OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Κ.Μ: Συνάντηση εργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας και διαλόγου με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Κυκλικής Οικονομίας σε Πόλεις και Περιφέρειες (Programme on the Circular Economy in Cities and Regions) του ΟΟΣΑ και της Πρωτοβουλίας Circular Cities and Regions (CCRI), το τριήμερο 3-5 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο νέο συνεδριακό κέντρο της ΠΚΜ.

Μέσω της Πρωτοβουλίας CCRI, στην οποία συμμετέχει ως Μέλος (Fellow) το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε την ανάγκη αναζήτησης και ανάλυσης των συνθηκών διακυβέρνησης σε ένα δείγμα πόλεων και Περιφερειών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία στην επικράτειά τους, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Circular Economy Action Plan – CEAP).

Οι πόλεις και Περιφέρειες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και υποστηρίζονται από το Γραφείο Συντονισμού και Υποστήριξης CCRI, ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις θεματικές ομάδες εργασίας (βιομηχανική συμβίωση, βιοοικονομία, κυκλική κατασκευή και κυκλική διαχείριση πόρων) που θα επιτρέψουν στα μέλη τους να ανταλλάξουν πρακτικές και εμπειρίες.

Οι πόλεις και οι Περιφέρειες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία CCRI προωθούν και διευκολύνουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η οποία στοχεύει στη διατήρηση της αξίας των πόρων σε υψηλά επίπεδα και στη μείωση της σπατάλης, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την κυκλική οικονομία σε πόλεις και Περιφέρειες στοχεύει να βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και να καθοδηγήσει τις πολιτικές για τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο διακυβέρνησης και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση.

Το πρόγραμμα αφορά σε 10 επιλεγμένες πόλεις (Τάλιν – Εσθονία, Γρανάδα – Ισπανία κ.ά.) και Περιφέρειες (Zuid-Holland κ.ά.), μεταξύ των οποίων είναι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως μελέτες περίπτωσης (case studies).

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η αποστολή του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με εκπροσώπους τοπικών, περιφερειακών, κυβερνητικών φορέων, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, επαγγελματικών ενώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την προεργασία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, οι θεματικές που ορίστηκαν καθώς και οι εκπρόσωποι σε κάθε μία από αυτές ήταν οι εξής:

– Διακυβέρνηση (Διαχείριση Αποβλήτων, Καινοτομία, Κλίμα-Περιβάλλον, Κινητικότητα, Ενέργεια, Οικονομία, Βιομηχανίες):

Τη συζήτηση σε αυτή την ενότητα άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ενώ στο διάλογο συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ Νικόλαος Τζόλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Γιώργος Κεφαλάς, οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Προγραμματισμού και Υποδομών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Καλαμαριάς και Κορδελιού – Ευόσμου καθώς και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική Α.Ε.».

– Καινοτομία – Επιχειρήσεις – Πανεπιστήμια – Θερμοκοιτίδες – Νεοφυείς επιχειρήσεις:

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα συνεισέφεραν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ Νικόλαος Τζόλλας καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (WALK) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

– Διαχείριση αποβλήτων (επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση) – Ενέργεια – νερό:

Tο λόγο έλαβαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ), της ΕΥΑΘ Α.Ε., της Biosolids, της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

– Τρόφιμα – Γεωργία

Συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και εκπρόσωποι του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ) του Α.Π.Θ., του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), του Οικοσυστήματος Αγροτεχνολογικής Εξαγωγικής Σύμπραξης (ΑΤΕ Cluster), της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και της εταιρίας «Μπάρμπα Στάθης».

– Γαλάζια Οικονομία – Τουρισμός – Κατασκευές:

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος με την παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ε. – Τ.Κ.Μ.), της ΕΥΑΘ Α.Ε., του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, της εταιρίας ΔΙΟΠΑΣ, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική Α.Ε.».

Η συζήτηση οργανώθηκε γύρω από τα εξής τρία βασικά ερωτήματα:

1. Πώς συμβάλλει ή είναι πιθανό να συμβάλει ο οργανισμός/το ίδρυμά σας στη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία;

2. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κύρια εμπόδια;

3. Τι μπορούν να κάνουν οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές για να επιταχύνουν τη μετάβαση, κατά την άποψή σας;

Επιπλέον, σε συνεργασία με την ομάδα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ συγκέντρωσε ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες μέσω ενός λεπτομερούς ερωτηματολογίου σχετικά με τις κύριες περιβαλλοντικές, κοινωνικοοικονομικές και θεσμικές τάσεις, προκλήσεις, πολιτικές και στρατηγικές και το πλαίσιο διακυβέρνησης σχετικά με την κυκλική οικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το προσχέδιο της συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2024 και θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες, ώστε να γίνει και η αντίστοιχη ανατροφοδότηση.

Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της μελέτης έχει οριστεί για το Φεβρουάριο του 2025, ενώ έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση όλων των μελετών σε μία κεντρική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον ΟΟΣΑ.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Πειραιά: Συνάντηση Γ. Μώραλη με την Σοφία Ζαχαράκη

otavoice

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα στις καλές πρακτικές του INTERREG EUROPE

otavoice

Δ. Φυλής: Πλήθος κόσμου στον εορτασμό του Μητροπολίτη Αθηναγόρα

otavoice

Προχωρά το Ψηφιακό Ασκληπιείο & Πάρκο Ασκληπιού στα Τρίκαλα

otavoice

Δ.Δυτικής Αχαΐας: Τοποθετήθηκαν 14 νέα αποδυτήρια σε πολυσύχναστες παραλίες

otavoice

Παρέμβαση για την προσβασιμότητα στις παραλίες της Δυτικής Μήλου

otavoice