OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ιγν. Καϊτεζίδης: «Χρέος μας είναι να κρατούμε την ιστορική Μνήμη ζωντανή…»

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Χρέος μας είναι να κρατούμε την ιστορική Μνήμη ζωντανή και να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν».

Με κάθε επισημότητα το 80ο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ των 20 εκτελεσθέντων παλληκαριών στο ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Με κάθε επισημότητα και με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία του τόπου τίμησε και φέτος ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Ιουλίου του 1944, όταν στο Ασβεστοχώρι εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 20 Έλληνες πατριώτες.

Μια επέτειος Μνήμης που έχει φέτος ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ασβεστοχώρι τελέστηκαν η Θεία Λειτουργία και το Αρχιερατικό Μνημόσυνο. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε στο Μνημείο των Θυμάτων, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων και Προσκλητήριο Νεκρών, ενώ επακολούθησε η κατάθεση στεφανιών και οι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και από αντιπροσωπείες συλλόγων και τοπικών ενώσεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ παράλληλα ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στην 80η επέτειο της εκτέλεσης των Ασβεστοχωριτών συμπολιτών μας με συγκίνηση και κυρίως με συνείδηση. Συγκίνηση μπροστά στο μέγεθος της θυσίας απλών ανθρώπων που δε λύγισαν, αλλά στάθηκαν όρθιοι, γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί. Συνείδηση πλήρη για το δικό μας χρέος να κρατούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, για να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ ελεύθεροι.

Όσα συνέβησαν σε αυτόν τον τόπο, όπως και λίγο αργότερα στον μαρτυρικό Χορτιάτη, είναι εγκλήματα πολέμου απαράγραπτα, ναζιστικές θηριωδίες που, 80 χρόνια μετά, ακόμη δεν έχουν βρει δικαίωση. Η θυσία των εκτελεσθέντων του Ασβεστοχωρίου, όπως και των μαρτύρων – θυμάτων του Χορτιάτη, είναι ιστορίες θυσίας, δικές μας ιστορίες, πράξεις αιώνιας μνήμης, παραδείγματα και πρότυπα αιώνια, που δεν τα ξεχνάμε. Αντίθετα όσο περνούν τα χρόνια η μνήμη γίνεται πιο δυνατή. Δε θέλουμε, δεν πρέπει να ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φρικτά γεγονότα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη, o Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, τοπικών συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Πατρέων: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

otavoice

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία

otavoice

Άμεση η επέμβαση των εθελοντών της ΕΣΔΩ σε πυρκαγιά στην Σκάλα Ωρωπού

otavoice

Δ. Γορτυνίας: Η νέα ειδικότητα στη Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Στεμνίτσας

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Η αλήθεια για τον καθαρισμό των σχολείων

otavoice

Μεν. Μποκέας: Να αποδοθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου αυτό που του αναλογεί

otavoice