OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Ρεθύμνης: Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων-περιβάλλοντος χώρου του φρουρίου φορτέτζα

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον εκπρόσωπο των αναδόχων συμπραττόντων μελετητικών γραφείων «Ανάπλαση Α.Ε.» και «Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ» κ. Νίκο Στρατηφέα, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Άγγελου Μαλά, του εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Κώστα Γιαπιτζόγλου, του Πρ/νου Τμήματος Μελετών Τεχνικών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ. κ. Γιώργου Πετρουλάκη και του αντίκλητου του ανάδοχου/Τοπογράφου κ. Στράτου Ψυχαράκη.

Το έργο της αποκατάστασης των μνημειακών κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου του κάστρου της Φορτέτζας είναι αποτέλεσμα επίμονης και πολύχρονης διεκδίκησης του Δήμου Ρεθύμνης. Πέραν της προστασίας του σημαντικότερου μνημείου του Ρεθύμνου, η ανάδειξη του θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, μέσα από την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της απασχόλησης (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), την τόνωση της οικονομίας του Ρεθύμνου και την αναβάθμισή του τόπου μας ως ποιοτικού τουριστικού και αρχαιολογικού προορισμού.

Όπως είναι γνωστό, η χρήση των κτιρίων στο εσωτερικό του Φρουρίου έχει αποδοθεί στο Δήμο από το 2000 με υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ.

Στα περισσότερα από τα κτίρια έχουν γίνει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του Β΄ΚΠΣ και με χρηματοδότηση του Δήμου Ρεθύμνης, βασικές εργασίες αποκατάστασης με αυτεπιστασία από την 13η ΕΒΑ.

Με τη σημερινή ανάθεση της εκπόνησης της Μελέτης, ουσιαστικά εκπληρώνεται ένα σημαντικό μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνης για την προστασία του μνημειακού και πολιτιστικού του αποθέματος.

Η Μελέτη αποκατάστασης των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας περιλαμβάνει την εκπόνηση κύριων και υποστηρικτικών μελετών οι οποίες θα εξελιχθούν τμηματικά τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθούν μετά από 9 συνολικά μήνες, όπως: Γεωτεχνική έρευνα, Τοπογραφική και Αρχιτεκτονική αποτύπωση, Αποτύπωση φέροντος οργανισμού, Στατική μελέτη, Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, Ενεργειακής Απόδοσης, Πυροπροστασίας, Μελέτες Ακουστικής, Φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού), Ηχομόνωσης και Μουσειολογικές μελέτες.

Το κόστος της Μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 841.357€ (με Φ.Π.Α ) και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη σημασία της σύμβασης του συγκεκριμένου έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Α. Μαλάς επισήμανε:

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική αφού αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς προσπάθειας του Δήμου Ρεθύμνης για την προστασία της Φορτέτζας. Οι μελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο σύνολο των μνημείων εντός του Φρουρίου, η αξιοποίηση και λειτουργική ένταξη τους στο ενεργό πολιτιστικό κεφάλαιο του Ρεθύμνηου.

Πρόκειται για το κτίριο του Πυροβολικού, το οποίο φιλοξενεί πλήθος περιοδικών εκθέσεων, το κτίριο των φυλακών του Ρέκτορα στο οποίο λειτουργεί με άδεια από το Κ.Α.Σ μόνιμη έκθεση Ενετικής Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής, στο θολωτό κτίριο Ιμπραήμ Χαν, το οποίο κατόπιν της γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο και χώρος μουσικών εκδηλώσεων του Δ. Ρεθύμνης, στο Επισκοπικό Μέγαρο όπου κι εκεί προβλέπεται σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, κατόπιν της γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ., να φιλοξενηθεί Μόνιμη έκθεση σχετικά με την Ιστορία του Φρουρίου, το συγκρότημα αποθηκών της Βόρειας Πυλίδας που ήταν το σημαντικότερο συγκρότημα αποθηκών εντός του κάστρου και οι Πυριτιδαποθήκες οι οποίες θα πρέπει να καταστούν επισκέψιμες και να αναδειχθεί η αρχική λειτουργία τους.
Εκτεταμένες παρεμβάσεις εξωραϊσμού θα γίνουν και στα τείχη με τον περιβάλλοντα χώρο του Φρουρίου.»

Από την πλευρά των αναδόχων ο εκπρόσωπος τους κ. Ν. Στρατηφέας διαβεβαίωσε τη δημοτική αρχή ότι θα κάνουν το καλύτερο ώστε οι μελέτες να είναι άρτιες και εμπρόθεσμα ολοκληρωμένες, συνθήκη την οποία εγγυώνται η 40χρονη εμπειρία των αναδόχων μελετητών σε μεγάλα έργα αναστηλώσεων και η διαρκής σχέση που διατηρούν με το Ρέθυμνο σε επίπεδο συνεργασιών .

Τη βαθιά του ικανοποίηση για την επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου του Δήμου Ρεθύμνης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης τονίζοντας:

«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το ΥΠΠΟ καταφέραμε να επιλύσουμε δύσκολα θέματα, να ξεπεράσουμε σκοπέλους και να εξασφαλίσουμε τη διάσωση και την επιβίωση για τις επόμενες δεκαετίες, ενός πολύτιμου μνημείου του Ρεθύμνου.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει πλήθος επιμέρους μελετών οι οποίες έχουν το προνόμιο να αφορούν έργα των οποίων η χρηματοδότηση εκτέλεσης τους είναι ήδη εξασφαλισμένη. Προϋποθέτουν μια αλληλουχία ενεργειών που οδηγεί στην πραγμάτωση του έργου. Γι’ αυτό άλλωστε τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά.

Ευελπιστούμε, με δεδομένη την αξιοπιστία των αναδόχων μελετητών και την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κεντρικών και τοπικών υπηρεσιών, το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό, όπως το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε και το διεκδικήσαμε».

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Αγιάς απέβαλε την ιδιοκτήτρια λούνα παρκ από το παζάρι – Η ίδια έχει κατακυρωθεί στη Λάρισα

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Ολοκληρώθηκε το «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024»

otavoice

Δ.Π.Φαλήρου: Πρωτοβουλίες για την ασφάλεια – Ενημέρωση για περιστατικά εξαπάτησης δημοτών

otavoice

Βόλος: Και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών

otavoice

Δ.Παπάγου-Χολαργού: Σημαντική Οικονομική Ελάφρυνση μέσω Αναχρηματοδότησης Δανείων

otavoice

Οξύνεται η κόντρα Δημάρχου Βόλου και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας – Νέα ανακοίνωση Μπέου

otavoice