OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ιδρύεται Κέντρο Καινοτομίας της Εκπαίδευσης στην Πέλλα

Σημαντική στιγμή για την Εκπαίδευση στο Δήμο Πέλλας! Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κρίθηκε ώριμη, τεκμηριωμένη και έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Πέλλας για την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας της Εκπαίδευσης στην ιστορική έδρα του Δήμου, την Πέλλα.

Από το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο της δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η ίδρυση και ανάπτυξη 13 Κέντρων Καινοτομίας στις ισάριθμες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Η μεγάλη επιτυχία του Δήμου έγκειται στο γεγονός ότι για την Κεντρική Μακεδονία επιλέχθηκε η Πέλλα και συγκεκριμένα το κτίριο του πρώην Δημαρχείου (1ος όροφος), το οποίο κρίθηκε από τους αρμόδιους ως το πλέον κατάλληλο για τη στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας, το μοναδικό στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας!

Στόχος των Κέντρων Καινοτομίας είναι να διασυνδέσουν τη σχολική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, τα ερευνητικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια και τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα διασυνδέονται με παρόμοια εκπαιδευτικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο με εικονική (virtual) μορφή, για την υποστήριξη απομακρυσμένων σχολείων και περιοχών για την Α’ θμια και Β’ θμια εκπαίδευση αλλά και φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο χώρο για να είναι επισκέψιμα από τους ενδιαφερόμενους.

Ο Δήμαρχος Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα και ενημέρωσε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιλογή της Πέλλας για τη στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας, δηλώνοντας:

«Με σοβαρότητα, επιχειρήματα και μεθοδικότητα προετοιμάσαμε την πρότασή μας, η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση και δικαιωθήκαμε. Είμαι διπλά χαρούμενος και υπερήφανος, γιατί, εκτός από το γεγονός ότι εκπαιδευτικά θα είμαστε στο επίκεντρο της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Πέλλας να γίνει Δήμος- πρότυπο σε ό,τι αφορά την τεχνολογική εκπαιδευτική πρόοδο και καινοτομία.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τεράστιες προοπτικές, αφού δημιουργεί κόμβο για εκπαιδευτική, επιστημονική και ψηφιακή ροή επισκεπτών στο Δήμο μας. Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αναδειχθεί ο Δήμος Πέλλας αλλά και η ίδια η Πέλλα σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας». Ο κ. Φουντουκίδης καταλήγοντας ευχαριστεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρ. Μακεδονίας κ. Αλέξανδρο Κόπτση και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, κ. Θωμά Μπαχαράκη για την συμβολή τους στην τελική έκβαση του θέματος.

Το Κέντρο Καινοτομίας στην Πέλλα θα μπορούν να τα επισκέπτονται σχολεία από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν τις υποδομές, να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες, να διαμορφώσουν άποψη και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον τους σε αυτούς τους τομείς.

Οι χώροι θα ειδικά κατασκευασμένοι, σε υψηλής ποιότητας περιβάλλοντα μάθησης STEM, της πράσινης ανάπτυξης και γενικότερα προώθησης της καινοτομίας. Κάθε εργαστήριο μπορεί να σχεδιαστεί για να υποστηρίζει πολλά θέματα και ενότητες του προγράμματος σπουδών, ώστε να ανταποκρίνεται στις μοναδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε κοινότητας.
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις θα αναπτυχθεί εργαστήριο για τις ανάγκες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Το έργο δημιουργίας και ανάπτυξης Κέντρων Καινοτομίας στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε το πολιτιστικό καλοκαίρι που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας

otavoice

Δ.Κω: Πρόσληψη προσωπικού καθαρισμού σχολικών μονάδων

otavoice

Δ.Ωρωπού: Απόλυτα καθαρή η παραλία Μαρκοπούλου

otavoice

Π.Ι.Ν: Προκήρυξη Διαγωνισμού για το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λευκάδας

otavoice

«ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2024»: Εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και για όλα τα γούστα

otavoice

Δ.Πεντέλης: Ψηφίστηκε ο νέος αθλητικός κανονισμός

otavoice