OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Σε διαδικτυακή ημερίδα παρουσιάστηκε το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου Τρικκαίων

Τα βασικά χαρακτηριστικά στου Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου Τρικκαίων παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα των 6 πόλεων που προωθούν την Κλιματική ουδετερότητα, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των 6 Δήμων που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις μέχρι το 2023 (Τρίκαλα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Καλαμάτα), του ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Ευθύμιου Μπακογιάννη, του κ. Χρύσση Νικολαΐδη, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, της κ. Μαρίας Βασιλάκου, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και της κ. Σπυριδούλας Ντεμίρη, PhD Χημικός Μηχανικός, υπεύθυνης παρακολούθησης έργων κλιματικής αλλαγής, εξ. Συνεργάτιδα «Πράσινο Ταμείο».

Η ενημερωτική αυτή ημερίδα είχε ως στόχο το να συζητηθεί η πορεία της ευρωπαϊκής αποστολής και να παρουσιαστούν Κλιματικά Σύμφωνα των πόλεων και έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων. ειδ. συνεργάτιδα κ. Κων/να Ζαχαρή παρουσίασε τα βασικά σημεία του Κλιματικού Συμφώνου του Δήμου, τα οποία είναι:

• Αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην πόλη από τους διάφορους τομείς (Στατική ενέργεια, Μεταφορές, Γεωργία, Δασοκομία και άλλες χρήσεις γης, Χρήση βιομηχανικών διεργασιών & προϊόντων, Απόβλητα), την αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών και στρατηγικών της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους συστημικούς φραγμούς στην υλοποίηση του έργου.

• Αναλυτική περιγραφή δράσεων για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, καθορίζοντας τον τρόπο εφαρμογής τους, τα εμπλεκόμενα μέρη και τη μείωση εκπομπών που θα επιφέρουν.

• Δράσεις ενίσχυσης της πόλης στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, σε επίπεδο διακυβέρνησης, τεχνολογικών λύσεων και κοινωνικής καινοτομίας.

Αυτά συνοδεύονται από το «Επενδυτικό Πλάνο για την Κλιματική Ουδετερότητα», τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των δράσεων .
Το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου Τρικκαίων κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσιάστηκαν επίσης Κλιματικά Σύμφωνα από τον Δήμο Αθηναίων (ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων,) τον Δήμο Καλαμάτας (ο κ. Νίκος Μπασακίδης, Μέλος Ομάδας Μετάβασης Δήμου Καλαμάτας) και το πιλοτικό έργο του Δήμου Κοζάνης Neutron (από τον κ. Ιωάννη Τζιουρά, εταίρο του έργου Neutron).

Υπενθυμίζεται ότι πέντε ημέρες πριν ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα σύσκεψη των εκπροσώπων των 6 ελληνικών πόλεων, στην οποία τέθηκαν συγκεκριμένη στόχοι και σχεδιάστηκε τρόπος προώθησης αιτημάτων για την υλοποίηση της Αποστολής.

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice

Ο Κ. Ασκούνης επισκέφτηκε το “Kallithea Summer Sports Camp”

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice