OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Κ. Πελετίδης: Αποφύγαμε μια καταστροφή, τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Η σημερινή μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια
διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των Κυβερνήσεων -της σημερινής και των προηγούμενων- και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων, αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Τη στιγμή που εμείς “καιγόμαστε” η κυβέρνηση “καίγεται” για το πώς θα “μπουκώσει” με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Όλοι μαζί, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του Καραμανδανείου και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 Η ΔΕΥΑ Πάτρας από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την κατάσβεση της σημερινής Πυρκαγιάς

Η ΔΕΥΑ Πάτρας μαζί με τις δυνάμεις του Δήμου Πατρέων συνέδραμε αποφασιστικά και από την πρώτη στιγμή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή του Γηροκομείου στην Πάτρα.

Συνέβαλε με την υδροφόρα της, το προσωπικό της αλλά και με άμεσα μέτρα και ρυθμίσεις στο δίκτυο
για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η υδροδότηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα επισκευαστούν σήμερα κάποια κομμάτια του δικτύου που έκαψε η φωτιά.

Για άλλη μια φορά φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού αλλά και το που οδηγεί αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού μας για την προστασία της ζωής του και της περιουσίας του, την ανάγκη για αντιπυρική προστασία.

Με δεδομένη την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών τους στηριγμάτων, η ΔΕΥΑ της Πάτρας για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης σε ενδεχόμενες πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού, θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και την ενοικίαση υδροφόρων.

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

Ο Δήμος Πατρέων ενημερώνει τους δημότες, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή Γηροκομείου, ότι μπορούν να υποβάλουν αίτημα για παροχή επιδόματος κοινωνικής προστασίας στα Γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98 ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση protodp@patras.gr (τα απαραίτητα δικαιολογητικά (έντυπο αίτησης και οι υπεύθυνες δηλώσεις) επισυνάπτονται στην ιστοσελίδα Δήμου Πατρέων: https://e-patras.gr/el/politiki-prostasia
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων λήγει στις 22 Αυγούστου 2024 (45 ημέρες από την ημερομηνία του συμβάντος).
Τα αιτήματα αυτά στη συνέχεια διαβιβάζονται στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Πατρέων για την καταγραφή των ζημιών σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες και στην οικοσκευή τους για τη
χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (σύμφωνα με την αριθμ. 33862/2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1699/τ. Β΄/2019) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

ΔΗΜΟΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Τηλέφωνα για πληροφορίες: 2610450283 και 2610462228.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 

Λόγω υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4) για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας σήμερα Τετάρτη, 10 Ιουλίου, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και ενημερώνει ότι θα ισχύσει απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους, της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε δασικούς δρόμους στις εξής περιοχές:

 Τ/Κ Καλλιθέας Από Γήπεδο και άνω & Από Δεξαμενή και άνω
 Πευκόδασος Δασυλλίου του Δήμου Πατρέων & Πευκόδασος περιοχής Γηροκομείου
 Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)
 Από Άγιο Κωνσταντίνο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)
 Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι- Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.
 Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.
 Δρέπανο – Άγιος Γεώργιος – Ανεμοδούρι (Καϊμακά).

Η απαγόρευση διαρκεί από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 Μη καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
 Μην ανάβουμε, τους θερινούς μήνες, υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 Να αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 Δεν πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είμαστε σε κίνηση.

 Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
 Να σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
 Να καθαρίζουμε τις ιδιοκτησίες μας από την βλάστηση που θα γίνουν  ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
 Εφόσον αντιληφθούμε πυρκαγιά καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 – 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε πυρκαγιά, περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται & προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Επίσης συνίσταται στου πολίτες και κυρίως σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως το κάψιμο χόρτων – κλαδιών & υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, καθώς και η χρήση γεωργικών μηχανημάτων (καταστροφέα) για καθαρισμό οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.e-patras.gr

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice