OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Θεσσαλία – Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων

Χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν προκύψει νέα κρούσματα πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι σχετικές αναλύσεις. Τα αποτελέσματα 6 νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στη Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά, ενώ στη Θεσσαλία βρίσκονται από σήμερα 100 και πλέον κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από την επίμαχη περιοχή.

 «Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.

Σήμερα, Δευτέρα, θα γίνει νέα σύσκεψη για το θέμα, ενώ αναμένεται παρέμβαση από κτηνοτρόφους της περιοχής που εκφράζουν ερωτηματικά αναφορικά με το πώς εισήλθαν από την Τουρκία, μέσω Έβρου, χωρίς έλεγχο, τα άρρωστα ζώα, τα οποία μετέδωσαν τη νόσο σε μονάδες της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει αναφέρει πως τα άρρωστα ζώα εισήλθαν λαθραία από τη γείτονα.

Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ωραιοκάστρου: Χοροί από όλη την Ελλάδα στο 6ο Αντάμωμα Παράδοσης και Πολιτισμού

otavoice

Η ΔΕΥΑΡ ανακτά την αξιοπιστία της και δίνει λύσεις στην καθημερινότητα

otavoice

Π.Κ.Μ: Ειδική και Τακτική Συνεδρίαση Π.Σ. στις 25/7 – Τα θέματα

otavoice

Να παραχωρηθεί το ΞΕΝΙΑ στο Καλέντζι στον Δ. Ερυμάνθου και στην ΕΟ Ορειβασίας και Αναρρίχησης

otavoice

Δ.Δίου-Ολύμπου: Εκδήλωση τιμής για το συγγραφικό έργο του Σ. Μασταγκά

otavoice

Δ. Κορινθίων: Ενημέρωση για την διαχείριση των απορριμμάτων

otavoice