OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Γ. Μαλανδράκης: Πρόταση τροποποίησης άρθρου για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο από τους ΟΤΑ

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Κος Ιωάννησ Μαλανδράκης, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Αρμόδιο Υπουργό κοινοποιώντας το και στους Βουλευτές του Νομού, καθώς και στον Περιφερειάρχη Κρήτης & Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αναφερόμενος καταρχάς στη συνάντηση που είχε υπάρξει προ μηνών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Χανίων, με την πρόταση του Δήμου Πλατανιά μεταξύ και άλλων προτάσεων του, να μην καταβάλλουν οι ΟΤΑ τέλη κτηματογράφησης.

Στο έγγραφο του ο κ. Μαλανδράκης εκφράζει την ικανοποίηση του καθώς στο κατατεθέν στη Βουλή Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις», υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 29 ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού υποβάλλουν ατελώς δηλώσεις κυριότητας , έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή εντός των διοικητικών ορίων της οποίας βρίσκονται τα ακίνητα για τα οποία υποβάλλεται η δήλωση κυριότητας.

Σε συνέχεια του παραπάνω, προτείνει να γίνει αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου 29 όσον αφορά την προθεσμία που ορίζει, η οποία δεν πρέπει να είναι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2024 αλλά μέχρι της παρόδου της προθεσμίας κατάθεσης των δηλώσεων.

Έτσι προτείνει να γίνει η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου ως εξής:

«Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού υποβάλλουν ατελώς δηλώσεις κυριότητας του άρθρου 2 του Ν.2308/1995 (Α΄114) έως την πάροδο της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων της παρ. 5 και της περ. β της παρ. 8 του ίδιου άρθρου, στην περιοχή εντός των διοικητικών ορίων τους, της οποίας βρίσκονται τα ακίνητα για τα οποία υποβάλλεται η δήλωση κυριότητας» .

Με την παραπάνω πρόταση βελτίωσης θα υπάρχει κοινή ημερομηνία προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και της προβλεπόμενης ατέλειας.

Επίσης ο κος Μαλανδρακής, υπενθυμίζει και την άλλη πρόταση του Δήμου Πλατανιά, “…περί έκδοσης σχεδίου προτύπου αποφάσεως που θα εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΤΑ, για τα ακίνητα που έχουν ελλείψεις όσον αφορά στους τίτλους ιδιοκτησίας και στη συνέχεια με ένορκη βεβαίωση του Δημάρχου και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας που διοικητικά ανήκουν τα ακίνητα, θα δηλώνονται στο κτηματολόγιο…”

Σχετικά Άρθρα

Παρουσιάστηκε το μάστερ πλαν για την ολιστική ανάπλαση της Ανατολικής Καλαμάτας

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Αποκομιδή υπόγειων κάδων ανακύκλωσης από ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Επιχειρηματικές συνεργασίες στην ημερίδα για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις

otavoice

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δημιουργείται στον Δήμο Αγ.Βαρβάρας

otavoice

Δ. Κουρέτας για πανώλη: “Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων από τον καύσωνα

otavoice