (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών).

Κλείνοντας, να πω ότι δεν πάμε καλά και δεν θα πάμε καλά, αν δεν αλλάξει η στρατηγική που υπάρχει, όσο θα υπάρχει ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών.

Η καταγωγή μου είναι από μια περιοχή που σταμάτησε η παραγωγή του λιγνίτη και μιλούμε για την περιοχή Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, γιατί όπως υποστηρίζεται, μολύνουμε το περιβάλλον και γιατί πρέπει να γίνει η περιβόητη «πράσινη μεταρρύθμιση». Σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τον λιγνίτη με όποιες συνέπειες οικονομικές έχει για το λαό μας και ερχόμαστε σήμερα να πούμε ότι θα το αντικαταστήσουμε με τα σκουπίδια τα οποία θα καίγονται, αλλά δεν θα βγάζουν περιβαλλοντικά επιβλαβή υλικά.

Κλείνω με το τέλος ταφής. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο χαράτσι το οποίο μπαίνει στις τσέπες και πάλι των λίγων, που αρπάζεται από τις τσέπες των πολλών. Εάν συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και δεν πάρουμε μέτρα ως Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τα πράγματα δεν θα διορθωθούν. Εμείς εδώ δεν ερχόμαστε να πούμε τον… πόνο μας. Εκφράζουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Άρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να δούμε ποιοι είναι απέναντί μας που εμποδίζουν τον ορθολογισμό και να λύσουμε τα ζητήματα των Δήμων μας».

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

otavoice

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση κερκίδων στο κάστρο της Καβάλας

otavoice

Δήμος Σίφνου: Ο αγώνας της ύδρευσης δεν τελειώνει ποτέ- Σύσταση για ορθολογική χρήση

otavoice

Β. Σπανάκης: Σύγχρονη φιλοζωϊκή πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών

otavoice

Σύμφωνο Συνεργασίας του Δήμου Ελευσίνας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

otavoice

2.780.140 € για νέες Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών σε Δήμους της Στερεάς Ελλάδας

otavoice